Перше, що брали — музичні інструменти. Студенти Бахмутського коледжу на Хмельниччині пригадують евакуацію

Перше, що брали — музичні інструменти. Студенти Бахмутського коледжу на Хмельниччині пригадують евакуацію

Перше, що брали — музичні інструменти. Студенти Бахмутського коледжу на Хмельниччині пригадують евакуацію
. Суспільне Хмельницький

189 студентів Бахмутського фахового коледжу культури і мистецтв продовжують очне навчання в своєму закладі, але вже в Кам’янці-Подільському. Директор коледжу В’ячеслав Паржицький розповів Суспільному: студенти, викладачі та дехто з їхніх родичів виїжджали з Бахмуту трьома фурами, куди завантажили, в першу чергу, документацію коледжу та музичні інструменти.

Мурат Костенко, студент Бахмутського коледжу культури і мистецтв із Краматорська, який разом із 189 студентами тепер навчається в Кам’янці-Подільському, розповідає: перше, що рятував під час евакуації з Бахмуту — акордеон. Тому що, каже, коштує дорого, і для нього це як член його сім’ї.

Усю дорогу з Бахмуту, розповідає студент Антон Яблочкін, він беріг свою гітару повністю ручної роботи, зроблену львівським майстром на замовлення.

Із Бахмуту, який перетворився на зону бойових дій, у першу чергу вивозили музичні інструменти, каже директор В’ячеслав Паржицький: "Деякі з них доволі дорогі і рідкісні. Це летаври, електричне піаніно. Доволі багато інструментів було вивезено".

Мурат Костенко рятував під час евакуації з Бахмуту акордеон, який для нього як член сім’ї.
Мурат Костенко рятував під час евакуації з Бахмуту акордеон, який для нього як член сім’ї. Суспільне Хмельницький

Студенти розгортають прапор Бахмуту, який привезли із собою у Кам’янець-Подільський. На ньому — топографічний знак солі на різнокольоровому тлі. Гітарист Антон із Соледару розповідає, що в Бахмутському районі всюди добували сіль, та згадує, яким було його місто, доки його не знищили нападники — невелике, але затишне, красиве місто.

Нині ж, каже, Соледар — це місто-руїна, місто-привид, де немає жодної вцілілої будівлі, і шахти потрощили російські окупанти.

17-річна студентка з селища Покровське Бахмутського району Олександра Церне розповідає про свій переїзд і адаптацію на новому місці: "Був дуже сильний обстріл прямо в момент, коли мене вивозили з селища. Після переїзду спочатку було незручно, трошки лячно, але недовго. Дуже швидко звикла".

Усю дорогу з Бахмуту Антон Яблочкін беріг свою гітару повністю ручної роботи, зроблену львівським майстром на замовлення.
Усю дорогу з Бахмуту Антон Яблочкін беріг свою гітару повністю ручної роботи, зроблену львівським майстром на замовлення. Суспільне Хмельницький

Із вересня 2022 року навчання у коледжі очне. Викладачі й студенти мешкають хто в гуртожитках кам‘янець-подільських навчальних закладів, хто гуртом винаймає житло, каже директор: "Самоорганізовуються і студенти, і викладачі. Наразі такого нема, щоб хтось був безпритульний".

Та додає: відколи перебралися в Кам’янець та облаштувалися в одному з корпусів місцевого коледжу культури, їздять з концертами в ближні населені пункти. Та сподіваються на скоріше повернення.

Із його слів, 45 мільйонів гривень коштував капітальний ремонт трьох корпусів Бахмутського коледжу культури і мистецтв. Він показує, що сталося з корпусами, музичними та хореографічними класами, концертною й спортивною залами незадовго після ремонту: "В Бахмуті вцілілих приміщень взагалі немає. Тою чи іншою мірою постраждав кожен будинок".

Читайте також

  • У Хмельницькому висадили саджанці з жолудів шевченківського дуба
  • На Хмельниччині побільшало сонячних станцій: хто встановлює та як це зробити
  • Хмельниччина — у четвірці пілотних областей з реалізації Швейцарсько-українського проєкту
  • У громаді Хмельниччини завершили реконструкцію гуртожитку для ВПО

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок