На Хмельниччині побільшало сонячних станцій: хто встановлює та як це зробити

На Хмельниччині побільшало сонячних станцій: хто встановлює та як це зробити

На Хмельниччині побільшало сонячних станцій: хто встановлює та як це зробити
. Фото: Суспільне Хмельницький

150 сонячних станцій, господарі яких продають електроенергію, додалось на Хмельниччині протягом останніх пів року. Це на сто менше, ніж за такий період торік. Розповів про це директор "Хмельницькенергозбуту" Олег Іванюк. Надлишкову електроенергію оплачує їм держава за так званим "зеленим тарифом". За словами Олега Іванюка, минулого року ціна такої електроенергії за кіловат-годину впала через повномасштабну війну, розпочату Росією.

Що зміниться цього року дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Іван Кузко на городі свого господарства встановив сонячну електростанцію. Чоловік розповідає, зробив це у 2021–му році.

"Так собі подумав, для чого мені стільки тієї картоплі. Краще поставити сонячні панелі. Я планував спочатку на хаті поставити, але вона старої побудови та не під тими кутами до півдня розташована", — пояснює Іван Кузко.

Виробляють електроенергію сонячні панелі найбільше влітку, каже Іван Кузко. Частково використовує її для дому. Надлишок продає державі за "зеленим тарифом".

"Торік не виплачували по "зеленому тарифу", ну якісь там копійки все одно давали", — каже власник сонячної електростанції.

Іван Кузко у 2021-ому році на городі свого господарства встановив сонячну електростанцію
Іван Кузко у 2021-ому році на городі свого господарства встановив сонячну електростанцію. Фото: Суспільне Хмельницький

Вартість електроенергії за кіловат-годину різна, залежно від років встановлення сонячних станцій, розповідає директор "Хмельницькенергозбуту" Олег Іванюк.

"Чим раніше була введена сонячна станція в експлуатацію, тим більший в неї тариф. Сьогоднішній тариф для станцій, які введені з 1 січня 2020-ого року до кінця наступного року, у них тариф складає 6 гривень 35 копійок. А для тих станцій, які були введені ще в 13-му, 14-му роках такий тариф складає 14 гривень", — розповідає Олег Іванюк.

Протягом останніх пів року додалося 150 сонячних станцій, господарі яких продають електроенергію. Це на сто менше ніж за цей період уторік, каже Олег Іванюк. За його словами, минулого року через повномасштабну війну Росії, вартість однієї кіловат – години коштувала 1-ну гривню шістдесят вісім. Цьогоріч компенсують різницю суми.

Протягом останніх пів року додалося 150 сонячних станцій, господарі яких продають електроенергію
Протягом останніх пів року додалося 150 сонячних станцій, господарі яких продають електроенергію. Фото: Суспільне Хмельницький

"Будемо виплачувати за нормальним зеленим тарифом, за весь обсяг електроенергії, який ми будемо викуповувати у цієї людини й кожного місяця ми будемо відшкодовувати ту недоплачену частинку, яку недоплатили минулого року", — розповідає директор "Хмельницькенергозбуту".

Власні потреби домогосподарства, розповідає доктор технічних наук, завідувач кафедри робототехніки Валерій Мартинюк, можуть забезпечити 25 панелей по 600 ватів.

"15 кіловатів для будинку вистачить у селі, це без проблем. Тобто, 15 кіловатів — це можна забезпечити себе опаленням і системою кондиціонування. Всі пральні машини, холодильники, всю техніку", — розповідає Валерій Мартинюк.

Власник сонячної електростанції Іван Кузко каже, під час аварійних відключень світла взимку станція не працювала.

2600 приватних домогосподарств області продають надлишкову електроенергію від сонячних електростанцій
2600 приватних домогосподарств області продають надлишкову електроенергію від сонячних електростанцій. Фото: Суспільне Хмельницький

Щоб станція не зупиняла роботу потрібна додаткова апаратура, говорить завідувач кафедри робототехніки Валерій Мартинюк.

"Мережеві інвертори потребують, щоб була зовнішня мережа. Але є інші інвертори: автономні, які не залежать від зовнішньої мережі, та гібридні, які поєднують і мережу, і можуть самі працювати", — пояснює Валерій Мартинюк.

Сонячну станцію можна встановити потужністю до 30 кіловатів. Щоб продавати надлишок виробленої електроенергії державі, господар, зокрема, має визначитися, де розмістить установку та звернутися із заявою в район електричних мереж або Обленерго, розповідає заступник директора технічного з розподілу електроенергії "Хмельницькобленерго" Віталій Вишневський.

"Після виконання технічних умов та встановлення сонячних батарей, обов’язково встановити двонапрямний лічильник. Після опломбування РЕМом лічильника та перевірки зв’язку з лічильником, документи можна подавати у "Хмельницькенергозбут" для укладання договору на "зелений тариф", до документів обов’язково потрібно додати документи на право власності на будинок та землю", — розповідає Віталій Вишневський.

Як розповів директор "Хмельницькенергозбуту" Олег Іванюк, 2600 приватних домогосподарств області продають надлишкову електроенергію від сонячних електростанцій.

Читайте також

  • Хмельниччина — у четвірці пілотних областей з реалізації Швейцарсько-українського проєкту
  • Сім міст Хмельниччини отримали статус "непрозорих" під час війни — дослідження Transpаrent Сities
  • У громаді Хмельниччини завершили реконструкцію гуртожитку для ВПО
  • На Хмельниччині у відомчому шпиталі МВС облаштували мінібібліотеку для поранених

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок