Витік документів: США мають сумніви щодо успіху контрнаступу України — WP

Витік документів: США мають сумніви щодо успіху контрнаступу України — WP

Витік документів: США мають сумніви щодо успіху контрнаступу України — WP
. Український танк їде, коли солдати перевіряють готовність техніки до бойового розгортання, на військовій базі в Запорізькій області, Україна, 16 березня 2023 року. AP Photo / Kateryna Klochko

Сполучені Штати не вірять, що майбутній контрнаступ українських військ "виправдає очікування" України щодо повернення тимчасово окупованих Росією територій. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на документи з грифом "цілком таємно", що були “злиті” у соцмережі.

За даними розвідки США, труднощі України щодо зосередження військ, боєприпасів і обладнання можуть призвести до того, що ЗСУ “не досягнуть початкових цілей Києва під час очікуваного контрнаступу”.

У "документах з грифом "цілком таємно", датованих лютим, йдеться про значні "недоліки у формуванні та підтримці сил", а також про ймовірність того, що така операція призведе лише до "скромних територіальних здобутків".

Читайте також: "Деякі з документів були підроблені": Кірбі про витік секретних матеріалів

WP зазначає, що дані з таємних документів суттєво відрізняються від публічних заяв офіційних осіб США щодо контрнаступу України.

Документ, який прогнозує лише скромний успіх у майбутньому контрнаступі України, вказує на те, що стратегія Києва полягає у відвоюванні територій на сході і просуванні на південь з метою розірвати сухопутний міст Росії до Криму.

Потужні російські оборонні укріплення в поєднанні з "постійними недоліками в підготовці та постачанні боєприпасів з боку України, ймовірно, ускладнять просування вперед і призведуть до збільшення кількості жертв під час наступу", йдеться в документі.

Маркування документа вказує на те, що інформацію надала розвідка, ймовірно, із застосуванням конфіденційних методів, які використовували ЦРУ та Агентство національної безпеки.

Як повідомляє газета, перспективи скромного результату весняного наступу підкріплені засекреченою оцінкою Національної ради з розвідки. З цією оцінкою нещодавно ознайомили вузьке коло осіб на Капітолійському пагорбі. Розвідники зауважили, що Україна навряд чи зможе відвоювати стільки ж території, скільки Київ відвоював минулої осені під час приголомшливого прориву на сході і півдні країни, повідомляють джерела.

Читайте також: Витік секретних документів Пентагону, ймовірно, стався раніше, ніж про це повідомили ЗМІ — Bellingcat

За словами неназваних американських посадовців, після ознайомлення з інформацією "злитого" документа американські чиновники провели переговори з українською стороною, щоб переконатися, що амбіції Києва щодо наступу відповідають його можливостям. Ці перемовини нібито відбулися в середині березня під час телефонної розмови між генералом Марком А. Міллі, головою Об'єднаного комітету начальників штабів, Джейком Салліваном, радником президента з національної безпеки, міністром оборони Ллойдом Остіном та їхніми українськими колегами.

За інформацією джерел, що усі сторони вийшли з цих розмов з відчуттям, що Україна починає розуміти обмеження того, чого вона може досягти в наступі. США скептично оцінюють можливість розриву сухопутного коридору окупантів до Криму, але сподіваються, що логістику окупантів буде знищено.

Як пише WP, один з українських посадовців не став заперечувати викриття в документі та вказав на логістичні затримки, які уповільнили постачання обіцяної західної допомоги.

Читайте також: Міноборони закликає до інформаційної тиші щодо контрнаступу ЗСУ

“Частково це правда, але найкритичніша частина – це затримка вже обіцяних систем, що затримує навчання новосформованих бригад і контрнаступ в цілому”, – сказав він.

Інший український високопосадовець заявив, що витік документів навряд чи скомпрометує запланований контрнаступ.

Що відомо про нібито витік секретних даних

На початку квітня The New York Times повідомило, що Пентагон розслідує появу в Twitter і Telegram нібито засекречених військових документів з планами США і НАТО щодо посилення української армії напередодні контрнаступу. Зазначається, що документи не містили конкретних планів бойових дій, наприклад, як, коли і де Україна має намір розпочати контрнаступ.

В українській розвідці та Офісі президента інформацію про витік “секретних даних” назвали фейком.

Журналісти Bellingcat зазначили, що “конфіденційні документи”, датовані березнем, були спочатку розміщені на каналах Discord і розповсюджувалися зокрема на комп'ютерній грі Minecraft і фендомі філіппінської знаменитості у YouTube. Згодом витік документів поширився на інші сайти, і лише потім інформація почала з'являтися на проросійських каналах у телеграм та у світових медіа. У Bellingcat також звертають увагу на те, що всі опубліковані в мережі документи були сфотографовані, а не відскановані.

Що відомо про підготовку українського контрнаступу

20 лютого міністр оборони Олексій Резніков заявив, що контрнаступ України може розпочатися протягом двох місяців.

Видання Politico повідомило, що офіційні особи Сполучених Штатів закликають Україну готуватися до завдання власного контрудару на тлі можливого повторного наступу Росії.

26 лютого у ГУР повідомили, що Сили оборони України будуть готові перейти у контрнаступ навесні у разі, якщо для цього складуться сприятливі обставини. Однією зі стратегічних цілей буде спроба вбити клин у фронт на півдні між Кримом і материковою частиною РФ.

25 березня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна поки що не може розпочати масштабний контрнаступ через недостатню кількість техніки та боєприпасів, відтак Сили оборони потребують більшої допомоги з боку союзників.

Президент Чехії Петр Павел заявив, що Україна матиме лише одну спробу масштабного контрнаступу. “Це має відбутися протягом кількох місяців. Вікно можливостей відкрите цього року. Після наступної зими буде вкрай важко підтримувати нинішній рівень допомоги", — сказав він.

В інституті вивчення війни заявили, що російський зимовий наступ не досягнув цілей Кремля щодо захоплення адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей до 31 березня. За прогнозами аналітиків, Росія може незабаром провести перестановки у вищому військовому командуванні через провал зимової наступальної операції.

3 квітня президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Чернігівщину завив, що Сили оборони України готуються до контрнаступу й у "російських військ є ще шанс піти з України, інакше їх знищать".

Читайте також

Україна змінила деякі військові плани через витік секретних документів ПентагонуCNN

Офіційно про війну в Україні можуть говорити лише три людини — Маляр про "витік" секретних даних

Російський блеф: ОПУ та ГУР відреагували на "витік секретних даних" про контрнаступ України

На початок