Болгарія може передати Україні свої МіГ-29, але є умова

Болгарія може передати Україні свої МіГ-29, але є умова

МіГ-29
. Винищувач МіГ-29. Фото: Міноборони Словаччини

Болгарія не веде переговори про безоплатне постачання Україні своїх винищувачів МіГ-29, але готова в рамках "трикутних угод" обміняти їх на сучасні літаки від союзників. Про це повідомляє Міноборони Болгарії у відповідь на інформацію у ЗМІ про те, що Болгарія запропонувала передати Україні свої винищувачі МіГ-29.

"Міністерство оборони не вело переговорів про безоплатне надання Україні болгарських винищувачів МіГ-29. Таке рішення призведе до дефіциту можливостей, що суперечить Конституції Республіки Болгарія та закону про оборону та збройні сили Республіки Болгарія", — йдеться у повідомленні.

Водночас у Міноборони зазначили, що провели переговори щодо можливостей впровадження "трикутних угод", щоб замінити частину наявної зброї на сумісну з країн-союзників без втрати обороноздатності.

Читайте також: Російські техніки могли спеціально пошкодити МіГи, призначені для України — міністр оборони Словаччини

Винищувачі МіГ-29 — це двомоторні літаки радянського виробництва, які залишилися на озброєнні словацької армії після розколу Чехословаччини в 1993 році. Нещодавно вони були передані Україні, і словацька армія не використовувала їх з серпня 2022 року. Посольство Росії в Словаччині заявило, що постачання Словаччиною винищувачів Україні призвело до "непередбачуваної і небезпечної ескалації конфлікту, за яку будуть нести відповідальність ініціатори прийнятих рішень", нагадує видання.

Що відомо про передачу Україні винищувачів МіГ-29

1 вересня 2022 року Словаччина вивела з експлуатації свої 11 винищувачів МіГ-29. Ці бойові літаки може отримати Україна. У квітні прем'єр-міністр Словаччини Едуар Геґер обіцяв передати їх Києву.

9 лютого 2023 року Едуар Геґер пообіцяв, що влада Словаччини зробить все можливе, аби передати Україні винищувачі МіГ-29.

2 березня міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Братислава розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29 радянського виробництва, які армія Словаччини торік зняла з озброєння.

8 березня президент Анджей Дуда заявив, що Польща готова передати Україні свої винищувачі МіГ-29 у рамках міжнародної коаліції. 14 березня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що винищувачіможуть передати протягом 4-6 тижнів.

9 березня Словаччина і Польща домовились про спільну передачу винищувачів МіГ-29 Україні.

3 квітня стало відомо, що з Польщі в Україну вже прибуло кілька літаків-винищувачів МіГ-29. Раніше перші чотири з 13 обіцяних літаків відправила Україні Словаччина.

Читайте також

Бої на Донбасі, росіяни обстрілюють Херсонщину, Чернігівщину, Сумщину. 408 день війни. Онлайн

З Польщі в Україну прибуло кілька винищувачів МіГ-29 — Пшидач

Ігнат: F-16 — найефективніша зброя проти російської авіації

На початок