Як у Херсоні захищають пам'ятники від обстрілів

Як у Херсоні захищають пам'ятники від обстрілів

Ексклюзивно
Як у Херсоні захищають пам'ятники від обстрілів
. Херсон. Працівники ХОКАРС роблять захисний каркас навколо пам'ятника Тарасу Шевченку, 6 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

У Херсоні встановлюють спеціальні каркаси навколо пам’ятників. Роблять це для того, щоб захистити їх від обстрілів. Зараз працюють над укриттям навколо пам’ятника Тарасу Шевченку.

За словами працівника Херсонської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби Валерія, зберегти херсонські пам’ятники важливо, бо це – символи міста.

"Ми працюємо над двома пам'ятниками. Перший – Тараса Григоровича Шевченка, а другий – Джона Говарда. Тут будуть кевларові плити. Також будемо піском все обкладати. Зашиватимемо з усіх сторін, щоб їх зберегти, верх також", — розповів Валерій.

Як у Херсоні захищають пам'ятники від обстрілів
Херсон. Працівники ХОКАРС стоять біля захисного каркасу навколо пам'ятника Тарасу Шевченку, 6 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Матеріали для цих робіт надає обласна військова адміністрація. Надалі подібні конструкції з’являться і навколо інших пам’ятників, каже голова пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

"Нас також попросили закрити пам'ятник Всеволоду Заботіну, який розташований на Острові. Ми підемо назустріч людям, хоча там і небезпечно, але працівники ХОКАРС поїдуть і закриють його також", – говорить Толоконніков.

Як у Херсоні захищають пам'ятники від обстрілів
Херсон. Захисний каркас навколо пам'ятника Тарасу Шевченку, 6 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

За словами військового експерта Олексія Мельника, мішки з піском служать захистом від уламків снарядів. Кевларові плити створять додатковий бар'єр.

"Це мінімальний засіб для того, щоб врятувати від ураження, якщо буде. Зрозуміло, що це не врятує від прямого попадання", повідомив експерт.

Жительки Херсона Тетяна та Марина вважають, що захист більш потрібен людям, а не пам'ятникам.

"Пам'ятники, зрозуміло, що це історичні визначні пам'ятки міста. Але зараз краще віддати матеріал на домівки людям", – говорять жінки.

Херсонець Анатолій погоджується із тим, що захист потрібен для усього, що можна врятувати від обстрілів.

"Ви ж бачите, що відбувається. У місті обстріли щойно були. Але це ж начебто як наше надбання", повідомив Анатолій.

Що відомо

  • У Херсоні у жовтні 2022 року російські окупанти демонтували пам'ятник Григорію Потьомкіну. Перед цим демонтували два пам'ятники — Суворову та Ушакову.
  • Будинок перуанських купців, будівля італійського віцеконсула Анатра та будинок Сербінова — ці будівлі далеко не повний перелік пошкоджених історичних пам’яток Херсона, адже російські обстріли не припиняються. Аби після війни відновити втрачені цінності, реставраційні технології доведеться запозичувати за кордоном.

Читайте також

Росіяни поширили фейк про дозвіл від СБУ на розстріл дезертирів на Херсонщині

"Б'ють по сільськогосподарських площах, де люди намагаються відродити регіон". Гуменюк про обстріли Херсонщини

"Дрон побачив нас, завмер, а потім скинув під ноги вибухівку". Житель Зміївки про поранення шести людей

Обстріли Берислава, Зміївки, Козацького. 408 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок