"За кожним костюмом, за кожним строєм стоїть історія якоїсь родини": хмельничанка про свою колекцію строїв

"За кожним костюмом, за кожним строєм стоїть історія якоїсь родини": хмельничанка про свою колекцію строїв

"За кожним костюмом, за кожним строєм стоїть історія якоїсь родини": хмельничанка про свою колекцію строїв
. Фото: Ксенії Малюкової

Хмельничанка збирає аутентичне національне вбрання кінця ХІХ - початку ХХ століть. У колекції Ксенії Малюкової 130 українських строїв з різних областей України. Дослідниця організувала проєкт "Нація", в якому представлено 600 фотографій старовинного вбрання наших пращурів.

Колекцію старовинних строїв бачили кореспонденти Суспільного.

Хмельничанка Ксенія Малюкова – дослідниця та збирачка старовинного українського вбрання. Її колекція налічує 130 національних строїв з різних регіонів України кінця ХІХ - початку ХХ століття. Ксенія наразі проживає з родиною у Києві. Відеозв’язком зі столиці розповідає:

"До кожного строю зібраний головний убір, намиста такі, як носили саме до цього строю й обов’язково взуття. І це окрема історія до кожного костюму. За кожним костюмом, за кожним строєм стоїть якась історія якоїсь родини. Я дуже поважаю, коли мені люди продають чийсь стрій, розповідають свої історії своєї родини", — розповідає Ксенія Малюкова.

У колекції Ксенії Малюкової 130 українських строїв з різних областей України
У колекції Ксенії Малюкової 130 українських строїв з різних областей України. Фото: Ксенії Малюкової

Шість років тому Ксенія започаткувала проєкт "Нація". Розповідає: усе почалося, з фотосесії однієї моделі у старовинному українському строї. Згодом - це вже було 10 моделей. Далі – більше.

"Проєкт почався зі звичайної фотосесії, зі звичайним фотографом Тетяною Гурковською. Ми постійно хочемо більшого. Більше розгортати Україну, більше розгортати райони, показувати окремі села. На сьогодні вже відзнято понад 600 фотографій, те що ми залишили, те що ми показуємо людям", — каже керівниця проєкту "Нація".

На показах та фотосесіях демонструють старовинне вбрання наших прабабусь та дідусів українські актори. Проєкт "Нація" бере участь у благодійних заходах. Зокрема – "Нові сміливі діти". Нова нація" на підтримку онкохворих дітей лікарні "Охматдит", який відбувався у в Київському національному академічному театрі оперети, говорить керівниця.

На показах та фотосесіях демонструють старовинне вбрання наших прабабусь та дідусів українські актори
На показах та фотосесіях демонструють старовинне вбрання наших прабабусь та дідусів українські актори. Фото: Ксенії Малюкової

"На сцену вийшли 25 областей України. І знаєте, неперевершені такі відчуття, коли Україна єдина. От саме в цей момент на сцені я це відчула. І дуже б хотілося, щоб це було знакове для нас – що всі області єдині в один момент. А це – день перемоги. Я точно знаю, що він не за горами", — розповідає Ксенія Малюкова.

Збирачка та реставраторка національного вбрання каже: у старовинній вишивці, прикрасах, головних уборах закладено код роду, енергетику наших пращурів. Це наш спадок, який нагадує, що ми – українці, що ми маємо бути сильними – такими як були вони.

Дослідниця організувала проєкт "Нація", в якому представлено 600 фотографій старовинного вбрання наших пращурів
Дослідниця організувала проєкт "Нація", в якому представлено 600 фотографій старовинного вбрання наших пращурів. Фото: Ксенії Малюкової

"Проєкт "Нація" з першого дня повномасштабного вторгнення підтримував людей. Я постійно постила в себе на сторінці старовинні строї тих місць, де відбувалися в той момент бої. Я весь цей час знаходилась тут в Києві. Я нікуди не виїжджала. Мені потрібно було підтримати свою сім’ю, бо у мене діти служать.Тому я вважала, що я маю бути тут разом з колекцією. Колекція також нікуди не вивозилась", — розповідає жінка.

На підтримку Збройних сил України фотопроєкт "Нація" помандрував світом. Наразі відбулися презентація у Бельгії, у місті Гент, та в Італії - у Генуї. Ксенія мріє про перемогу України й про те, що колись вона відкриє музей старовинного українського вбрання у рідному Хмельницькому.

На підтримку Збройних сил України фотопроєкт "Нація" помандрував світом
На підтримку Збройних сил України фотопроєкт "Нація" помандрував світом. Фото: Ксенії Малюкової

"Хочу усім нагадати, що я хмельничанка. Я дуже мрію, що колись в нашому місті ми відкриємо класний музей. Куди будуть ходити наші діти онуки, і ми їм будемо розказувати про нашу історію. Бо діти мають її знати", — розповідає Ксенія Малюкова.

Читайте також

  • У Хмельницькому директор коледжу з Маріуполя розповів історію їх евакуації
  • Понад дві тисячі окопних свічок передала на фронт "Поважна рада" з Хмельниччини

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок