7 українських подій, які почалися з допису на Facebook

7 українських подій, які почалися з допису на Facebook

7 українських подій, які почалися з допису на Facebook
.

Ні для кого не секрет, що ми ведемо приховане, друге життя у соцмережах. Для багатьох українців вони є не лише середовищем для спілкування (і прокрастинування), а й джерелами інформації та новин. Сьогодні не можна недооцінювати роль Facebook, де інколи достатньо одного допису, щоб спричинити серйозні заворушення і масові дискусії.

Ми пригадали кілька подій із різних сфер суспільного життя України за останні роки, які стали резонансними саме завдяки Facebook-постам. Адже соцмережі можуть бути рушійною силою як скандалів, так і корисних ініціатив.

Мустафа Найєм. Євромайдан

Євромайдан почався 21 листопада з поста журналіста Мустафи Найєма у Facebook, який за лічені години зібрав тисячі репостів. Тоді ще ніхто не знав, що на Майдані Незалежності в Києві збереться безліч людей, влада застосує зброю, а президент Янукович втече до Росії. Шість років тому українці просто мали намір висловити протест проти дій влади і змусити її стати на шлях євроінтеграції. Символічно, що Євромайдан почався майже тоді ж, коли свого часу й Помаранчева революція, а пост Найєма у перший же вечір зібрав близько тисячі людей.

Інформаційна атака або секс-скандал із чиновником Нацполіції

7 листопада 2018 року студентка Київського політехнічного інституту Наталія Бурейко написала у Facebook пост, в якому звинуватила заступника глави департаменту захисту економіки Нацполіції України Олександра Варченка в сексуальних домаганнях і погрозах. Бурейко і Варченко познайомились у додатку Tinder і спілкувалися лише онлайн.

Спочатку чоловік робив дівчині компліменти, хвалився зв'язками з главою МВС Арсеном Аваковим та іншими впливовими людьми. Але компліменти змінилися на погрози, коли дівчина відмовилась зустрітися з Варченко.

Пізніше виникли підозри, що пост у Facebook може бути частиною спланованої інформаційної атаки на сім'ю Варченка. У підсумку студентка зізналася, що її сторінку використовували інші люди. 29 листопада за підозрою в організації інформаційної атаки були затримані київський політтехнолог Володимир Петров і блогер Олександр Барабошко.

Розлучення продюсера Юрія Бардаша

Влітку 2018 року на сторінці музичного продюсера Юрія Бардаша, що займався колективами Quest Pistols Show, Грибы і Нервы, з’явився пост, в якому він брутально звинуватив свою дружину Христину Бардаш (вона ж — співачка Луна) в тому, що вона зрадила йому з музикантом Олександром Волощуком, колишнім колегою Бардаша.

Пост Юрія вирізнявся великою кількістю ненормативної лексики та погроз у бік Волощука, до якого зрештою пішла від свого чоловіка Христина. Цитати з нього були настільки меметичними, що "пішли в народ" ("с бабы спроса нет", "влез в движ как мыша") і виявили суворий характер зазвичай непублічного Бардаша.

Читайте також: "П’ять скандалів в українській культурі - 2019"

Цькування Анастасії Станко

У середу 6 липня 2016 року в населеному пункті Авдіївка у "промзоні", яку обороняють українські десантники, вели зйомки журналісти Громадського ТБ Анастасія Станко і Костянтин Рєуцький. З ними також була представниця російського видання "Новая газета" Юлія Полухіна, яку журналісти Громадського видали за свою співробітницю. Про це за кілька днів, 8 липня, повідомили на сторінці пресцентру штабу АТО у Facebook. Журналісти відзняли обстріли українських позицій російськими окупаційними військами і двох українських військовослужбовців, які загинули внаслідок попадання міни у бліндаж.

Сюжет було опубліковано на сайті Громадського. Переглянувши його, захисники "промзони" звернулися до керівництва каналу з вимогою видалити відео, що останні й зробили. Утім, за деякий час схожий сюжет вийшов на сайті "Нової газети" за авторством Юлії Полухіної і розлетівся інтернетом, підхоплений російськими ЗМІ та медіаресурсами так званої "ДНР". Це обурило українське суспільство і насамперед воїнів-десантників, які обороняли "промзону" в Авдіївці.

На відео були чітко відзняті позиції десантників, їхні обличчя, зброя і предмети, які нібито могли стати орієнтирами для ворога. Ситуація вилилась у безліч інших постів, в яких люди дискутували з приводу вчинку Анастасії Станко, а багато хто вдавався до справжнього цькування. Але наприкінці серпня СБУ поновила акредитації Анастасії та її колезі Костянтину Рєуцькому.

"Бісиш мене". Одеський ресторатор проти кав’ярні третьої хвилі

Одеський ресторатор Алекс Купер оприлюднив пост, в якому розповів, як намагався купити у винному супермаркеті Good Wine американо, тобто "додати більше води у подвійний еспресо", але йому відмовили. Про це його попросила дружина, яка перебувала на 9 місяці вагітності. Пізніше Купер дізнався, що одна з ключових співробітниць Good Wine заснувала власну "кав’ярню третьої хвилі" Yellow Place, у якій почала торгувати шкарпетками з написом "Бісиш мене".

Допис на Facebook-сторінці кав’ярні, який сповіщав про початок продажу шкарпеток, містив натяк на дружину Купера Алісу: "Шкарпетки про все це — затори на Бесарабці та гарячу водичку в еспресо". Здавалося б, столичні надумані проблеми, але цей кейс зайвий раз нагадав, що соцмережі сьогодні — збільшувальне скло будь-якого бізнесу та сервісу, яке може стати причиною справжньої репутаційної пожежі.

Ініціатива UAnimals: рух за права тварин

Ще кілька років тому в Україні майже не звучала тема захисту прав тварин. Усе почалося з постів Олександра Тодорчука, співзасновника комунікаційного агентства Gres Todorchuk PR, та його закликів до цирку без тварин. Згодом він заснував зоозахисну ініціативу UAnimals, яка перетворилась на масштабний гуманістичний рух.

У жовтні 2017 року на Всеукраїнський марш за права тварин лише в Києві вийшло близько 5000 людей. У 2019-му акція відбулась одночасно вже у 24 містах України.

Результатом скоординованої боротьби зоозахисників стала низка локальних заборон пересувних цирків із тваринами. На законодавчому рівні в Україні заборонили транспортування диких тварин для циркових виступів, що зробило незаконною діяльність шапіто і гастрольні номери з тваринами.

Крім того, UAnimals розпочали активну антихутряну кампанію. Невдовзі після цього одразу сім українських брендів відмовилися використовувати хутро у своїх колекціях.

Звільнення замголовреда Cosmopolitan Ukraine

7 українських подій, які почались з допису на Facebook

Source: Оригінальне

Найсвіжіший скандал у нашій підбірці відбувся буквально минулого тижня. Євгенія Пліхіна, заступниця головної редакторки журналу Cosmopolitan Ukraine, опублікувала у своєму Facebook допис, у якому фактично висміяла похорон загиблого бійця "Альфи" СБУ, героя України Дениса Волочаєва.

Пізніше Пліхіна написала пост із вибаченнями, намагаючись пояснити, що "не розібралася в ситуації", але це не допомогло: шквал негативу і погроз на адресу Євгенії, її родини та всього колективу Cosmopolitan Ukraine був настільки сильний, що вона видалила свій акаунт.

На сторінці журналу у Facebook було опубліковано офіційну заяву, в якій зазначалося, що "весь колектив українського видання журналу Cosmopolitan висловлює глибокі співчуття родині та всім близьким трагічно загиблого героя і щиро вибачається за текст, опублікований Євгенією Пліхіной на її особистій сторінці. Цей текст не стосується позиції бренду".

Звісно, співпраця журналу та Пліхіної була припинена. Але обурена спільнота у Facebook ще якийсь час згадувала, що головна редакторка Cosmopolitan Ukraine Олександра Буринська начебто поставила лайк скандальному допису Пліхіної.

Отже, як бачимо, Facebook може сприяти добрим справам, але часто його токсичне середовище провокує і нові скандали. Обмежуйте користування соцмережами, не марнуйте час на сповнені негативного резонансу дописи. Краще почитайте, чому усе на світі стало токсичним та якими книжками можна повернути собі любов до читання.

Читайте також: "Як розпізнати бота і що ми дізнались про них у 2019 році"
На початок