Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували як нерухомість

Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували як нерухомість

Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували як нерухомість
. Колаж: Суспільне Рівне

Кіоски на вулиці Київській у Рівному, навпроти "Сільпо", які мали бути тимчасовими спорудами, зареєстрували як нерухомість. Як з'ясувала агенція журналістських розслідувань "Четверта влада", сталося це ще у вересні 2022 року. При тому, що раніше підприємець запевняв, що його споруди – тимчасові, саме так вони визначені у дозволі. Згідно з витягом з реєстру прав на нерухоме майно, нині у власності підприємця – 14 торгово-офісних приміщень загальною площею 249,7 квадратів.

Розібратися, як тимчасові споруди стали торгово-офісними приміщеннями, міський голова Рівного доручив своєму новому заступнику Миколі Дядюсю, якого затвердили 30 березня на сесії.

Передісторія

7 вересня 2021 року навпроти супермаркету "Сільпо" на Київській, 69 у Рівному розпочали облаштовувати територію. Підприємець Олександр Сачевчич тоді казав, що має на це всі дозволи.

Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували, як нерухомість
Фото: архів Суспільне Рівне, вересень 2021

Поліція почала розслідувати можливе самовільне захоплення міської землі. Ввечері 21 вересня на місці будівництва декілька депутатів Рівнеради зібрали акцію, на якій заявили про незаконність робіт.

Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували, як нерухомість
Фото: архів Суспільне Рівне, вересень 2021

30 вересня Рівнерада з другої спроби зобов'язала начальника управління містобудівництва та архітектури скасувати паспорти прив'язки цих тимчасових споруд. Тоді ж головний архітектор міста Дмитро Котляров, який і мав виконати це рішення, зазначив, що дії міськради може скасувати суд.

Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували, як нерухомість
Тимчасові споруди, 8 жовтня, 2021 рік. Фото: архів Суспільне Рівне

8 жовтня мер Рівного Олександр Третяк заявив: якщо виконавець робіт сам не демонтує споруди навпроти"Сільпо", то це зробить місто. Він записав відео на фоні будівництва й продемонстрував наказ, підписаний головним архітектором про скасування паспортів прив'язки. Однак, роботи там не припинили.

Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували, як нерухомість
Комісія міськвиконкому обстежує споруди, 12 жовтня, 2021 рік. Фото: архів Суспільне Рівне

11 жовтня комісія міськвиконкому обстежила споруди та склала акт, у якому зобов'язала замовника будівництва добровільно демонтувати їх до 18 жовтня, а 12 жовтня комісія міського управління Державного архітектурно-будівельного контролю розпочала перевірку законності будівництва.

Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували, як нерухомість
Комісія міськвиконкому обстежує споруди, у її складі Микола Дядюсь (зліва), 12 жовтня, 2021 рік. Фото: архів Суспільне Рівне

13 жовтня стало відомо, що суд тимчасово призупинив наказ про скасування паспортів прив'язки на "тимчасові споруди" навпроти "Сільпо" у Рівному. Підприємець пояснив, що таким чином усунуто перепони у продовженні будівництва.

У грудні суд першої інстанції у справі щодо зведення кіосків біля супермаркету "Сільпо" на вулиці Київській управління містобудування та архітектури Рівнеради програло та подало апеляцію.

Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували, як нерухомість
Кіоски біля "Сільпо" у Рівному, лютий, 2022 рік. Фото: архів Суспільне Рівне

В лютому 2022 року рішення Рівненського окружного адміністративного суду апеляційний адмінсуд Львова залишив без змін, визнавши будівництво цих споруд законним.

МАФи стали нерухомістю

Про те, що кіоски зареєстрували як нерухомість, "Четвертій владі" розповів депутат Рівнеради Святослав Клічук, який від початку відстежує цю тему і намагався зупинити "спробу захоплення комунальної землі". Перетворення кіосків на нерухоме майно він побачив у витягу, який взяв щодо майна підприємця Сачевчича.

Кіоски біля "Сільпо" у Рівному зареєстрували, як нерухомість
Реєстрація одного з кіосків у витягу. Решта схожих споруд зареєстровані за схожими адресами. Скрин "Четверта влада"

Експерт із земельного законодавства Георгій Могильний у коментарі "Четвертій владі" назвав цю реєстрацію незаконною:

"Тимчасові споруди за визначенням не є нерухомістю і реєстрація прав власності в державному реєстрі за законодавством неможлива теоретично, бо це [відбувається] лише для нерухомого майна. Є пряма норма закону, що право може набуватись для об'єктів, що мають бути введені в експлуатацію лише після отримання документа про готовність до експлуатації. Тобто мали бути документи на землю (в оренді, власності) під забудову, [внесені] документи в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва про готовність до експлуатації об'єктів. Технічний паспорт вже вторинний, він подається в процесі при реєстрації".

Депутат Рівнеради Святослав Клічук запевнив, що Олександру Сачевчичу землю під будівництво не виділяли.

"Четверта влада" звернулася до підприємця за коментарем. Спочатку він пообіцяв перетелефонувати, а потім не відповідав на дзвінки журналістів.

Це право на нерухоме майно оформила реєстраторка Корнинської сільської ради Анастасія Левандовська. Журналісти "Четвертої влади" знайшли її контакти, але номер виявився недійсним.

На думку Георгія Могильного, дії державного реєстратора має досліджувати антирейдерська комісія при Мін’юсті. І "місцева влада має туди звернутися з вимогою скасувати незаконну реєстрацію прав на нерухомість".

Як коментує мер

Розібратися з питанням кіосків, які зареєстрували як нерухомість, міський голова Рівного доручив своєму новому заступнику Миколі Дядюсю. Про це Олександр Третяк повідомив на сесії 30 березня:

"По питанню так званого "Сільпо". Це серед першочергових завдань, які пан Дядюсь має негайно взяти до опрацювання. Архітектура має займатись цим питанням, через суди відвоювати належну землю для міста".

Читайте також

  • Будівництво житлового будинку поблизу Свято-Успенської церкви у Рівному: що відомо і як реагують містяни
  • З третьої спроби за майже 73 тисячі гривень: на торгах продали будівлю першої в Рівному парової водокачки
  • Рівнерада погодила призначення Миколи Дядюся на посаду заступника мера
  • Як захиститись від шахрайських розсилань у месенджерах. Пояснює кіберполіцейський з Рівного
  • Протоколи щодо конфлікту інтересів у мера Рівного суд знову не розглянув. В чому причина

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок