"Довідки мають ходити за ветераном, а не навпаки". Шмигаль назвав 8 кроків ветеранської політики на цей рік

"Довідки мають ходити за ветераном, а не навпаки". Шмигаль назвав 8 кроків ветеранської політики на цей рік

Важливо
Глава уряду Денис Шмигаль
. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 17 січня, фото: урядовий портал

Формування цілісної та комплексної ветеранської політики стане одним з ключових завдань Кабінету міністрів України на цей рік.

Про це під час засідання 30 березня повідомив глава уряду Денис Шмигаль. Він розповів, що у Кабміні виділили 8 завдань стосовно нової ветеранської політики:

1. Адаптація військових до цивільного життя. "Стратегія вже напрацьована. Головна ідея: перехід від військового до цивільного життя має бути максимально комфортним для захисників", — зауважив прем'єр.

2. Медичні послуги та психологічна підтримка. "Починаємо велику реформу МСЕКМедико-соціальна експертна комісія(МСЕК) визначає відсоток втрати працездатності, встановлює групу інвалідності та визначає потребу у протезуванні. та ВЛКВійськово-лікарська комісія (ВЛК) — це військово-медичні установи, створені для проведення військово-лікарської експертизи, яка полягає в проведенні медогляду. Не має бути черг, незрозумілих довідок та бігання між кабінетами. Робимо проходження цих комісій максимально комфортним для військовослужбовців. Довідки мають ходити за ветераном, а не навпаки. Терміни з розслідувань обставин поранення будуть скорочені. Кількість штатних ВЛК будуть збільшені".

3. Економічні можливості для ветеранів. "Буде розширена програма "ветеранський бізнес", а також розширення грантів "Є-робота". Йдеться про ветеранів і членів їх родин які зможуть отримати кошти на запуск власної справи в будь-якій сфері. Сьогодні уряд ухвалює і постанову про розширення програми безповоротних грантів "Є-робота", яка включатиме окремі напрямки саме для ветеранського бізнесу", — сказав Шмигаль.

  • Перший напрямок: 250 тисяч гривень гранту може отримати ветеран на створення власної справи, за умови створення в цьому бізнесі щонайменше одного робочого місця.
  • Другий напрямок: 500 тисяч грн гранту може отримати член учасника бойових дій, за умови створення в бізнесі щонайменше двох робочих місць. Співфінансування цієї програми буде 70% на 30%. Тобто, 70% вносить держава, 30% — власні кошти підприємця.
  • Третій напрямок: 1 млн гривень гранту — може отримати учасник бойових дій, якщо він до цього вже був підприємцем і не менш ніж три роки був зареєстрований як ФОП. Головна умова — створити від 4 робочих місць, з яких щонайменше два передбачені для ветеранів або осіб з інвалідністю внаслідок війни. Так само як і в другому напрямку буде співфінансування 70% на 30%. Усі заявки прийматимуться через "Дію".
  • Четвертий напрямок: перекваліфікація та навчання. Програма спеціальних ваучерів для освоєння нової професії, навчання ІТ-спеціальностям, пільги для здобуття іншої освіти.

"Ми очікуємо, що в наступні роки урядові безповоротні гранти дозволять створити тисячі нових ветеранських бізнесів у різних галузях та точках нашої країни", — додав очільник уряду.

4. Послуги для ветеранів. Розвиток цифрового проєкту "Єветеран", послуги для ветеранів у ЦНАПах.

5. Житло для ветеранів: пільгове, іпотечне кредитування для захисників і захисниць, щоб кожен ветеран міг отримати власну оселю.

6. Інститут помічника ветерана. В основі — принцип індивідуального підходу, який полягає у виявленні та вирішенні проблем кожного окремого ветерана. Це допомога з усіх питань, консультації, зокрема допомога у працевлаштуванні.

7.Створення сервісних офісів у справах ветеранів. Основні завдання — координація роботи, взаємодія з місцевою владою щодо потреб ветеранів, втілення державної політики у сферах соцзахисту. Такі офіси будуть створені по всій Україні, долучатимуть громади та міжнародних партнерів для ефективної роботи та належного фінансування.

8. Вшанування подвигу ветеранів на рівні держави, громади та всього суспільства.

"Сьогодні уряд затвердить план заходів щодо визначення подвигу російсько-української війни. Цей план заходів розрахований на наступні 3 роки. Українське суспільство ніколи не забуде про ту ціну, яку платять наші воїни у цій війні. Місія уряду створити для наших ветеранів комфортні сервіси та можливості", — сказав Денис Шмигаль.

За прогнозами Міністерства у справах ветеранів, після війни в Україні налічуватиметься близько 3 млн ветеранів.

Читайте також

Українські ветерани можуть отримати по 16 тисяч гривень — Мінветеранів

Підтримка ветеранського бізнесу: захисники України можуть отримати гранти до 1,5 млн грн

"Вирізали все, що можна продати": мешканець Сумщини скаржиться, що йому перешкоджають відновлювати ферму

Більш ніж половина ветеранів хочуть мати власний бізнес — опитування

На початок