У Росії назвали "дискримінаційною" рекомендацію МОК щодо часткового повернення місцевих спортсменів до змагань

У Росії назвали "дискримінаційною" рекомендацію МОК щодо часткового повернення місцевих спортсменів до змагань

У Росії назвали "дискримінаційною" рекомендацію МОК щодо часткового повернення місцевих спортсменів до змагань
. AP Photos

Спортсменам з РФ та Білорусі дозволили змагатися в індивідуальних турнірах за умови непідтримки війни в Україні.

У Росії відреагували на рекомендацію Міжнародного олімпійського комітету частково повернути до змагань спортсменів з РФ та Білорусі на умовах нейтралітету. Відповідну заяву зробив міністр спорту Олєг Матіцин.

На другий рік повномасштабної війни в Україні МОК затвердив можливість для росіян та білорусів повернутися до індивідуальних змагань під нейтральним, білим прапором. Водночас Росія не може бути представлена як збірна на командних турнірах.

Позицію МОК вже розкритикували в Україні. Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, зокрема, заявив про намір української сторони посилити тиск на міжнародні спортивні федерації, що надалі визначатимуть статус спортсменів з Росії на основі нової рекомендації Комітету.

Водночас незадоволені рішенням МОК і в самій Росії. Матіцин назвав нову рекомендацію "дискримінаційною" та "антигуманною", апелюючи до лише часткового поновлення місцевих спортсменів у правах.

"Рекомендації МОК класифікувати російських спортсменів неправомірні, а окреме рішення щодо командних видів спорту — відверто дискримінаційне. Нашим спортсменам пропонують увійти у привідчинені двері, водночас створюючи додаткові перешкоди", — йдеться у заяві.

"Росія завжди була за спорт поза політикою. Закликаємо всі міжнародні федерації дотримуватися цього принципу, не руйнувати й без того хиткий сьогодні міжнародний спорт".

"Спортсмени наполегливо тренуються роками, аби змагатися за справедливими правилами та у чесній боротьбі затверджувати істинні принципи спорту, об'єднуючи та даруючи радість та гордість мільйонам людей. Це їхня робота, їхнє життя. Антигуманно позбавляти їх цього права".

Повернення РФ до спорту: останні новини

  • Після рішення про надання нової рекомендації в МОК пояснили, що поки не затверджували можливість для росіян та білорусів брати участь в Олімпійських іграх 2024 року.
  • Перед засіданням виконкому МОК окремі керівні спортивні федерації, зокрема Міжнародна федерація хокею та World Athletics, залишили в силі відсторонення російських та білоруських команд та спортсменів від своїх змагань.
  • Росіянам з білорусами вже дозволили змагатися під егідою Міжнародної федерації фехтування. Відповідні плани також розглядаються Міжнародною федерацією стрілецького спорту.
На початок