Від сільгосптехніки до бронежилетів. Історія хмельницького підприємця

Від сільгосптехніки до бронежилетів. Історія хмельницького підприємця

Від сільгосптехніки до бронежилетів. Історія хмельницького підприємця
. Фото: Суспільне Хмельницький

До війни хмельницьке підприємство виготовляло сільгосптехніку. У воєнний час займається виробництвом шоломів, бронежилетів та військової амуніції. Компанія входить у шістку виробництв світу, які виготовляють вибухотехнічні костюми.

Деталі у матеріалі Наталії Паляниці.

Підприємець з Хмельниччини Сергій Міняйлук до війни виготовляв сільськогосподарську техніку. З початком бойових дій в Україні, переформатував підприємство під виробництво засобів захисту та тактичного спорядження для військових.

"Я займаюся з 2014 року усілякими різними тактичними речами бронезахисту: бронюванням автомобілів, мішенями. А перший бронежилет з’явився у 2015 році. Потім були бронепластина, був кожух, бронежилет. Потім почали робити тактичне спорядження", — розповів Сергій.

На фото бронежилет, який виготовляють на одному із хмельницьких підприємств.
На фото бронежилет, який виготовляють на одному із хмельницьких підприємств. Фото: Суспільне Хмельницький

У перші місяці широкомасштабного вторгнення підприємство працювало цілодобово. Директор каже, що нашим захисникам катастрофічно не вистачало засобів індивідуального захисту, зокрема бронежилетів.

"Будь-який бронежилет складається з двох речей — це кожух, самий чохол, його функціонал, як він розміщується і бронеелементи. Потрібно розуміти, що бронежилет — це лишень збільшення шансів. Якісний бронежилет, правильно одягнений бронежилет і знання, як захищати себе — вони дають у сукупності захист. Ще має бути удача, теж дуже важливо", — говорить підприємець.

На фото трофейний бронежилет російського військового.
На фото трофейний бронежилет російського військового. Фото: Суспільне Хмельницький

Ворога потрібно знати не тільки в лице, але й мати уявлення як і чим екіпірований російський солдат, каже Сергій: "Деколи доводиться тестувати такі речі, як, наприклад, трофейний бронежилет з Луганської області, бронежилет ворога. Це така калька на американське, але вже російські реалії з китайських матеріалів. Ворога не потрібно недооцінювати. Вони працюють. Нам потрібно працювати більше. Я не можу сказати, що там "чмобіки" і спорядження не якісне. Є якісні речі. Є речі, які якісніші, ніж в нас. Нам є над чим працювати".

Компанія Сергія співпрацює з Силами Спеціальних операцій, а також з усіма підрозділами ЗСУ, які беруть участь у бойових діях. Хмельницьке підприємство розробило і виготовляє власну модель бойових штанів з інтегрованим захистом коліна, а також вибухотехнічні костюми, говорить виробник.

"Ми почали робити серйозніші речі — це вибухотехнічні костюми, які захищають людей від підривів мін, саморобних вибухових пристроїв тощо. У світі шість компаній займаються цим напрямком, так щоб комплексно зробити у двох видах і повний цикл виробництва. Шоста — ми", — каже Сергій.

Хмельницьке підприємство розробило і виготовляє власну модель бойових штанів з інтегрованим захистом коліна.
Хмельницьке підприємство розробило і виготовляє власну модель бойових штанів з інтегрованим захистом коліна. Фото: Суспільне Хмельницький

За його словами, в умовах війни багатьом цивільним людям, аби подбати про захист життя своїх рідних, довелося, так чи інакше, стати спеціалістами з засобів індивідуального захисту. Говорить, потрібно мати знання, аби не потрапити "на гачок" шахраїв.

"Єдине, що потрібно однозначно в цьому розуміти — це прив’язувати до словосполучення "засіб індивідуального захисту" слово "відповідальність", а саме — відповідальність виробника, відповідальність продавця. Мені дуже прикро і незрозуміло, чому українці до прикладу, коли купують телевізор, їм кажуть: "Ось вам паспорт". А що стосується засобів індивідуального захисту, до прикладу шолом, бронежилет на превеликий жаль ми тут з легкістю піддаємося на якісь інтриги. Помилка в виробництві цих речей може коштувати комусь життя", — розповів Сергій Міняйлук.

Сергій вистрілив у шолом, аби перевірити його захисні властивості.
Сергій вистрілив у шолом, аби перевірити його захисні властивості. Фото: Суспільне Хмельницький

На наше прохання, Сергій погодився показати захисні властивості трофейного шолома, який раніше належав російському військовому. Чоловік його протестував: "Це не заради тесту, а для розуміння. Ціна питання може бути життя. У цьому шоломі, від пострілу, майже є пробиття, залишилось трохи. Ось це потрібно пам’ятати й розуміти".

Авторка: Наталія Паляниця.

Читайте також

  • Військове спорядження для собак. Яке воно і навіщо
  • Хмельницькі учні гуртка анімації створили мультик про небезпеку вибухівки. Його розповсюдять рятувальники
  • Хмельницькі волонтери продають розписані шоломи й гільзи

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок