Військове спорядження для собак. Яке воно і навіщо

Військове спорядження для собак. Яке воно і навіщо

Військове спорядження для собак. Яке воно і навіщо
. Фото: Суспільне Хмельницький

Службові собаки-шукачі мін та іншої вибухівки разом із саперами працюють на деокупованих територіях. Потреба в чотирилапих бійцях не меншає, а навпаки, каже В'ячеслав Чорний, начальник кінологічного центру однієї з військових частин Хмельниччини, де й готують таких собак. За його словами, собакам, як і людям, потрібне захисне спорядження.

Яке саме спорядження необхідне службовим собакам — читайте у матеріалі Суспільного Хмельницький.

Кінолог Андрій та малінуа Хард виконують завдання: пес перевіряє ділянку дороги, чи немає вибухонебезпечних предметів. Хард знаходить умовну вибухівку на узбіччі. Зараз — це навчання в кінологічному центрі однієї з військових частин Хмельниччини. Андрій каже: був час, коли вони з Хардом виконували бойові завдання в Афганістані та Косовому. Тоді, розповідає, ризики були реальні, і собака спрацював відмінно там, де від уламків і осколків снарядів та мін фонили металошукачі. Відтоді кінолог і собака нерозлучні на роботі та вдома.

"Хард живе разом зі мною, вдома, з сім’єю, з дитиною. Все в нього добре", — сказав Андрій.

На фото кінолог Андрій та малінуа Хард.
На фото кінолог Андрій та малінуа Хард. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами кінолога Максима, який зараз складає "бойовий розрахунок" із голландською вівчаркою Козачкою, собакам, які шукають і виявляють міни та інші вибухонебезпечні предмети, захисне спорядження потрібне більше навіть, аніж людям. Адже вони першими йдуть обстежувати територію.

"Є загроза загибелі, оскільки собака йде безпосередньо на місця, не перевірені людьми, є небезпека, що вона може зачепити якусь розтяжку", — говорить Максим.

З його слів, для службових собак, як і для людей-вояків, виготовляють бронежилети, "розгрузки", захисні окуляри, налапники, від порізів та шоломи.

"Шолом призначений для захисту голови собаки в режимі, коли собака працює. Наприклад, зруйнована будівля, якісь хащі, якийсь колючий дріт, щоб не пошкодити її очі, морду. Там є ще змінні темні лінзи від сонця. Є жовті лінзи, вони більше для нічного часу", — розповів Максим.

Перед завданням собак вдягають у захисне спорядження.
Перед завданням собак вдягають у захисне спорядження. Фото: Суспільне Хмельницький

Максим каже, що такий шолом не тільки захищає собаці очі й морду, але рятує людські життя у місцях, куди люди не можуть дістатися. У шолом вмонтована відеокамера, і за записом кінологи можуть оцінити ситуацію.

"Записує на носій, який є в камері. Коли собака відпрацювала ділянку, ми підкликаємо її до себе, автоматично через гаджет під'єднуємось до камери. Тобто, не треба його знімати, не треба під'єднувати до комп'ютера, не треба інтернет. За допомогою собаки можемо на відстані відстежити певний периметр. Були приміщення, де кінолог, сапер не могли зайти, треба було пересвідчитися, чи безпечна ділянка, і тоді в приміщення запускалася собака", — говорить чоловік.

В шоломі вбудована відеокамера.
В шоломі вбудована відеокамера. Фото: Суспільне Хмельницький

Кінолог Леонід розповів, що впродовж року працює зі своїм бельгійським вівчарем Алмазом на деокупованій Київщині. Там, каже, допомагають саперам: шукають вибухівку в землі, в завалах та в приміщеннях. І за цей час, за словами Леоніда, ні з ним, ні з Алмазом трагічних випадків не було.

"В Броварському районі працюємо. Знімали ми міни протитанкові, але ніяких поранень пес не отримував. Це вже рік, як ми працюємо з ним по Київській області", — сказав Леонід.

В Алмаза є бронежилет, який захищає від дрібних уламків, каже кінолог: "Від невеликих уламків, тому що тут кевларові пластини. Від більших уламків на бронежилет потрібні титанові пластини. Наші друзі американці передали нам бронежилет, але в нас він трішки інший".

На фото бронежилет, який захищає собак від дрібних уламків.
На фото бронежилет, який захищає собак від дрібних уламків. Фото: Суспільне Хмельницький

У кінологічному центрі військової частини у службових собак є спорядження для роботи на небезпечних територіях, говорить капітан Ольга Поворознюк: "На сьогодні в нашій військовій частині всі собаки забезпечені спорядженням згідно з нормами. З початку повномасштабного вторгнення дуже багато благодійників і, зокрема, міжнародні партнери, також передають спеціалізоване спорядження для службових собак: бронежилети, шоломи, окуляри, навушники".

З її слів, для службових собак купляють таке спорядження й українського виробництва та потреба в ньому велика, і допомога волонтерів з-за кордону наразі доречна, додала капітан Поворознюк: "І цивільні організації також допомагають. Багато благодійників, волонтерів допомагають Збройним силам України".

Читайте також

  • Задля дронів для Гвардії наступу: у Хмельницькому влаштували благодійний забіг
  • Хмельницькі спортсмени купили авто для ЗСУ
  • Хмельницькі волонтерки готують сухпайки для ЗСУ
  • Хмельницькі волонтери продають розписані шоломи й гільзи

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок