Хмельницькі волонтерки готують сухпайки для ЗСУ

Хмельницькі волонтерки готують сухпайки для ЗСУ

Хмельницькі волонтерки готують сухпайки для ЗСУ
. Фото: Суспільне Хмельницький

Понад 30 тисяч сухпайків для воїнів ЗСУ за десять місяців зробили волонтери громадської організації "Волонтерський лідер". Волонтерка Ніна Корнієнко розповіла, що набори відправили бійцям на передову.

Процес заготівлі продуктів бачила команда Суспільного Хмельницький.

Овочі для супових і борщових наборів для бійців ЗСУ чистять хмельницькі волонтерки. Одна з них — пенсіонерка Галина Загребельна. Жінка каже: "Долучилася до волонтерської роботи вже давно. Це є поклик душі й серця, тому що це — наш вклад у перемогу. Ми тут живемо однієї сім’єю, і нас сюди вже тягне, як додому".

На фото волонтерка Галина Загребельна.
На фото волонтерка Галина Загребельна. Фото: Суспільне Хмельницький

Під час роботи Галина Загребельна не стримує сліз.

"Плачу тому, що моя душа і серце, і найближча половинка там. Ми всі тут маємо частинку наших душ і сердець там. І ми за них дуже вболіваємо. І дуже хочемо, щоб вони повернулися до нас живими й неушкодженими", — сказала Галина.

Команда волонтерів обробляє близько семисот кілограмів овочів на день, розповіла волонтерка Ніна Корнієнко. Перш ніж потрапити до набору, їх миють, чистять і сушать у спецмашині.

"Свіжа картопля сушиться приблизно 19 годин. Буде 17 кругів на сушці й 19 годин оце сушиться. Картопля, яку ми поклали раніше, вже майже досохла, вона буде готова через три години, вона знімається, остигає, і одразу — на фасування", — говорить Ніна Корнієнко.

За фасування наборів відповідає хмельничанка Ірина Мироненко. Розповіла про заготівлю для червоного борщу: "Починаємо з бурячка: відважуємо 50 грамів. Вся продукція сушена: капуста, картопля, морква, цибулька, сіль додаємо й перемішуємо".

Волонтери обробляють близько семисот кілограмів овочів на день.
Волонтери обробляють близько семисот кілограмів овочів на день. Фото: Суспільне Хмельницький

До пакування жінка кладе лист з рецептом, пакетик зі спеціями й томатною пастою. Після чого, додає продуктову суміш і відправляє набір на вакуумацію.

"Такий набір розрахований на сім літрів, можна нагодувати 10-14 осіб. Потрібно проварити 20 хвилин й готово", — розповіла волонтерка.

Для бійців ЗСУ, за словами Ірини Мироненко, волонтери також роблять набори з рисовим, гречаним, гороховим, ячмінним, пшеничним і вермішелевим супами. А ще, розповіла, готують поживний сніданок "Гаряча чашка".

"У поживному сніданку — перебита вівсянка, сухе молоко змішується з дитячим харчуванням, пластівці, сухофрукти, горіхів декілька видів", — сказала Ірина.

Нарізає горіхи для сніданку воїнів хмельничанка Людмила Котик. Розповіла, що тут допомагає нещодавно, а от волонтерить від початку повномасштабного вторгнення.

"Із перших днів приймала вдома людей, скільки могла, і також вдома готували. А потім, от тільки дізналась, що тут готують для ЗСУ, то пішла допомагати", — говорить Людмила.

Один набір розрахований для 10-14 осіб.
Один набір розрахований для 10-14 осіб. Фото: Суспільне Хмельницький

Сухпайки для бійців ЗСУ спочатку робили у квартирі, нині ж перейшли в більше приміщення, розповіла волонтерка Ніна Корнієнко. Каже, у виготовленні наборів залучені понад три сотні людей.

"Це люди, які просто щось привозять, є люди, які фізично приходять допомогти, почистити, помити. Людей залучено багато. В основному їх напрацьовуємо, просимо і закликаємо через фейсбук", — сказала волонтерка Ніна.

Створення таких супнаборів ініціювала громадська організація "Волонтерський лідер", каже Ніна Корнієнко: "Почали робити сухі супи й борщі рівно через три місяці після початку війни. А три місяці годували переселенців і залізничний вокзал, транзитні потяги".

За словами Ніни Корнієнко, за десять місяців воїнам на передову волонтери вже відправили понад тридцять тисяч сухпайків. Нині, каже волонтерка, є потреба в моркві та капусті.

Авторка: Ярослава Антошевська.

Читайте також

  • У Хмельницькому рік працює центр видачі гуманітарної допомоги. Чи змінилась кількість відвідувачів
  • Хмельницькі волонтери продають розписані шоломи й гільзи

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок