Як живе звільнена майже рік тому Гусарівка на Харківщині: репортаж

Як живе звільнена майже рік тому Гусарівка на Харківщині: репортаж

Як живе звільнена майже рік тому Гусарівка на Харківщині: репортаж
. Староста звільненої Гусарівки Юрій Дорошенко. Березень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Будинки допомагають відновлювати благодійники, електрика й газ є, воду відновлюють, але понад половина жителів села Гусарівки на Харківщині за майже рік після його звільнення не повернулася додому, розповідає староста Юрій Дорошенко. За його словами, після пів року перебування на лінії фронту у селі пошкоджені дві третини будинків, тут залишаються жити близько 400 людей.

Чому не повертаються інші — репортаж Суспільне Харків.

"Роботи тут немає, квартира розбита"

Ольга Плахотя — одна з небагатьох, хто повернувся у село: "Це рідний дім, тут все життя. Ми вже люди похилого віку, що нам залишилось, як-то кажуть. Ми повинні доживати там, де ми виходили заміж, там, де дітей народжували, там, де робили".

Ольга пережила окупацію Гусарівки. Згадує: майже місяць ховались у підвалі разом із сином.

"Нас в підвалі ховалось більш як 20 людей. Навіть були маленькі дітки, рік та чотири місяці дівчинка, і вони сиділи з нами у підвалі. Було таке, снайпер стріляв з гори, не давав навіть вийти води набрати", — говорить жителька Гусарівки.

Звільнена Гусарівка через рік після деокупації. Березень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків
Звільнена Гусарівка через рік після деокупації. Березень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Навесні біля їхнього будинку впав перший снаряд.

"Де білизну розвішуємо, впав перший снаряд. Нас тут і "припечатало" до підвалу. Всі вікна повилітали. А друге влучання було біля крайнього під'їзду — дві ракети впали", — каже Ольга.

27 березня 2022 року Гусарівку звільнили, але село на пів року опинилося на лінії фронту, Ольга та її син виїхали до Полтавської області. Там син знайшов нову роботу та не захотів повертатись до побитого села, каже жінка: "Роботи тут немає, квартира розбита, вікон немає, двері розбиті, даху немає".

"Питної води немає"

До повномасштабної війни в селі жили більш як тисяча людей, зараз залишилися близько 400 жителів, говорить староста Юрій Дорошенко.

"Було дві ферми — вони обидві розбиті. Худоби немає — робочих місць немає одразу. Раніше ферми будувалися і відновлювалися. Більш як 2 тисячі рогатого скота було: і бички, і телята, і свині були. А годувати зараз нічим", — каже староста.

Як живе звільнена майже рік тому Гусарівка на Харківщині: репортаж
Звільнена Гусарівка через рік після деокупації. Березень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Газ ми відновили у жовтні, а світло нам 31 грудня дали, його не було вісім місяців. Росіяни зайшли 4 березня, світло зникло 8 березня, а газ — 12 числа. І вода зникла, як вимкнули світло. А що з водою зараз? Розбита повністю вежа. Протягнули світло туди. Тепер намагаємося дивитися, де є пориви. В колодязях вода підходить для приготування їжі, але вона дуже солона. В нас немає такої гарної, питної води", — розповідає Дорошенко.

У селі зараз 20 дітей. У школу у нас ходило 96 дітей, 25 — у дитячий садочок
Юрій Дорошенко

"Люди поверталися б, якщо у нас інтернет був. Школярі всі навчаються онлайн, а мобільний інтернет тут не тягне. Пообіцяли нам привезти Старлінк, щоб вчителі на місці викладали у школі", — говорить староста.

Побиті обстрілами будинки у Гусарівці допомагають відновлювати благодійники: "Чеський фонд дав нам шифер, дошки, брусок. Ми видали людям, але у кого є зараз можливість, то накривають будинки. А у кого більші пошкодження, то чекають весну".

Що відомо

  • Село Гусарівка на Ізюмщині перебувало в російській окупації протягом першого місяця вторгнення. Маючи значно менше людей, українські військові три тижні відбивали населений пункт. Тільки за день, 8 березня 2022 року, бійці ЗСУ знищили тут близько 30 бойових машин з маркуванням "Z" на бортах. Наприкінці місяця росіяни відступили.
  • У підвалі приватного будинку в селі Гусарівка слідчі знайшли три обгорілих до кісток тіла. Людей, серед яких була дитина, спалили у підвалі одного з будинків біля ферми.

Читайте також

"Всі рідні місця, ще немає розрухи": художниця з Ізюма малює краєвиди довоєнного міста

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок