В Україні відзначають День добровольця. Що відомо про свято, і які заходи відбудуться

В Україні відзначають День добровольця. Що відомо про свято, і які заходи відбудуться

В Україні відзначають День добровольця. Що відомо про свято, і які заходи відбудуться
. В Україні 14 березня відзначають День добровольця, фото з офіційної сторінки Володимира Зеленського у Facebook

Сьогодні 14 березня 2023 року в Україні вшосте відзначають День українського добровольця. З нагоди свята у Києві зокрема відбудеться низка урочистих заходів.

Зранку українських добровольців вже привітав президент України Володимир Зеленський.

Він зазначив, що добровольці — це ті, хто стали на захист незалежності України за покликом серця, і ті, хто гідно боронить Україну разом з усіма бійцями сил оборони та безпеки.

"Україна вдячна кожному і кожній, хто відчув, що час стати воїном. Україна пишається всіма, хто здобуває перемогу для нашої держави. Україна завжди пам’ятатиме всіх своїх героїв, які віддали життя за свободу", — написав Зеленський.

Чому День добровольця відзначають 14 березня

В цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону, з якого згодом був сформований 1 БОП НГУ ім. Кульчицького.

Читайте також: "Кожна жертва була не статистикою". Спогади Тараса Компаніченка про Євромайдан

Офіційно свято на честь українських добровольців було установлено 17 січня 2017 року "Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України".

За даними Українського інституту національної пам'яті, у боях 2014–2015 років російсько-української війни на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

Які заходи відбудуться до Дня добровольця

В Україні відзначають День добровольця. Що відомо про свято, і які заходи відбудуться
Букет блакитно-жовтого кольору в руках у військовослужбовця під час урочистостей з нагоди відзначення Дня українського добровольця, в Києві 14 березня 2019 року, фото: УНІАН

О 14:30 на Майдані Незалежності біля стели розпочнеться екскурсія "Мальована історія Майдану".

Автор виставки, майданівець і художник Сашко Ком’яхов зокрема розповість про Революцію Гідності й окреслить збірний образ перших добровольців, які просто з Майдану пішли захищати Україну. Реєстрація на екскурсію за посиланням.

Читайте також: "Судова система згнила": адвокат Небесної сотні про розгляд справ Майдану

О 15:00 у Національному музеї історії України відкриється виставка "През шаблі маєм права!" про історію зброї та військового спорядження на території України від прадавніх часів до сьогодні.

Як зазначили у Міністерстві культури України, унікальна колекція зброї у музеї почала формуватися ще за часів його заснування на зламі ХІХ та XX століть. У зібранні представлено озброєння від палеоліту до сучасності. Виставка показує еволюцію українського озброєння та вплив на неї зброярських традицій сусідніх країн.

Вхід на відкриття вільний.

Читайте також: Мріяв повернутися на полонину: історія вівчаря та бійця ЗСУ Михайла Кознюка, який загинув на війні

Також сьогодні Український інститут національної памʼяті спільно з Національним музеєм Революції гідності проведе зустріч "Добровольчі формування Карпатської Січі в боротьбі за незалежність України: минуле і сучасність", присвячену внеску добровольчих формувань у захист держави в умовах збройної агресії.

Захід відбудеться о 16:00 офлайн в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану, а також онлайн на сторінці Музею Майдану у фейсбуці. Зареєструватися можна за посиланням.

О 17:00 в Музеї шістдесятництва відбудеться літературно-музичне дійство.

Як повідомляє "Вечірній Київ", для гостей з нагоди Дня добровольця співатимуть і читатимуть поезію: В’ячеслав Купрієнко, Лідія Буцька та Оксана Стоміна. Також у музеї представлена виставка художніх робіт Марини Соченко, яка вже багато років створює портрети українських воїнів. Вхід вільний.

Читайте також

За Херсон до останнього. Історія подвигу та загибелі оборонців Бузкового парку

Поки ми живі. Три історії про ціну великої війни

Що брати на війну — список необхідних речей для мобілізованого

На початок