Роман Кокошко з третім топрезультатом сезону у світі здобув "золото" на Кубку Європи зі штовхання ядра

Роман Кокошко з третім топрезультатом сезону у світі здобув "золото" на Кубку Європи зі штовхання ядра

Роман Кокошко з третім топрезультатом сезону у світі здобув "золото" на Кубку Європи зі штовхання ядра
. AP Photos

Українець не лише перевершив особистий рекорд, але й встановив ще кілька досягнень.

Український штовхальник ядра Роман Кокошко - переможець Кубка Європи зі штовхання ядра. 26-річний спортсмен переміг усіх своїх суперників у фіналі змагань у португальській Лейрії.

Кокошко взяв участь на Кубку Європи з метань після історичного для себе чемпіонату Європи в приміщенні. Український легкоатлет уперше в кар'єрі здобув медаль - "бронзу" на цьому рівні завдяки успішній останній спробі.

Читайте також: "Просто зірвало дах". Роман Кокошко - про драматичну "бронзу" на чемпіонаті Європи та емоції після останньої спроби

Для Кокошка це був другий поспіль виступ на Кубку Європи з метань саме у дорослих змаганнях. У 2022 році український легкоатлет став переможцем фіналу "Б" з результатом 20.49 метра.

На наступний рік Кокошко вже змагався у фіналі "А". І також став переможцем змагань.

Вже у першій ж спробі на 20.99 метра Кокошко захопив лідерство. І утримував його до третьої спроби: люксембуржець Боб Бертемес першим штовхнув ядро за 21 метр (21.21 м) та вийшов у лідери змагань.

Лідерство Бертемеса трималося до п'ятої спроби Кокошка. Вона стала для українця рекордною: він штовхнув ядро на 21.52 метра, повернувши собі лідерство у змаганнях. У підсумку жоден із легкоатлетів, включно з Бертемесом, так і не зміг випередити Кокошка, а українець став переможцем змагань.

Спроба Кокошка на 21.52 метра є третім найкращим результатом сезону у світі. Далі українця ядро у 2023 році штовхали лише новозеландці Том Волш (бронзовий медаліст Олімпіад у 2016 та 2021 роках) та Джако Гілл (срібний призер Ігор Співдружності-2022).

Топ-3 результати сезону у світі (штовхання ядра)

  • 21.80 метра: Том Волш (Нова Зеландія)
  • 21.80 метра: Джако Гілл (Нова Зеландія)
  • 21.52 метра: Роман Кокошко (Україна)

21.52 метра: що означає результат Романа Кокошка?

  • Найкращий результат сезону у Європі. Перед Кубком Європи жоден з легкоатлетів на відкритому повітрі не штовхав ядро навіть за 20 метрів.
  • Новий особистий рекорд українського легкоатлета. Попереднім найкращим результатом Кокошка на відкритому повітрі були 21.23 метра у 2022 році на турнірі в Лісабоні.
  • Кокошко б'є другий особистий рекорд у 2023 році. На чемпіонаті Європи в приміщенні український легкоатлет оновив і це досягнення, штовхнувши ядро на 21.84 метра - новий національний рекорд.

Це четверта медаль України на Кубку Європи з метань. І третя золота: переможцями своїх змагань також стали Михайло Кохан (метання молота) та Артур Фельфнер (метання списа), результати яких у молодіжних турнірах також стали найкращими серед дорослих.

Усі медалі України на Кубку Європи-2023 з метань

Хто такий Роман Кокошко

  • Роман Кокошко - 26-річний легкоатлет, що спеціалізується на штовханні ядра.
  • Кокошко - автор нового національного рекорду України у штовханні ядра в приміщенні (21.84 см). Попередній топрезультат український легкоатлет побив на 1 см.
  • Особисті рекорди Кокошка - 21.84 м (у приміщенні) та 21.52 м на змаганнях на відкритому повітрі.
На початок