Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
"Просто зірвало дах". Роман Кокошко - про драматичну "бронзу" на чемпіонаті Європи та емоції після останньої спроби

"Просто зірвало дах". Роман Кокошко - про драматичну "бронзу" на чемпіонаті Європи та емоції після останньої спроби

Ексклюзивно
"Просто зірвало дах". Роман Кокошко - про драматичну "бронзу" на чемпіонаті Європи та емоції після останньої спроби
. Getty Images

Ексклюзивний коментар українського легкоатлетка для Суспільне Спорт.

Збірна України здобула першу медаль на чемпіонаті Європи з легкої атлетики. Автором першої нагороди став 26-річний штовхальник ядра Роман Кокошко.

Медаль на Євро у Стамбулі Кокошко здобув у драматичному стилі. Він лідирував за підсумками перших спроб, проте перед заключною йшов на четвертому місці - його випередили одразу три штовхальники ядра.

Дивитися наживо Євро-2023 з легкої атлетики у приміщенні ексклюзивно можна на сайті Суспільне Спорт. Пряма трансляція - тут.

Однак у останній спробі Кокошко показав найкращий результат у своїй кар'єрі: штовхнув ядро на 21.84 метра. Цією спробою він не лише оновив національний рекорд у приміщенні, а ще й вирвав бронзову нагороду: хорват Філіп Міхайлевич, який йшов третім майже увесь цей час (21.43 м), не зміг покращити результат українця.

Читайте також: Україна виграла першу медаль Євро-2023 з легкої атлетики: Роман Кокошко - бронзовий призер у штовханні ядра

Кокошко ще після успішної спроби емоційно відреагував на свій результат. А вже згодом почав святкувати здобуття першої в кар'єрі бронзової медалі на рівні чемпіонату світу.

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт Кокошко визнав: після успішного результату в останній спробі у нього зірвало дах. І радий тому, що відтепер його результат є новим національним рекордом.

  • Про виступ у фіналі на Євро

"Коли зрозумів, що це поштовх на "бронзу"? Коли побачив результат. Якщо все правильно зробити, то так виходить, що ми запам'ятовуємо початок, як робимо рух. Тільки початок на автоматі робиться настільки швидко, що його майже проконтролювати нереально. Просто у голові напрацьовано, його потрібно реалізувати. Фінал я взагалі не пам'ятаю, головне - потрібно було встояти. Чесно - не розумів, скільки [штовхнув]. Я реаліст - потрібно було дістати третього. Розумів, що за 21 метр [штовхнув], але коли побачив 21.84 м - просто зірвало дах".

  • Про національний рекорд та вид штовхання ядра

"Чесно кажучи, скільки давав інтерв'ю - завжди казав, що мало штовхаю цим рухом. У нас два види: лінійний мах та круговий. З кругового я штовхаю третій рік, з 2020 року почав зі своїм тренером. А вже з кожним роком я набирався більше й більше досвіду і реалізовувався. Намагався все далі та далі. Національний рекорд - такий подарунок. У такий час стати найкращим у своїй країні - для мене особисто це багато чого означає".

  • Про триЗ третьої по п'яту спроби Кокошка не були зараховані невдалі спроби у фіналі

"Я все падав, мене несло вперед. Це технічна помилка, ліве плече відкривалося. Але потім підкорегували трохи і все вийшло. Я розумів, що воно десь близько, всі спроби були солідні за 21 м. Але просто, що падав - розумів, що треба встояти. А там - що буде, те й буде".

  • Про підтримку на трибунах

"Це партнери по команді, ми разом тренуємося в одного тренера. Скажемо так, вони віддавали мені свою енергію. Це було спілкування в нікуди. Я їм щось розповідав, а вони мені показували "давай, сконцентруйся".

  • Як відсвяткує медаль чемпіонату Європи

"Як відсвяткую медаль? Дорогою у Лісабон, вже завтра вилітаю зранку. Якби знав - залишився до 6-го".

Хто такий Роман Кокошко

  • Роман Кокошко - 26-річний легкоатлет, що спеціалізується на штовханні ядра.
  • Кокошко - автор нового національного рекорду України у штовханні ядра в приміщенні (21.84 см). Попередній топрезультат український легкоатлет побив на 1 см.
  • Медаль Кокошка - перша у кар'єрі українського легкоатлета на рівні чемпіонатів світу та Європи. Перед цим 26-річний атлет двічі не пройшов кваліфікацію на двох турнірах на відкритому повітрі у 2022 році: на ЧС у Юджині (15-е місце) та на Євро у Мюнхені (13-е).
  • Особисті рекорди Кокошка - 21.84 м (у приміщенні) та 21.23 м на змаганнях на відкритому повітрі.
На початок