Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Вдалося втримати концентрацію". Юрай Санітра — про результати збірної в Естерсунді та склад на наступний етап

"Вдалося втримати концентрацію". Юрай Санітра — про результати збірної в Естерсунді та склад на наступний етап

Ексклюзивно
"Вдалося втримати концентрацію". Юрай Санітра — про результати збірної в Естерсунді та склад на наступний етап
. Юрай Санітра. Фото Євгенія Каранова / Суспільне Спорт

Ексклюзивний коментар тренера збірної України з біатлону для Суспільне Спорт.

Збірна України завершила виступи на етапі Кубка світу з біатлону сезону 2022/23 у Естерсунді. Восьмий етап у Швеції складався з індивідуальних гонок, естафет та масстартів.

Чоловічу збірну в індивідуальній гонці представляли п'ять біатлоністів. Найкращим з них став Антон Дудченко, який фінішував 12-м та кваліфікувався до чоловічого масстарту.

Другою гонкою етапу в Естерсунді для чоловічої збірної України з біатлону стала естафета. У підсумку "синьо-жовті" біатлоністи фінішували п'ятими, показавши свій найкращий результат у сезоні.

Читайте також: Україна фінішувала п'ятою в останній чоловічій естафеті сезону: повні результати гонки

Чоловічий масстарт у Швеції став єдиною гонкою для України в останній день змагань в Естерсунді, адже до жіночої гонки українки не відібрались. Дудченко у масстарті прийшов на фініш 16-м, показавши третій найкращий індивідуальний результат на рівні Кубка світу.

Після завершення етапу в Естерсунді тренер збірної України Юрай Санітра прокоментував результати команди у ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт. Словацький наставник оцінив виступ біатлоністів, а також розповів, що не змінюватиме склад на останній етап Кубка світу. Заключний етап змагального року 16-19 березня прийматиме норвезький Голменколлен, в якому відбудуться спринти, персьюти та масстарти.

  • Про підсумки восьмого етапу Кубка світу

"У нас у команді дуже гарний настрій після цього Кубка світу в Естерсунді. Гадаю, що виконали основні цілі, з якими їхали сюди: втримати позицію, відірватися від Словенії та Фінляндії [у Кубку націй]. Гадаю, що у нас це вийшло. Думаю, що наприкінці сезону хлопці показали дуже хороший фізичний стан. Мені подобається, що нам вдалося втримати концентрацію, що показала стрільба. Я б взагалі відреагував на тезу про те, що після чемпіонату світу решта команд спустилася. Я б сказав, що ми не гірше готові, аніж до чемпіонату світу. Там нам не вдалося впоратися з погодою, тут ж були умови дуже стабільні, траси хороші. А хлопці показали, що базу, закладену влітку, можемо використовувати наприкінці сезону. Тому дуже дякую всім, хто допоміг завоювати таку позицію, яке гарантує для нас дев'яте місце у Кубку націй".

  • Про склад збірної України
"Антон Дудченко від сезону до сезону [має] великий прогрес. У нього є хороший функціональний та ментальний потенціал рухатися у майбутньому. Думаю, що йому допомагає і гарна конкуренція у команді, є гарні лідери - Підручний та Прима, є у кого повчитися, за спиною теж спортсмени. Гадаю, чоловіча команда, попри всі ці проблеми, що в нас були, показала, що буде дуже сильною. Сім спортсменів у цьому сезоні здобули очки на Кубку світу - це вже показник, що у нас є гарний склад команди".

"Коли робили склад естафети, виходили з того, що побачили в [індивідуальній] гонці за два дні до того. За станом спортсменів скажу, що хлопці використали свою можливість. Це ще добре, що у нас був у запасі сильний Цимбал, а ще є Дмитро Підручний. Радий, що Артем Тищенко піднявся, особливо ходом, бо у минулому сезоні мав проблеми. А ось Денис Насико здивував, вже третя естафета, у якій він допоміг, щоб ми досягли такого результату. Антон Дудченко показав, що може бути фінішером, лідером, бо впорався з сильним психологічним тиском і витягнув команду на останній стрільбі з восьмого місця на п'яте".

Читайте також: Антон Дудченко - 16-й у чоловічому масстарті на етапі Кубка світу з біатлону в Естерсунді: результат
  • Про Артема Приму

"Думаю, що вже за п'ять років нашої співпраці з Артемом знаю, у якому він стані. Бачив, що він дуже хоче [виступити в естафеті], показав себе гарно у гонці. Тому я йому довіряв, не сумнівався у його стрільбі. І після тих хиб, які здійснив в гонці, він тактично концентрувався, виконав усі настанови і передав естафету так, як треба було після першого етапу. 20 секунд - це було ідеальне відставання для Артема Прими, що біг другим".

"Треба пояснити щодо ситуації з Артемом Примою. У цьому сезоні в грудні 2022 року він мав операцію, яка вплинула, що не міг на початку січню тренуватися. Ще під час цієї операції у нього був COVID-19, тому це його дуже уповільнило з підготовкою до чемпіонату світу. А зараз з'явилися такі особисті проблеми зі здоров'ям, про які я не маю права говорити. Але Артем молодець, він дуже сильно допоміг команді. Думаю, йому після всього цього треба подякувати, бо ризикував здоров'ям, щоб команда була на позиції, на якій перебуває".

"Вдалося втримати концентрацію". Юрай Санітра — про результати збірної в Естерсунді та склад на наступний етап
Dmytro Yevenko

"Ні, я взагалі не думаю про це [що Прима закінчить кар'єру]. Якщо йому здоров'я дозволить, він мені дуже потрібен ще на наступний сезон. Його досвід, відношення до тренувань - приклад для молодих. А сам він може зайняти будь-яку позицію в команді. Тож, якщо йому дозволятиме здоров'я, хотів би бачити ще далі під час підготовки в основній команді".

  • Про Дмитра Підручного

"У Дмитра [Підручного] 2-4 дні були дуже серйозні симптоми: температура, горло боліло. Сьогодні дзвонив йому - сказав, що вже краще, може вже виходити на тренування, але вже ухвалили рішення, що за цієї ситуації, коли позиція відома у Кубку націй, не будемо його запрошувати на етап в Осло. Він поїде до Буковелю, де готуватиметься до чемпіонату України".

  • Про склад на наступний етап
"Гадаю, що немає сенсу [змінювати склад]. Ще закриєм останній етап в Осло тими спортсменами, що є. А для деяких спортсменів це ще не буде кінцем сезону: Приму, Дудченка, Цимбала та Насика ще чекають світові армійські ігри у Швеції. Тож після Осло вони заїдуть додому і потім прямо поїдуть на змагання".

"До чемпіонату України ще далеко, будемо дивитися, хто як себе почуватиме після заключного етапу Кубка світу в Осло. Але наразі плануємо, що стартували б мінімально на одному старті на чемпіонату України в Буковелі. Підручний? Дмитро раніше, десь у перші дні наступного тижня в Буковелі розпочне тренування. І плануємо вже, що він 100% стартуватиме на чемпіонаті України".

Читайте також: Юрай Санітра — про результат в індивідуальній гонці Кубка світу в Естерсунді та рекордний виступ Дениса Насика
На початок