"Основне завдання - Олімпіада". Тренер збірної України - про цілі на сезон перед Євро з гімнастики і відбір до складу

"Основне завдання - Олімпіада". Тренер збірної України - про цілі на сезон перед Євро з гімнастики і відбір до складу

Ексклюзивно
"Основне завдання - Олімпіада". Тренер збірної України - про цілі на сезон перед Євро з гімнастики і відбір до складу
. Pravda.com.ua

Ексклюзивний коментар Геннадія Сартинського для Суспільне Спорт.

Збірна України зі спортивної гімнастики розпочала новий сезон на рівні Кубка світу. На перших двох етапах у Коттбусі та Досі українські гімнасти здобули п'ять нагород, з них три - золоті: Ілля Ковтун двічі поспіль тріумфував на паралельних брусах. А 15-річна Анна Лащевська виграла першу медаль найвищого ґатунку на різновисоких брусах у Досі.

Читайте також: Україна здобула чотири медалі на другому етапі Кубка світу зі спортивної гімнастики: результат

Сезон 2023 року є передолімпійським, гімнасти намагатимуться здобути ліцензії на Ігри у Парижі. Для цього Україні потрібно спершу виступити на чемпіонаті Європи, а вже звідти - відібратися на чемпіонат світу (потрапити у топ-12 на Євро), де й розігруватимуться олімпійські ліцензії.

На перших етапах Кубка світу збірна України виступила обмеженим складом: і чоловічу, і жіночу команду представляли лише по два гімнасти. У чоловіків виступили Ігор Радівілов та Ілля Ковтун, тоді як у жінок - Анастасія Губарєва та Анна Лащевська.

Головний тренер збірної України зі спортивної гімнастики Геннадій Сартинський в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт пояснив, чому на етапах Кубка світу команда виступила обмеженим складом. І зазначив, що головною метою сезону є саме успішний результат у команді на чемпіонаті Європи, який дасть можливість поборотися за кваліфікацію на Олімпійські ігри-2024.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики. Дивіться прямі трансляції Євро-2023 наживо на сайті Суспільне Спорт з 11 до 16 квітня.

"Ми маємо зараз на цих змаганнях лише двох хлопців, бо лише вони можуть боротися за нагороди на цих етапах. Інша вся команда готується до чемпіонату Європи. Ми маємо потрапити там до 12 найкращих команд, щоб відібратися на чемпіонат світу. Тому хлопці готувалися, і зараз на чемпіонаті України подивимося, хто буде виступати за команду. Основне завдання на цей рік — потрапити командою на Олімпійські ігри. А це вирішуватиметься на чемпіонаті світу".

"Тобто на чемпіонаті Європі головне завдання — це команда. А далі вже вправи на снарядах, де українці можуть поборотися за медалі".

Також Сартинський розповів, що крім Ковтуна та Радівілова, претендентом на потрапляння до складу збірної України на чемпіонат Європи є Назар Чепурний, який відновився після травми руки. Однак остаточний склад команди визначиться після чемпіонату України.

"Окрім Іллі Ковтуна та Ігоря Радівілова, у нас ще є хлопці, які мають за собою медальні снаряди. Зараз повернувся Назар Чепурний, який готується до змагань. Є також два-три гімнасти молоді, які будуть проходити чемпіонат України. Саме після внутрішньої першості визначиться склад на континентальну першість".

Щодо медальних виступів на етапах Кубка світу, Сартинський відзначив результати гімнастів у Досі, де вони здобули дві медалі у чоловічих турнірах.

"Хлопці підготуватись до Кубка світу в Катарі дуже непогано. Виступ Іллі Ковтуна мені сподобався. На мою думку, на другому етапі в Досі, йому було не так легко, як попередньо в німецькому Коттбусі. Він вправи на свої приладах виконав добре і виграв золоту медаль. Також Ігор Радівілов у конкурентній боротьбі виграв медаль, тобто я задоволений. Хлопці показують гарний результат".

Чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики відбудеться з 11 до 16 квітня в Антальї. У ньому розігруватимуться медалі як у чоловічому, так і у жіночому турнірах.

Збірна України зі спортивної гімнастики: що відомо

  • Відбір на Олімпійські ігри Україна розпочала ще у 2022 році на чемпіонаті світу. Тоді "синьо-жовті" не увійшли до трійки найкращих команд як у чоловічому, так і у жіночому командному багатоборстві (21-е та 23-е місця відповідно).
  • Загалом чемпіонат світу зі спортивної гімнастики Україна закінчила з однією медаллю - "бронзу" в опорному стрибку здобув Ігор Радівілов.
  • Фінали чемпіонату України зі спортивної гімнастики відбудеться 10-11 березня у Кропивницькому.
  • На попередньому чемпіонаті Європи зі спортивної гімнастики в Мюнхені Україна здобула дві медалі: "срібло" Іллі Ковтуна у паралельних брусах та "бронза" Ігоря Радівілова в опорному стрибку.
  • Наступним стартом збірної України зі спортивної гімнастики стане етап Кубка світу в Баку. На ньому Україна виступить тим самим складом, що і на стартових етапах у Коттбусі та Досі.
На початок