Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
Легка атлетика: чемпіонат Європи у приміщенні
"Перший фінал за 23 роки? Що скажу: «вау». Я радий". Роман Кокошко перервав затяжну невдалу серію України на Євро

"Перший фінал за 23 роки? Що скажу: «вау». Я радий". Роман Кокошко перервав затяжну невдалу серію України на Євро

Ексклюзивно
"Перший фінал за 23 роки? Що скажу: «вау». Я радий". Роман Кокошко перервав затяжну невдалу серію України на Євро
. Роман Кокошко, фото: GETTY IMAGES

Ексклюзивний коментар Романа Кокошка для Суспільне Спорт.

26-річний Роман Кокошко - лідер збірної України зі штовхання ядра та дебютант чемпіонату Європи у приміщенні. У зимовому сезоні 2023 року Кокошко демонструє найкращу форму в кар'єрі, встановив особистий рекорд та приїхав на Євро у статусі автора одного з найкращих результатів сезону на континенті.

Потраплянням на чемпіонат Європи Роман перервав негативну для України серію - у чоловічому штовханні ядра український атлет представлений уперше з 2013 року. На останніх чотирьох Євро українців не було.

Серія без виходів у фінал чемпіонату Європи для України затягнулася значно довше. Востаннє у чоловічому штовханні ядра українець проходив до фіналу на Євро-2000, тобто 23 роки тому. У Стамбулі Роману Кокошку вдалося "обнулити" і цю негативну серію - з сьомим результатом він пробився до фіналу.

Читайте більше: Роман Кокошко пройшов до фіналу Євро-2023 у штовханні ядра

У кваліфікації Кокошко виконав лише одну успішну спробу - на 20.43 метра, але цього вистачило для потрапляння у фінал. Після кваліфікації Роман дав ексклюзивний коментар Суспільне Спорт щодо виступу у відборі та плану на фінал.

Фінал у чоловічому штовханні ядра відбудеться в п'ятницю, 3 березня, о 18:20 за київським часом.

  • Про добирання в Стамбул у переддень Євро

"Складалося так, як планували. По порядку: з дому я виїхав о восьмій ранку, і у Стамбулі я вже був о дев'ятій вечора. Поки добрався, повечеряв - це було вже досить пізно. Нічого: цього вистачило, щоб виспатися, на розминку не пішли, бо розуміли, що цього буде занадто. Довгу розминку зробили перед кваліфікацією, десь час розминалися, поштовхали на манежі"

  • Про дві невдалі спроби у кваліфікації

"Недокрутив, потрібно було більше імпульсу з ніг дати. Так вийшло, що у сітку - ось через це і не люблю зимові змагання. Бо влітку у нас "вуса" в секторі розходиться в бік, а тут їх обрізають. Якби на вулиці - це зарахували б. Але всі в рівних умовах, хлопці теж влучали в сітку. Тому маємо, що маємо. Одна була хороша, під 21 м - 20.85 метра - десь туди. І одна невдала, третя, дуже сильно захотів і вона зірвалася".

  • Про результат та вихід у фінал
"Звичайно, є відчуття польоту, самого руху. План - 21.85 м, але й 22 м хочеться. На фінал, думаю, вистачить 21.60 м. Це якщо припустити для того, щоб виграти. А 21.30-21.40 м - будемо закривати трійку. Перший фінал для України з 2000 року? Що скажу: "вау". Я радий. Це круто".
  • Про план підготовки до фіналу Євро-2023

Із планів - добре повечеряти, виспатися, поснідати і все, в бій. Елементарно. А так - холодний душ, комплекси - у кожного своє. Але так, по-скромному, нічого особливого. Ми кожен день робимо одне й те ж. Якщо ми на тренуваннях показуєм результати, то і на змаганнях треба робити те саме, нічого вигадувати не треба".

Україна у штовханні ядра на чемпіонатах Європи у приміщенні

  • Одна медаль в історії: у 1994 році Олександр Багач виграв "золото" у складі України (20.66 метра).
  • Україна вп'яте буде представлена у фіналі, до того це були фінали 1994, 1996, 1998 та 2000 років.
  • До фіналу Євро зі штовхання ядра проходили лише три українці: Олександр Багач, Роман Вірастюк та Андрій Німчанінов. Роман Кокошко став четвертим.
На початок