"Усе, що зараз відбувається з Україною, – це історична подія". Юлія Саніна про "Євробачення"

"Усе, що зараз відбувається з Україною, – це історична подія". Юлія Саніна про "Євробачення"

"Усе, що зараз відбувається з Україною, – це історична подія". Юлія Саніна про "Євробачення"
. Фото: Пресслужба The Hardkiss

Наприкінці лютого стало відомо, що співведучою пісенного конкурсу “Євробачення-2023”, який цього літа відбудеться у Ліверпулі, стане фронтвумен гурту The Hardkiss Юлія Саніна. Разом із своєми колегами Гремом Нортоном, Ханною Веддінгхем та співачкою Алішею Діксон вона вестиме півфінали та гранд-шоу. Для Саніної ця можливість стала великою честю.

Журналіст Ігор Шавро в ефірі Першого поспілкувався з Юлією Саніною про “Євробачення-2023”, мультфільм “Мавка” та світовий тур співачки, частина грошей з якого буде передана військовим на протезування. Суспільне Культура публікує текстову версію інтерв’ю.

"Усе, що зараз відбувається з Україною, – це історична подія". Юлія Саніна про "Євробачення"
Юлія Саніна / Пресслужба

–  Я відчуваю, що вони (європейське суспільство, — ред.) справді розуміють, що так сталося, що Україна не може цього року приймати “Євробачення”. Вони розділяють з нами це свято музики цього року, їм дійсно хочеться принести багато українського в це “Євробачення”.

Коли минулого разу ми з вами спілкувалися і обговорювали вашу участь в “Євробаченні-2023” як членкині журі Національного відбору, ви тоді сказали, що для вас “Євробачення” під час війни – це історична подія і ви хочете бути дотичною до неї.

Усе, що зараз відбувається з Україною, – це історична подія. І тому “Євробачення. Відбір під час війни” – це історична подія у музичному житті України. Мені хотілося бути до цього якось дотичною, пережити це, відчути це на собі.

Велика Британія надасть квитки на "Євробачення" для українських біженців

І тут з'являється новина, що організатори “Євробачення-2023”, яке відбудеться вже незабаром у Ліверпулі, обрали вас однією з ведучих як півфіналів, так і гранд-фіналу. Що ви відчули, коли дізналися про те, що будете на сцені “Євробачення”, та ще й у такій зірковій компанії?

Цій новині передувала дуже довга робота, кастинги, телевізійні проби. Цей процес тривав насправді кілька місяців.

Перед тим, коли стала співведучою, я буду чесною, я взяла собі листочок і поділила на дві частини: я написала, що хочу сказати сказати собі та організаторам, щоб не забути якісь важливі для себе речі. Але після звістки про те, що я стала співведучою, я про все забула, звісно. Це була така тиха радість насправді. Не було такого: “Вау!”. Але було: “О Боже, скільки попереду роботи і яка це відповідальність”. Були роздуми про те, чи готова я до такої відповідальності і до такої уваги. І відповідь була: так, напевно, я на це підписуюся.

Коментуючи своє призначення на роль співведучої конкурсу, ви сказали про те, що це водночас і бентежно, і радісно. А що саме бентежило вас?

Увага до моєї персони, відповідальність перед Україною та українцями, тому що виходить, що співведуча від України я одна і це означає, що я маю дуже гідно впоратися з цією задачею. Окрім самого “Євробачення”, буде безліч інтерв'ю, зустрічей з журналістами і так далі, і я маю гідно представляти Україну. І це завжди бентежно, особливо зараз, у військовий час. Потрібно доносити правильний меседжі, бути гідною цієї ноші – і це насправді непросто. Тому мені радісно, звичайно, адже це новий досвід для мене, і це можливість ще раз привернути увагу до України в такий творчий спосіб і бентежний час.

"Євробачення-2023": цікаві факти про конкурсантів

Я дивився уривок з вашого інтерв'ю на BBC The One Show, де ви сказали, що мріяли про це з дитинства.

“Євробачення” в Україні – це дуже популярне шоу. І я дивилася його з дитинства, тому що я з сім'ї музикантів. Мені завжди було це цікаво, як Україну хто представляє, яка пісня, яке шоу. Я слідкувала за цим. І я сама намагалася брати участь у (Національному, — ред.) відборі. Це був 2016 рік, коли був величезний такий, телевізійний, красивий відбір, і тоді виграла Джамала, а ми посіли друге місце.

Ви були на одному місці по кількості балів.

Так, у нас була однакова кількість балів, але за неї проголосувало більшість глядачів і вирішено було, що переможниця саме вона. Я пам'ятаю, я її тоді обіймала на сцені. Я сказала, що я так рада, що це вона. Тому що я тоді відчула, це насправді великий тиск і не кожен готовий бути учасником такого шоу, – і я це відчула на відборі. Я розуміла, яка це відповідальність на самому “Євробаченні”. І тоді, напевно, я, може, і не була готова морально до такого випробування. Джамала була точно готова, і, як ми бачимо, результат був – це був виграш. Усе склалося прекрасно.

Зараз ви готові до цього випробування — бути єдиною представницею України на сцені “Євробачення” саме як ведуча?

Зараз якраз готова. Я думаю, що за цей рік всі ми перестали боятися будь-чого, ми готові до викликів, ми готові до нового. Ми всі цього року робили щось нове для себе і ризикували. Тобто я готова, я знаю, що я впораюся, я відчуваю, я готуюся. Це не просто так, я дійсно займаюся і англійською багато; продумую свої образи, і ми багато спілкуємося з продюсерами, сценаристами, режисерами. Тобто це велика робота перед тим, як вийти на на сцену “Євробачення”.

Ви вже мали змогу познайомитися зі своїми колегами по сцені? Зокрема мене цікавить Грем Нортон.

Так, я з ним якраз і познайомилася. Нас представили одне одному, я його велика фанатка, тому що якраз я вчила англійську мову за його “Шоу з Гремом Нортоном”, де на диванчику можуть водночас сидіти топові зірки, не знаю, Ріанна, Джулія Робертс і всі водночас, і вони приємно спілкуються. Мені дуже був цікавий цей формат, я багато його дивилася англійською мовою, слухала. І тому, коли він зайшов до фотостудії, він здавався мені такою недосяжною якоюсь особистістю: “А от він, Грем Нортон”. Приємний, спокійний, запитував багато про Україну і я йому розказувала. Тобто відбулася дуже приємна і спокійна розмова.

"Усе, що зараз відбувається з Україною, – це історична подія". Юлія Саніна про "Євробачення"
Фото: Скріншот телемарафону

Взагалі які враження від цієї роботи, яка почалася з підготовки до “Євробачення”? І цікаві також враження від Ліверпуля, адже навіть у Книзі рекордів Гіннеса це місто визнане світовою столицею попмузики.

Звичайно, The Beatles. Яка ще може бути столиця? До наших кастингів я взагалі не була в Британії. Я була поки що тільки в Лондоні кілька разів протягом нашої роботи.

Лондон — це не вся Британія, це лише Англія.

Тобто я тільки була в Лондоні і більше ніде. Наступна станція для мене – Ліверпуль. Яке враження? Дуже професійно все, на високому рівні, дуже уважно. От я відчуваю, що вони справді розуміють, що так сталося, що Україна не може цього року приймати “Євробачення”. Вони розділяють з нами це свято музики цього року. І вони дійсно прагнуть зробити свято, вони багато консультуються з українцями. Є команда, яка допомагає від України. Їм дійсно хочеться принести багато українського в шоу. І мені це дуже сподобалося. І знаєте, в принципі британці дуже підтримують Україну, і це я особисто побачила, будучи там. Я в готельному номері увімкнула телебачення BBC, щоб послухати ще раз вимову, англійські слова і так далі. І перше, що я побачила, – це була українська документалка про війну українською мовою з перекладом англійською. Тож України там багато, і підтримують, і хочуть для нас дійсно найкращого.

Анна Тульєва та Тімур Мірошниченко стануть ведучими "Щоденників Євробачення"

До речі, незабаром на телеканалі Суспільне Культура і на каналі “Євробачення Україна” стартують “Щоденники Євробачення”. Це відбудеться вже 4 березня, цієї суботи о 16:45. І в цьому ж першому випуску “Щоденників” будете ви. Привідкрийте завісу, про що будуть ці щоденники? Що ви там робили?

Ми говорили про “Євробачення”, про очікування, про місце “Євробачення” в Україні, про те, що значить для України “Євробачення”. Ми слухали думки людей щодо цього: чи на часі, чи ні. Як люди ставляться до того, що виграла Україна, а приймає Британія? Дуже цікаво, подивіться.

Подивлюся і закликаю інших теж подивитися. Але тепер спитаю про дещо інше: ще одне явище, частиною якого ви мріяли стати, — це анімаційний фільм “Мавка. Лісова пісня”, у якому ви озвучили Русалку Водяницю. Цей мультфільм вже незабаром вийде на український екран, на екрани українських кінотеатрів. Чим вам запам'яталася робота саме в цьому проєкті, адже це не вперше ви в такому амплуа?

Так, я дуже мріяла завжди озвучувати мультики. Я сама фанатка мультиків (тільки нікому не кажіть, що рок-музикантка фанатка мультиків!). Так, я озвучувала “Тролі”, рок-королеву і рок-принцесу, брала участь в озвучці “Смурфиків”. Це моє, мені подобається. А “Мавка” — це особливий проект, тому що це наш мультик такого масштабу світового, який і буде у світовому прокаті. Я бачила фрагменти і не бачила весь мультик. Тобто я обов'язково іду на прем'єру в кінотеатр, щоб побачити всю картинку. Але те, що я бачила, – це буде та робота, якою ми будемо пишатися. Ніякого комплексу меншовартості. Я навіть не хочу порівнювати із голлівудськими мультиками. Цей фільм – особливий, він наш, він дуже крутий і наші діти будуть кайфувати. Але насправді і діти, і дорослі, і увесь світ.

"Об'єднані музикою": представили новий слоган і логотип "Євробачення-2023"

Найближчим часом стартує ваш світовий тур, зокрема плануєте бути і в Північній Америці: Сполучених Штатах і Канаді. Як ви будете поєднувати його з підготовкою і проведенням “Євробачення”?

Я закупилася вітамінами. Я сподіваюся, що мене вистачить на це. Це дійсно відповідально, я не буду припиняти свою підготовку до “Євробачення” і свої заняття. Для мене важливо і те, і інше. Ми будемо вперше в Канаді, ми будемо вперше давати концерт у Лондоні. Уперше будемо у Дубліні. Тобто дуже цікаво мені подивитися буде на публіку, на сприйняття “Євробачення”. Звісно, це буде все паралельно. Я сподіваюся, що все потягну.

У межах цього туру ще буде благодійна частина. Розкажіть, будь ласка, про неї.

З концертів, які будуть проходити в Америці, ми будемо збирати з прибутку на протезування. Тобто знайшли компанію, яка буде цим займатися. Ми сподіваємося зібрати якомога більше грошей, щоб можна було протезувати більше наших українських бійців у США.

"Усе, що зараз відбувається з Україною, – це історична подія". Юлія Саніна про "Євробачення"
Фото: the_hardkiss/Instagram

Напередодні Нового року у своєму Інстаграмі ви написали таке: “Цей рік – постійний рух вперед навпомацки в тумані. Рік без підсумків, але з повним багажем прозрінь та інсайтів, які залишиться зі мною назавжди”. Можете поділитися з нами деякими з цих прозрінь та інсайтів?

Напевно, найбільший інсайт про те, що кожен з нас і особисто я сильніше, ніж я думала, ніж ми думали. Про те, що я пишаюся бути українкою, пишаюся кожним українцем, і я не думала, що так сильно біда може об'єднати нашу націю. Тобто така жага до перемоги і до останнього – не відступати. Я не очікувала, що саме така сила нашого народу. Я знала про наше коріння, про нашу багаторічну боротьбу, але я не думала, що це буде так потужно і я не очікувала, що світ піде за нами. Тобто Україна стала рушійною силою, повідкривала усі слабкості, здавалося б, сильних світу цього. Ми побачили страхи лідерів, ми побачили слабкості і ми проявили свою силу. Це, напевно, найбільший був інсайт.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок