Зниклі безвісти. Що необхідно знати миколаївцям, щоб не зашкодити пошуку рідних

Зниклі безвісти. Що необхідно знати миколаївцям, щоб не зашкодити пошуку рідних

Зниклі безвісти. Що необхідно знати миколаївцям, щоб не зашкодити пошуку рідних
. Ілюстративне фото: АР

У Миколаєві на базі Міського центру підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів антитерористичної операції з серпня 2022 року функціонує Координаційний штаб з питань зниклих безвісти. Координатори закладу систематизують процес розшуку та надають рекомендації рідним зниклих безвісти.

Алгоритм пошуку кореспондентам Суспільного розповів регіональний координатор Офісу Уповноваженого з питань безвісти зниклих в Миколаївській області Віктор Мойсеєв.

За словами Віктора Мойсеєва, дії самих родин зниклих є важливими в пошуку.

"Сім'ї можуть моніторити всі сайти, навіть сайти росіян, де можна побачити, що людина у полоні. Вони надають тоді нам інформацію і ми швиденько реагуємо на це і передаємо цю інформацію для покращення можливості пошуку людей до тих служб, які цим займаються", — розповідає Віктор Мойсеєв.

Публікації про зниклих військових у соціальних мережах, зі слів фахівця, інколи можуть нашкодити.

"Дуже багато моментів, людина може перебувати у полоні й себе позиціювати, що в неї інше ім'я, посада, але рідні публікують інформацію, що це такий розвідник, такий герой, все з цього моменту можливість його визволення ускладнюється", — каже Віктор Мойсеєв.

Також родини зниклих можуть натрапити на інтернет-шахраїв, додає регіональний координатор Офісу Уповноваженого з питань безвісти зниклих.

"До родичів починають приходити такі й повідомлення, дзвінки й пропозиції: "Можемо допомогти вам знайти", це такий зараз "благодатний" напрямок для шахраїв, на превеликий жаль, люди на це ведуться", — розповідає Мойсеєв.

Віктор Мойсеєв говорить, як тільки військовий зник, частина повідомляє у центр комплектування, потім родичів сповіщає саме центр комплектування.

"Людина, яку сповістили іде в поліцію, або звертається до нас на гарячу лінію та їй надається весь алгоритм, куди звертатися покроково. А ми відправляємо на Київ у Офіс уповноважених для організації пошуку всю інформацію. Людина звертається у Міжнародний комітет Червоного хреста. Керівництво обласної військової адміністрації у Центрі первинної безоплатної допомоги виділили нам цілу команду адвокатів, які дійсно допомагають людям", — говорить Віктор Мойсеєв.

Фахівці радять діяти за таким алгоритмом:

  1. Звернутися до Нацполіції із заявою про зникнення людини. Якщо в поліції вважають за доцільне взяти зразок ДНК, обов’язково це зробити.
  2. Звернутися до Національного інформаційного бюро за телефоном "гарячої лінії" — 16-48. Таким чином держава веде облік тих, хто зник під час війни.
  3. Звернутися до Офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісті за особливих обставин. Телефон для дзвінків з України: 0800339247. З-за кордону можна зателефонувати (або зв’язатися месенджерами) за номером: +38 095 896 04 21.

Що відомо

  • Міжнародна комісія із питань зниклих безвісти в Гаазі вважає, що внаслідок вторгнення Росії в Україну від 24 лютого зникло безвісти понад 15 000 людей. Йдеться про громадян України, затриманих російськими військовими, розлучених зі своїми близькими та людей, убитих і похованих у тимчасових могилах.
  • Як повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, протягом 2022 року з російського полону звільнили 1 863 громадянин. Серед 1 863 громадян було 180 жінок та 107 цивільних. Також Україні вдалось повернути тіла 888 захисників. Водночас ще близько 3 тисяч захисників залишаються в полоні.
  • В Україні створили чатбот для пошуку інформації про військовослужбовців, які потрапили в полон або зникли безвісти за особливих обставин.
  • Офіційні канали пошуку зниклих безвісти: Національне інформаційне бюро: повідомити про зниклу людину можна в Національне інформаційне бюро за телефоном “гарячої” лінії в межах України — 1648, для дзвінків з-за кордону +38 (044) 287–81–65. Крім зниклих безвісти бюро збирає інформацію про українських військовополонених та загиблих.
  • Національна поліція: зателефонуйте на “гарячу” лінію Національної поліції — 089 420 18 67, або надішліть листа з запитом на електронну пошту — [email protected]. Скористайтеся чат-ботом — t.me/poshuk_znyklyh.
  • “Гаряча” лінія омбудсмена, звертатись треба, в першу чергу, за номером “гарячої” лінії Уповноваженої Верховної Ради з прав людини 0800 50 17 20, що працює цілодобово. Уся інформація передається до органів СБУ, які розшукують зниклих безвісти.

Читайте також

Юридична та психологічна допомога на Миколаївщині: як працює координаційний штаб з питань зниклих безвісти

Російська армія обстріляла з реактивних систем залпового вогню Куцурубську громаду на Миколаївщині

З Цюриха до Миколаєва. Волонтери благодійного фонду передали двом лікарням медичне обладнання

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок