"У росіян був наказ не випускати людей з міста, щоб шантажувати владу", — мер Маріуполя

"У росіян був наказ не випускати людей з міста, щоб шантажувати владу", — мер Маріуполя

"У росіян був наказ не випускати людей з міста, щоб шантажувати владу", — мер Маріуполя
. Колаж: Суспільне Львів. Маріупольська міська рада

Мер Маріуполя завітав до Львова: спільно із земляками обговорюють відродження міста після війни. Вадим Бойченко розповів Суспільному про ситуацію у Маріуполі.

"28 лютого місто було вже оточене і росіяни не заходили в місто, не випускали людей з міста, вони прийшли вбивати людей і нищити місто. Зробили кілька спроб штурму, вони були невдалими. Потім, 3 березня, росіяни дали наказ вторгнення в місто за рахунок залпового вогню і вони почали вгризатися в місто метр за метром, знищувати наше життя", — каже міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко згадує перші дні вторгнення окупантів.

"Ми в нічний час виїжджали за межі міста, але вдень поверталися, бо була інформація, що працюють диверсійні групи, які хочуть схопити владу, хочуть, щоб влада перейшла на той бік і співпрацювала з тою російською ордою. Ми 26 лютого відпрацювали в місті, потім виїхали за межі і 27 лютого, коли все оточувалось, ми вже не в'їхали. В місті залишився мій перший заступник Михайло Когут", — розповідає Вадим Бойченко.

"У росіян був наказ не випускати людей з міста, щоб шантажувати владу", — мер Маріуполя
Скріншот з відео. Telegram/Маріупольська міська рада

Вадим Бойченко каже, вкінці лютого вибратись з міста було майже неможливо.

"Люди доїжджали до першого блокпосту з прапором РФ і там вони отримували відмову. Росіяни казали, що вони мають повертатися додому, бо у них немає наказу випускати жодну людину з Маріуполя. Тримаючи людей в полоні, робили все, щоб шантажувати нашу державу, нашу владу", — каже Вадим Бойченко.

Окупанти пропонували маріупольським чиновниками переходити на бік РФ.

"Я змінив свій номер телефону, і вони телефонували моїм заступникам. Мій заступник отримав телефонний дзвінок. Йому слухавку передав представник певної служби і сказав, що хтось з Москви телефонує. І там на телефоні був Алєксандр Васіліч, який запропонував: це все може закінчитись, якщо наші складуть зброю. На трасі між Маріуполем і Таганрогом стояли автобуси, і люди мали сідати і виїжджати за межі міста, але виключно в бік РФ, тобто не хотіли, щоб наші українці їхали в Україну", — каже Вадим Бойченко

Зараз, за словами Вадима Бойченка, більше ніж 10 тисяч маріупольців у полоні окупантів.

"Вони їх тримають в жахливих умовах, годують їх раз на день. Дають їсти те, що курям — дертя Дерть — зерно, подрібнене зернодробилками, що йде на корм худобі без спеціального очищення. Дуже гаряче. Дають хвилину, щоб те з`їли. Раз на тиждень вони випускають у туалет і раз на добу дають воду", — каже Вадим Бойченко.

Викрадають і керівників громад.

"Очільника поселення міського типу Мангуш викрали. Його били, катували, потім засудили до 10 років позбавлення волі і продовжили далі катувати. Майже знищили його. Я бачив його, як він виглядає, він впав в кому, потім його випустили під домашній арешт", — каже Вадим Бойченко.

"У росіян був наказ не випускати людей з міста, щоб шантажувати владу", — мер Маріуполя
Скріншот з відео. Telegram\ Маріупольська міська рада

Половина міста зруйнована, каже Вадим Бойченко.

"Зруйнували повністю всю критично важливу інфраструктуру. Водопостачання і якісної води там нема і, на жаль, не буде, бо зараз воду беруть з резервного водосховища, там обмежений ресурс. Вони її використають, вона неякісна. Привезли багато будівельників з куточків, де немає роботи, везуть їх до Маріуполя, вони там пиячать і чіпляються до наших дівчат", — каже Вадим Бойченко.

Зараз Маріупольська мерія дистанційно працює у Запоріжжі. А до Львова Вадим Бойченко приїхав у відрядження, тут обговорювали відбудову Маріуполя після перемоги.

Читайте також

"Старобільськ — це Україна": розповідь керівниці ВЦА

На початок