Ексголові "Нафтогазу" Коболєву призначили заставу у розмірі 229 млн грн

Ексголові "Нафтогазу" Коболєву призначили заставу у розмірі 229 млн грн

Доповнено
Апеляція ВАКС у справі ексголови "Нафтогазу" Андрія Коболєва
. Апеляція ВАКС у справі ексголови "Нафтогазу" Андрія Коболєва 1 березня 2023 року. Фото: Анна Хорошун, Суспільне

Апеляція Вищого антикорупційного суду призначила ексголові правління “Нафтогазу” Андрію Коболєву заставу у розмірі 229 млн грн. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Таке рішення ухвалили судді апеляції Валерія Чорна, Олег Павлишин та Андрій Никифоров.

“Це означає, що слідчий суддя раніше ухвалив незаконне рішення і його скасували,  а підозра від антикорупційних органів Андрію Коболєву є обґрунтованою. Також обрання запобіжного заходу свідчить про наявність ризиків того, що Коболєв може впливати чи перешкоджати розслідуванню. Зокрема його зобов'язали утриматися від спілкування із свідками у провадженні”, — пояснили у Центрі протидії корупції.

Під час дебатів у суді Коболєв сказав що не скоював злочину та діяв в рамках закону, а рішення щодо преміювання ухвалювала наглядова рада.

Коболєв та його адвокати відмовилися від коментарів після завершення засідання.

"Поки думаю, що з цим робити, коментувати більше не буду", — написав Коболєв у Фейсбук.

Що кажуть у САП про рішення по Коболєву

"1 березня 2023 року, заслухавши доводи сторін, Апеляційна палата ВАКС частково задовольнила клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, скасувала рішення суду першої інстанції про відмову в застосуванні запобіжного заходу та постановила нову, відповідно застосувавши до колишнього Голови правління НАК "Нафтогаз України" запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 229,248 млн гривень", — зазначили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Також на Коболєва покладено такі обов’язки:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду;
  • не відлучатися із м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти прокурора, детектива або суд про зміну свого місця проживання;
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками;
  • здати на зберігання до відповідного органу паспорт (паспорти) для виїзду за кордон.

"За ухвалою суду підозрюваний має внести кошти протягом 5 днів з моменту проголошення рішення. Термін дії обов’язків — 2 місяці", — пояснили у САП.

Що відомо про справу Коболєва

19 січня правоохоронці повідомили про підозру колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву. За даними слідства, загалом упродовж 2018 року Коболєву незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 мільйона гривень (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

Коболєв відмовився прокоментувати ситуацію Суспільному, зазначивши, що зараз перебуває з адвокатом.

"Вибачте, зараз коментарів не даю. Я зараз з адвокатом. Самі розумієте. Можливо, пізніше", — зазначив він.

20 січня Вищий антикорупційний суд оголосив перерву в обранні запобіжного заходу Коболєву до 23 січня 2023 року.

У САП повідомили, що справу щодо Коболєва за клопотанням детективів НАБУ та погодженням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури розпочали розглядати в суді 19 січня. Прокурор наполягав на застосуванні до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 365 млн грн.

23 січня Вищий антикорупційний суд залишив клопотання прокурора щодо тримання під вартою Коболєва без задоволення.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила рішення суду про відмову в застосуванні до ексголови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва запобіжного заходу.

Що відомо про премію Коболєва у "Нафтогазі"

Наприкінці грудня 2019-го Україна отримала 2,9 мільярда доларів від Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу. Після цього керівництво НАК "Нафтогаз України" проголосувало за виплату премії правлінню компанії у розмірі 1% від цієї суми. Таким чином, сума премії становила 29 мільйонів доларів, або близько 700 мільйонів гривень.

На початку 2020 року директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що триває досудове розслідування щодо премій для керівництва НАК "Нафтогаз" за перемогу над російським Газпромом у Стокгольмському арбітражі.

3 березня того ж року Кабінет міністрів заборонив виплачувати керівникам державних компаній зарплатню більш ніж 1,25 мільйона гривень. Раніше повідомлялося, що заробітна плата голови Нафтогазу Андрія Коболєва становить понад 1 мільйон гривень на місяць.

У серпні 2020-го Кабінет міністрів встановив максимально допустимий розмір базової винагороди для членів наглядової ради Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в розмірі 246,8 тисячі гривень на місяць.

Читайте також: "Успіх повинен мати безпрецедентний бонус": члени правління "Нафтогазу" заявили про законність премії Коболєва
На початок