На Миколаївщині зменшилася кількість безробітних

На Миколаївщині зменшилася кількість безробітних

На Миколаївщині зменшилася кількість безробітних
Будівля Миколаївського обалсного центру зайнятості. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

На Миколаївщині станом на 1 березня 2023 року статус безробітного мають 12 380 людей, включаючи переселенців, що на третину менше ніж в аналогічний період минулого року. Отримують допомогу по безробіттю при цьому 5 121 клієнт, торік було 13 802 людини.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла заступниця директора обласного центру зайнятості Людмила Алпєєва.

За словами заступниці директора обласного центру зайнятості Людмили Алпєєвої, хоча серед непрацевлаштованих людей на Миколаївщині опинилися переселенці з інших регіонів, рівень безробіття знизився. Одна із причин – виїзд людей в безпечніші області.

"У нас зменшилась кількість клієнтів наших практично на 30 відсотків. Це безробітних зменшилося. Якщо раніше у нас клієнти могли отримувати допомогу протягом дев'яти місяців або року, сьогодні у нас під час війни клієнти отримують допомогу 90 днів. Максимальна допомога — мінімальний прожитковий мінімум", — розповіла Людмила Алпєєва.

На Миколаївщині зменшилася кількість безробітних
Співробітниця Центру зайнятості перевіряє докумнети клієнтки. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Щоб стати на облік, люди повинні мати з собою паспорт, ідентифікаційний код, документи про освіту, а чоловіки ще й військовий квиток з постановкою на облік або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

"На сьогодні Миколаївська філія Миколаївського обласного центру зайнятості працює під час військового стану в змішаному режимі. Це дистанційна форма обслуговування клієнтів — заяви подаються через державний портал "Дія", а також чергові дні визначені: вівторок, четвер, коли громадяни можуть підійти безпосередньо до центру зайнятості", — говорить начальниця відділу кар'єрного консультування Ірина Лук'ян.

Переселенка з Херсонщини Надія Іванівна жила в окупації. Два місяці тому переїхала до Миколаєва. Нині шукає роботу.

"Намагалася влаштуватися у місцевий госпіталь. Немає кваліфікації. Курси я закінчила ще в 1995 році на анестезистку. Без диплома, без нічого…", — говорить жінка.

На Миколаївщині зменшилася кількість безробітних
Надія, переселенка з Херсонщини. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

У галузі медицини жінка пропрацювала 35 років. Але через бойові дії та російських солдатів, доводилося працювати за наймом.

"25 гривень за годину. Що можна було купити? Буханка хліба – 30, цукор – 70, яйця – 80 гривень. Зайшли наші війська, то вже наші солдати нас підкормлювали. Коли росіяни приходили, то вони мене допитували: "Ким ви працюєте?". Я кажу: "Ніким", — згадує період окупації Надія.

За словами заступниці директора обласного центру зайнятості, на Миколаївщині зменшилася кількість вакансій. Рік тому їх було 1700, зараз 500.

Читайте також

У Миколаївських ЦНАПах відновили послугу реєстрації/зняття із зареєстрованого місця проживання

Колабораційна діяльність. Миколаївська прокуратура повідомила про підозру жителю Нової Каховки

Російські війська п'ять разів обстрілювали Миколаївщину

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок