"Ми продовжуємо свою справу" — як розвивається шаховий спорт у Миколаєві в умовах воєнного часу

"Ми продовжуємо свою справу" — як розвивається шаховий спорт у Миколаєві в умовах воєнного часу

"Ми продовжуємо свою справу" — як розвивається шаховий спорт у Миколаєві в умовах воєнного часу
Шаховий турнір у Миколаєві, лютий 2023 року. Фото: Дмитро Горощенко/Facebook

У Миколаєві станом на лютий 2023 року шахові клуби та школи продовжують працювати в дистанційному режим. Більшість спортсменів через російське вторгнення виїхали з міста та беруть участь у змаганнях в інших регіонах України. На території Миколаєва перший за час воєнного стану шаховий турнір наживо вдалося організувати у грудні 2022 року.

Про розвиток шахового спорту в умовах війни кореспондентам Суспільного розповів віцепрезидент Федерації шахів Миколаївської області Дмитро Горощенко.

Дмитро Горощенко розповідає, що станом на лютий в середньому половина місцевих шахістів не перебуває в Миколаєві.

"До війни шахами займалися в шахових клубах, академіях, школах різної форми власності, брали участь у турнірах майже 500 дітей. У лютому в змаганнях було 33 учасники, зазвичай, беруть участь 60 людей. Втім, як містян останнім часом побільшало, так і шахістів", — каже Дмитро Горощенко.

Тренувальний процес через повномасштабне вторгнення не припинявся.

"Усі шахові школи Миколаєва, всі майже 20 тренерів працюють з дітьми, тренування не припинялися. Є групи, наприклад, я треную, в яких всі діти перебувають за кордоном. Є зв’язок з Батьківщиною, діти спілкуються з нашими тренерами. Є групи, з яких діти перебувають у Миколаєві, у Києві, у Львові та інших містах і тренуються", — говорить Горощенко.

"Ми продовжуємо свою справу" — як розвивається шаховий спорт у Миколаєві в умовах воєнного часу
Учасники шахового рапід-турніру у Миколаєві, лютий 2023 року. Фото: Дмитро Горощенко/Facebook

За словами Дмитра Грощенка, шаховому спорту пощастило, що тренувальний процес триває онлайн без суттєвої втрати якості.

"Тренувати краще, дивлячись на дитину наживо. Але у порівнянні з іншими видами спорту, я не розумію, як тренують онлайн футбол, бокс, художню гімнастику, мені здається, це неможливо, а шахи можливо: демонструєш дошку на екрані, пояснюєш дітям тощо",— розповідає віцепрезидент Федерації шахів Миколаївської області.

Також у вересні 2022 року до шахових закладів Миколаєва долучилися нові учні.

"Я оголошував через Фейсбук щодо запису на початку навчального року. Дуже багато було коментарів, вподобайок. Ми набрали нових 40 дітей у вересні. Набір вже відбувся, групи почали працювати із вересня-жовтня 2022 року, але постійно звертаються, хочуть навчатися, ми спілкуємося з дітьми, що вони вміють, даємо поради. Можливо, на вересень перенести запис до групи", — розповідає Дмитро Горощенко.

"Ми продовжуємо свою справу" — як розвивається шаховий спорт у Миколаєві в умовах воєнного часу
Змагання миколаївських шахістів, лютий 2023 року. Фото: Дмитро Горощенко/Facebook

За словами Горощенка, станом на лютий в Миколаєві неможливо відновити повноцінно "довоєнний" змагальний процес.

"Багато буде залежати від того, скільки людей буде в Миколаєві навесні, влітку, восени, яка буде ситуація з лінією фронту: будемо біля Криму, то добре, буде спокійніше. Вода в місті покращиться — більше людей приїде. Будемо зважати на ситуацію, що можемо зробити для відновлення саме змагального процесу. Прогнозувати зараз важко", — розповідає віцепрезидент федерації шахів області.

Попри це, за словами Дмитра Горощенка, у Миколаєві 24-го грудня 2022 року організували перший шаховий турнір за час повномасштабного російського вторгнення. Також протягом лютого 2023 року в місті відбулися три змагання.

"Під час повномасштабного вторгнення перший турнір ми організували 24 грудня 2022 року, бліцтурнір. Вже у лютому 2023 року — 11-12 лютого 2022 року відбувся ще один бліцтурнір, і 18-19 лютого рапід-турнір. Тому три турніри відбулися", — розповів Дмитро Горощенко

"Ми продовжуємо свою справу" — як розвивається шаховий спорт у Миколаєві в умовах воєнного часу
Шахові змагання в Миколаєві, лютий 2023 року. Фото: Дмитро Горощенко/Facebook

Змагання в Миколаєві федерація шахів не анонсувала публічно.

"Не анонсували на нашому сайті та в соцмережах. Ми сповіщали телефоном, через тренерів. Адже вважаємо, не можемо сказати, що через тиждень у такому ось місці збереться багато людей, дітей. Безпека перш за все", — каже Дмитро Горощенко.

Зі слів віцепрезидента Федерації шахів області, турнір — знакова подія шахового спорту міста.

"Таким чином ми кажемо, що ми є і будемо продовжувати свою справу. Я член виконкому Федерації з шахів України, на мою сторінку підписано багато людей з України, і вони дуже радіють. Зі Львова, з Києва з інших міст пишуть коментарі: "Добре, що у Миколаєві це відбувається". Вони боялися, що в Миколаєві вже немає жодного будинку. Говорю: "Все буде добре", — розповів Дмитро Горощенко.

Таким чином ми ще кажемо всій шаховій Україні, щоб чекали, скоро і в Херсоні відбуватимуться турніри.

Щодо планів та дат організації наступних змагань говорити зарано, додає Дмитро Горощенко.

"Треба грати "класику", але зараз це неможливо з контролем часу, понад годину кожному учаснику, тобто одна партія має тривати дві й більше годин. Чим відрізняється бліц — це шахи блискавичні, по 3-5 хвилин на кожного, і один турнір можемо відіграти за один день. А "класика" — це мінімум п’ять днів поспіль грати, а що робити з повітряними тривогами — незрозуміло, тому що припинити шахову партію, вимкнути годинники й піти, неможливо", — каже Горощенко.

Читайте також

"ПТН ПНХ". У Миколаєві презентували марки Укрпошти

Повномасштабне вторгнення російських військ. У Миколаєві вшанували пам'ять загиблих

Мій дім — моя фортеця. Як за рік повномасштабної війни змінилися оселі миколаївців

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок