Як змінився побут львів'ян під час війни

Як змінився побут львів'ян під час війни

Як змінився побут львів'ян під час війни
. Фото: Суспільне Львів

Від 24 лютого 2022 року українці адаптовуються до нових воєнних реалій. Через обстріли Росії Україна змушена жити в умовах регулярних відключень електроенергії. Відсутність світла, мобільного зв’язку та інтернету стали ще одним випробовуванням для людей.

"Прокидаюсь о 6:30 від дзвінка мами, вони знаходяться в Дніпрі. Вона каже для мене взагалі незрозумілі речі, що почалась війна, якраз в цей день мали їхати в Дніпро до них, але ти прокидаєшся не розумієш що відбувається", — розповідає львів'янка Олена Налобіна.

Олена Налобіна згадує ранок, коли дізналась про повномасштабне вторгнення в Україну. Каже, виїжджати з міста не хотіла, втім, задля безпеки, одразу зібрала "тривожну валізку".

"Вона в нас була зібрана ще 24 лютого. Ми туди зібрали: теплі речі, документи, засоби гігієни. Тут у нас зубні щітки, пасти, всі основні документи, дублікати ключів", — каже львів'янка Олена Налобіна.

Як змінився побут львів'ян під час війни
Фото: Суспільне Львів

Дівчина живе у квартирі з котом на прізвисько Арчі. Для нього також створила безпечне місце.

"Для нашого кота це переноска, ми її утеплили, бо взимку йому було дуже зимно спускатись в підвал. Він не хотів сидіти в переносці, дуже кричав, плакав", — розповідає львів'янка Олена Налобіна.

Коли лунає повітряна тривога, Олена разом з Арчі спускається у підвал. Там підготувала пакунок зі всім необхідним, на випадок довгого перебування у сховищі.

"От зібрали трохи величеньку сумку, але з основного це: ще одна тепла сумка на випадок, якщо буде зимно. Поклали коцик, запаси води, корм для кота, собі поклали сухих снеків, на випадок, якщо будемо довго сидіти, маємо невеликий ніж, бо готувались до будь-чого", — каже Олена Налобіна.

Як змінився побут львів'ян під час війни
Фото: Суспільне Львів

Під час тривалих відключень електроенергії побільшало відвідувачів у кав’ярнях, каже офіціант Назар Вдовиченко.

"Оскільки в нас є генератор і у нас ще рідко вимикають світло, то у нас значно збільшилась кількість людей, які суто приходять сюди попрацювати — це фрілансери чи інші особи. Є люди, які можуть прийти суто на вечір, у них вимкнули світло — вони прийшли попити каву і посидіти", — каже офіціант Назар Вдовиченко.

Як змінився побут львів'ян під час війни
Фото: Суспільне Львів

Фрілансерка Анастасія Кудлата, каже, коли вдома немає світла, робочі питання вирішує за чашкою кави.

"Я ходжу в заклади 2-3 рази на тиждень, бо по графіках якраз випадає, що вдень нема світла і мені потрібен час для роботи, якраз в закладі є світло, є вайфай, можна підзарядитись і нормально працювати в інтернеті", — каже львів'янка Анастасія Кудлата.

У воєнний час у Львові відбулись зміни і у рієлторській сфері. Побільшало вимог від орендарів.

"Просять подалі від критичної інфраструктури, просять аби було паркувальне місце і обов’язкова вимога — це наявність бомбосховища, укриття або такого підвалу, де можна сховатися, і це має бути прописано в угоді про оренду", — каже рієлторка Ірина Яремко.

Як змінився побут львів'ян під час війни
Фото: Суспільне Львів

Змінились і запити на купівлю квартир. Особливу увагу приділяють безпеці, каже рієлторка Ірина Яремко.

"Колись останні поверхи були дуже популярні серед молоді, молоді люди хотіли великі вітринні вікна, мати гарний вигляд з вікон, але зараз цю обставину просто замовчують. Не кажуть, що бояться чогось, але просять середні поверхи, бо у зв’язку з відключенням електроенергії не дуже хочуть бігти на перший поверх пішки", – каже рієлторка Ірина Яремко.

Також за словами рієлторки популярні квартири з пічками, аби не залежати від електроенергії.

Читайте також

Протягом року повномасштабної війни "Домівка врятованих тварин" прийняла 6 тисяч тварин

Від львівського вокзалу до кордону: спогади про початок повномасштабного вторгнення

На початок