У Львові проводять навчання для військових, які втратили зір внаслідок війни

У Львові проводять навчання для військових, які втратили зір внаслідок війни

У Львові проводять навчання для військових і цивільних, які повністю втратили зір внаслідок війни, та їхніх супроводжувачів. Після закінчення їм також надаватимуть підтримку за місцем проживання.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Іван Косюк втратив зір під час вибуху міни у грудні 2022 року. Хлопець є учасником проєкту "Точка дотику", в межах якого ветеранів, які втратили зір, навчають, як адаптуватись до нових умов життя.

Іван вчиться відчувати кількість води у чашці, враховуючи вагу. Каже, що сам навчився користуватись телефоном наосліп.

Руслан Коцар втратив зір після поранення на Миколаївському напрямку. Чоловік є військовослужбовцем з досвідом у понад 25 років. Наразі навчається орієнтуватися у просторі.

"У мене, наприклад, нема зору зовсім, ліве вухо практично не чує, а на праве я чую дуже погано. Виходить, що в мене і зір, і слух, і руки коригуються програмою", — каже військовий.

У групі навчається шестеро людей, з кожним є супроводжуючий. Вони також навчаються користуватись комп’ютером. За словами координаторки проєкту Лариси Валової, для кожного підбирають індивідуальну програму.

"Ми навчаємо, але нам треба зустрічний рух з боку суспільства. І якщо ви бачите, що людина в черзі, яка втратила зір та розраховується на касі, реагуйте на це толерантно. Я розумію, що воно забирає час, трохи вас затримає, бо хлопці вони соромляться", — каже Лариса Валова.

Навчання триває чотири тижні. Також наразі триває набір у наступну групу, долучитись можна подавши заявку на сторінках "Точка дотику" у соцмережах.

На початок