Україна вперше в історії здобула медаль у командних змаганнях на чемпіонаті світу з лижної акробатики

Україна вперше в історії здобула медаль у командних змаганнях на чемпіонаті світу з лижної акробатики

Україна вперше в історії здобула медаль у командних змаганнях на чемпіонаті світу з лижної акробатики
. Дмитро Котовський. Фото: AP Photos

Третя медаль в історії України на чемпіонаті світу з фристайлу.

Збірна України з лижної акробатики вперше в історії здобула медаль у команді на чемпіонаті світу у командних змаганнях. Сталося це на чемпіонаті світу, який розпочався у грузинському Бакуріані.

Чемпіонат світу з лижної акробатики розпочався одразу з боротьби за медалі: командних змагань. Шість країн мали виставити на старт трьох лижних акробатів (двох чоловіків та одну жінку), і серед списку учасниць була Україна.

Командні змагання на чемпіонаті світу проводяться з 2019 року, Україна ж дебютувала на них у 2021-му, посівши п'яте місце. У порівнянні зі складом на попередній ЧС відбулася одна зміна: замість Олександра Абраменка, який достроково закінчив сезон через травму, змагатися мав Олександр Окіпнюк. Крім нього, до команди увійшли Дмитро Котовський та Анастасія Новосад - призери сезону на етапах Кубка світу.

Читайте також: "Не передати словами". 21-річний Котовський здобув першу перемогу в кар'єрі з найкращим стрибком в історії України

Програма командних змагань чемпіонату світу з лижної акробатики складалася з двох фіналів, до "суперфіналу" проходили чотири найкращі команди. Враховуючи, що перед стартом зі змагань знялася команда Швейцарії, Україні потрібно було просто не посісти останнє місце за підсумками трьох стрибків.

Україна була у кроці від останнього місця. У другому та третьому стрибках Олександрові Окіпнюку та Дмитру Котовському не вдалося впоратися з приземленнями, за що судді їм знизили оцінки. Втім, до топ-4 учасників "суперфіналу" Україна пройшла, вибивши звідти Канаду.

У "суперфіналі" Україна вже боролася за медалі: після першого стрибка Анастасії Новосад йшла другою. І майже гарантувала собі нагороду перед заключною третьою спробою: Олександр Окіпнюк знову отримав зниження оцінки за приземлення, однак Україна все ще випереджала Казахстан.

У підсумку Україна втримала "бронзу", випередивши Казахстан. Чемпіонами світу стали лижні акробати з США, які набрали більше балів, ніж суперники з Китаю.

Відео історичної "бронзи" України на ЧС з лижної акробатики

Чемпіонат світу-2023. Лижна акробатика - командний турнір (суперфінал)

  1. США - 331.37
  2. Китай - 328.14
  3. Україна - 260.57
  4. Казахстан - 236.33

Що означає "бронза" України

  • Перша медаль України у командному турнірі на чемпіонатах світу.
  • Третя медаль загалом на чемпіонатах світу. У 2019 році срібним призером став Олександр Абраменко у чоловічому турнірі, тоді як у 2011-му Ольга Волкова здобула "бронзу".
  • На рівні Кубків світу та чемпіонатів світу це третя медаль України у командних стрибках з лижної акробатики. У сезоні 2021/22 українські лижні акробати здобули дві "бронзи" на етапах Кубка світу в Руці - у складі Анастасії Новосад, Дмитра Котовського та Олександра Абраменка.
На початок