У Гадяцькі ТГ на Полтавщині демонтували пам’ятник Пушкіну

У Гадяцькі ТГ на Полтавщині демонтували пам’ятник Пушкіну

У Гадяцькі ТГ на Полтавщині демонтували пам’ятник Пушкіну
. Фото: Facebook-сторінка Олега Пустовгара

Пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну у селі Біленченківка Гадяцької громади на Полтавщині демонтували. Тимчасово його зберігатимуть на території будинку культури у Гадячі. Про це Суспільному повідомила начальниця відділу культури і туризму Гадяцької міськради Лариса Труш.

Пам’ятник Олександру Пушкіну був розміщений біля однієї зі шкіл у селі Біленченківка. За словами Лариси Труш, його створив скульптор-аматор орієнтовно 70 років тому. Висота пам’ятника 1 метр 80 сантиметрів.

"Співробітники ТОВ «Будсантехпроект» демонтували пам'ятник. Попередньо ми планували перемістити на територію Гадяцького історико-краєзнавчого музею, але техніка, яка везла цей пам’ятник, велика, і вона не може заїхати на подвір’я музею. Тому ми залишили його на території подвір’я будинку культури – розповіла Лариса Труш.

Згодом його передадуть до історико-культурного заповідника "Парк радянського періоду", що у місті Путивль на Сумщині.

"Ми плануємо ще демонтувати пам’ятник КорзунуПавло Корзун – радянський воєначальник, генерал-лейтенант. Загинув під час Другої світової війни. Похований поблизу Гадяча. і після демонтажу вже будуть перевезені ці два пам’ятники в Путивль", - додала начальниця відділу культури і туризму Гадяцької міськради.

Що відомо

  • Пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну у селі Біленченківка на Полтавщині запропонував демонтувати представник Українського інституту нацпам'яті у регіоні Олег Пустовгар.
  • Олександр Пушкін – російський поет, драматург і прозаїк.
  • Дерусифікація в Україні – процес позбавлення від наслідків колоніального минулого. Виявляється, зокрема, у перейменуванні топонімів, які є русизмами або названі на честь російських діячів, а також демонтажі пам’ятників на їх честь.
На початок