Військові РФ відкрили шлюзи на Каховській ГЕС, рівень води у водосховищі зменшився на два метри: чим це загрожує

Військові РФ відкрили шлюзи на Каховській ГЕС, рівень води у водосховищі зменшився на два метри: чим це загрожує

Військові РФ відкрили шлюзи на Каховській ГЕС, рівень води у водосховищі зменшився на два метри: чим це загрожує
. Каховська ГЕС до підриву росіянами 6 червня 2023 року. Фото: Генштаб ЗСУ

Рівень води у Каховському водосховищі зменшився на два метри та став найнижчим за останні 30 років супутникових спостережень. Навіщо російські військові, які тимчасово контролюють Каховську ГЕС, відкрили шлюзи та чим це загрожує Херсонщині і її жителям, дізнавались кореспонденти Суспільного.

На супутникових знімках, які опублікувало Національне громадське радіо США, чітко видно як вода виливається через шлюзи Каховської ГЕС. ЇЇ рівень у Каховському водосховищі впав приблизно на два метри. Не помітити це — неможливо, говорить Новокаховський міський голова Володимир Коваленко.

"Я буквально вчора розмовляв із конкретною людиною, яка має можливість вийти на берег, подивитись, по його замірах десь до двох метрів, хоча й офіційних даних кажуть до 2 см вдень", — говорить Володимир Коваленко.

Лівий берег у місці розташування Нової Каховки та прилеглих сіл, достатньо високий, тому там наслідків поки не відчули. На відміну від правобережжя, зокрема у громадах Бериславського району, каже Коваленко.

"І це відобразилось на рівні ґрунтових вод, відповідно у деяких населених пунктах уже позникала вода в колодязях або значно знизився її рівень, я не кажу про те що оті балки, які були заповнені водою. І чим вище туди під Запоріжжя, тим більше таких місць, де знаходилась і риба на нерест на ями ходила", — розповів Новокаховський міський голова.

Те, що відбувається, каже науковець Євген Коржов, вже у найближчому майбутньому може призвести до катастрофічних наслідків для водної екосистеми пониззя Дніпра. Нині оголеними стоять значні площі замулених ґрунтів, які були під водою останні півстоліття.

"Усі водні об’єкти, які зараз знаходяться на поверхні ґрунтів в нинішній час починають перегнивати, розпадатись і незабаром, коли почнеться весняне водопілля, уся ця гниль піде до пониззя Дніпра. Це дуже шкідливий фактор для екологічного стану водного середовища", — говорить старший науковий співробітник кафедри водних біоресурсів та аквакультури ХДАЕУ Коржов.

Якщо зневоднення як таке, на думку, Євгена Коржова, Херсонщині не загрожує, то на якість питної води, це вплине. Солона вода з Дніпро-бузького лиману зайшла у пониззя Дніпра.

"У майбутньому у жителів Херсонщини у воді підвищиться вміст хвороботворних мікроорганізмів та солоність води перевищить позначки прийнятні для споживання їх у їжу", — розповів Євген Коржов.

Показник солоності вплине і на ґрунти, каже науковець. Проблема їх засоленості на Херсонщині була завжди, якщо ж у майбутньому зрошувати їх такою водою, це погіршить ситуацію. За його словами, якщо її поливати такою солоною водою, з порушенням санітарних норм, то звісно катастрофи не уникнути.

Екосистема Херсонщини вже зазнала шкоди, уникнути її наслідків неможливо, говорить Євген Коржов.Єдине, що можна зробити, на його думку, щоб вони не стали більшими, якнайскоріше повернути контроль над Каховською ГЕС та відновити її нормальне функціонування.

Що відомо

  • Російські військові додатково відкрили шлюзи біля машинної зали Каховської ГЕС. Через це у місцевих жителів подекуди відсутня вода в колодязях.
  • 11 листопада 2022 року російські військові підірвали дорогу над дамбою Каховської ГЕС. Вибух не пошкодив шлюзи, лише автошлях. Як виявилось, російські війська навмисно відкрили додаткові шлюзи.
  • Внаслідок обстрілів військових РФ у нижній ділянці біля шлюзу Каховської ГЕС масово загинула риба. Прокуратура відкрила кримінальне провадження.
  • Станом на вересень Каховська гідроелектростанція працювала в енергосистемі, видаючи від 40 до 110 Мвт/год потужності плаваючим графіком на підстанцію "Новокаховська". На станції працюють чотири агрегати з шести: один – на реконструкції, другий – на капітальному ремонті.
  • "Укргідроенерго" оцінює збитки, завдані російськими військовими гідротехнічній споруді Каховської ГЕС. Компанія збирає документи для подачі позову на Росію до Європейського суду з прав людини.
  • Каховська ГЕС, яку в перші дні вторгнення захопили російські військові, перебуває в управлінні Укргідроенерго.
  • На захопленій російськими військовими Каховській греблі скидають великі об’єми води, яка затоплює Нову Каховку. Під загрозою – навколишні села і Херсон.

Читайте також

На Херсонщині в дніпровських плавнях рівень води впав майже на два метри: чим це загрожує

355 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок