На Каховській ГЕС працюють чотири з шести агрегатів

На Каховській ГЕС працюють чотири з шести агрегатів

На Каховській ГЕС працюють чотири з шести агрегатів
. Каховська ГЕС до підриву росіянами 6 червня 2023 року. Фото: Генштаб ЗСУ

Станом на 6 вересня Каховська гідроелектростанція продовжує працювати в енергосистемі, видаючи від 40 до 110 Мвт/год потужності плаваючим графіком на підстанцію "Новокаховська". На станції працюють чотири агрегати з шести: один – на реконструкції, другий – на капітальному ремонті. На ГЕС цілодобово перебуває оперативний персонал, який працює по змінах.

Про це повідомляє пресслужба "Укргідроенерго".

У компанії зазначають, що неодноразові короткочасні відключення ставались через бойові дії.

Таке відключення було і 5 вересня. Оперативним персоналом Каховської ГЕС за короткий проміжок часу було відновлено підключення до мережі.

"Двічі на тиждень на станцію допускаються ремонтні бригади. Ремонтний персонал проводить огляди і намагається підтримувати працездатний стан обладнання. Оперативні ремонти не виконуються. Наразі відсутня можливість доставляти туди запчастини, щоб проводити якісні ремонти і підготовку до осінньо-зимового періоду", - йдеться у дописі.

Також повідомляють, що Каховська ГЕС може працювати достатньо довго, якщо не буде зовнішнього втручання в її діяльність, обстрілів ліній передач, підстанцій, обладнання. Втім, якщо станція зупиниться, то катастрофи не станеться – вода йтиме через водозливну греблю, не буде ні прориву дамби, ні обміління.

Що відомо:

  • "Укргідроенерго" оцінює збитки, завдані російськими військовими гідротехнічній споруді Каховської ГЕС. Компанія збирає документи для подачі позову на Росію до Європейського суду з прав людини.
  • Каховська ГЕС, яку в перші дні вторгнення захопили російські військові, перебуває в управлінні Укргідроенерго.
  • На захопленій російськими військовими Каховській греблі скидають великі об’єми води, яка затоплює Нову Каховку. Під загрозою – навколишні села і Херсон.
  • 24 лютого Каховська ГЕС та головна споруда Північнокримського каналу, шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, захопили російські війська, які вторглися на Херсонщину з окупованого Криму.
  • Вода з Північнокримського каналу забезпечувала 80% потреб півострова Крим у прісній воді. Після окупації Криму подачу води по каналу припинили.
  • Окупація Каховської ГЕС загрожує підтопленням населеним пунктам, російські військові не дають ремонтувати гідроагрегати.
  • Збройні Сили України завдали ударів по понтонній переправі, яку зводили російські військові біля мосту через шлюз Каховської ГЕС.

Читайте також:

  • Військові РФ заборонили жителям Херсонщини перетинати Дніпро мостами і на плавзасобах.
  • 195 день війни: хроніка подій в Херсонській області.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок