Економіка ЄС уникне рецесії, але ризики зберігаються — зимовий економічний прогноз Єврокомісії

Економіка ЄС уникне рецесії, але ризики зберігаються — зимовий економічний прогноз Єврокомісії

Європейський Союз, Рада ЄС, Боюссель
. Брюссель, Бельгія — 18 вересня: штаб-квартира Ради ЄС. Фото: Getty Images

Економіка Європейського Союзу уникне рецесії, однак економічні ризики зберігаються. Про це йдеться у економічному прогнозі ЄС на зиму 2023 року, оприлюдненому на сайті Європейської Комісії у понеділок, 13 лютого.

“Майже через рік після початку агресивної війни Росії проти України економіка ЄС увійшла у 2023 рік на кращому рівні, ніж прогнозувалося восени. Зимовий проміжний прогноз підвищує прогноз зростання на цей рік до 0,8% в ЄС та 0,9% в єврозоні. Обидва регіони тепер уникнуть технічної рецесії, яка очікувалась на кінець року. Прогноз також дещо знижує прогнози щодо інфляції на 2023 та 2024 роки”, — йдеться у прогнозі.

Перспективи покращуються завдяки посиленню стійкості економіки, йдеться у документі. Після стрімкого зростання в першій половині 2022 року в третьому кварталі імпульс зростання сповільнився, хоча й дещо менше, ніж очікувалося. Економіка ЄС уникнула скорочення в четвертому кварталі, прогнозованого в осінньому прогнозі. Річні темпи зростання у 2022 році оцінюються на рівні 3,5% як в ЄС, так і в єврозоні.

Сприятливий розвиток подій з моменту опублікування осіннього прогнозу покращив прогноз зростання на 2023 рік

“Продовження диверсифікації джерел постачання та різке падіння споживання призвели до того, що рівень запасів газу в сховищах перевищив середньосезонний показник минулих років, а оптові ціни на газ впали значно нижче довоєнного рівня”, — зазначається у документі.

Крім того, ринок праці в ЄС продовжує демонструвати високі показники, а рівень безробіття залишається на рекордно низькому рівні 6,1% до кінця 2022 року. Довіра покращується, і січневі опитування свідчать про те, що економічна активність також уникне скорочення в першому кварталі 2023 року.

Проте споживачі та бізнес продовжують стикатися з високими цінами на енергоносії, а базова інфляція (загальна інфляція без урахування цін на енергоносії та необроблені продукти харчування) в січні продовжувала зростати. Це ще більше підриває купівельну спроможність домогосподарств.

“Оскільки інфляційний тиск зберігається, жорсткість монетарної політики продовжуватиметься, що негативно впливатиме на ділову активність та стримуватиме інвестиції”, — відзначається у зимовому прогнозі.

У зимовому проміжному прогнозі йдеться про темпи зростання на 2023 рік у розмірі 0,8% в ЄС та 0,9% в єврозоні. Це на 0,5 та 0,6 відсоткових пунктів вище, ніж в осінньому прогнозі. Темпи зростання на 2024 рік залишаються незмінними — 1,6% та 1,5% для ЄС та єврозони відповідно. До кінця прогнозного горизонту обсяг виробництва буде майже на 1% вищим, ніж в осінньому прогнозі.

Після досягнення піку в 2022 році інфляція знижуватиметься

Три місяці поспіль помірної базової інфляції свідчать про те, що пік вже позаду. Після досягнення історичного максимуму в 10,6% в жовтні, інфляція знизилась, а січнева експрес-оцінка знизилась до 8,5% в єврозоні.

“Зниження було зумовлене головним чином падінням енергетичної інфляції, тоді як базова інфляція ще не досягла свого піку”, — йдеться у документі.

Прогноз інфляції дещо переглянули в бік зниження порівняно з осінньою оцінкою. Це відображає розвиток подій на ринку енергоносіїв. За прогнозом, базова інфляція в ЄС знизиться з 9,2% у 2022 році до 6,4% у 2023 році та до 2,8% у 2024 році. В єврозоні вона сповільниться з 8,4% у 2022 році до 5,6% у 2023 році та до 2,5% у 2024 році.

Що таке проміжний зимовий економічний прогноз Європейської Комісії

Цей прогноз ґрунтується на суто технічному припущенні, що агресія Росії проти України не посилиться, а триватиме протягом усього прогнозного горизонту. Він також підкріплений набором технічних припущень щодо обмінних курсів, відсоткових ставок та цін на сировинні товари з датою відсікання 27 січня. Для всіх інших вхідних даних, включаючи припущення щодо урядової політики, цей прогноз враховує інформацію до 1 лютого включно.

Європейська Комісія публікує два комплексні прогнози (весняний та осінній) та два проміжні прогнози (зимовий та літній) щороку. Проміжні прогнози охоплюють річні та квартальні показники ВВП та інфляції на поточний та наступний рік для всіх країн-членів, а також агреговані показники ЄС та єврозони.

Наступним прогнозом Європейської Комісії буде Економічний прогноз на весну 2023 року, який планується опублікувати в травні 2023 року.

На початок