Магія кераміки. На Миколаївщині відновили навчання народному ремеслу

Магія кераміки. На Миколаївщині відновили навчання народному ремеслу

Магія кераміки. На Миколаївщині відновили навчання народному ремеслу
Готовий виріб гончарної студії "Магія кераміки". Фото: Сергій Глушко

У селі Лупареве Галицинівської територіальної громади, в приміщенні школи, відновили роботу гончарної студії "Магія кераміки". Навчатися народному ремеслу можуть як діти, так і дорослі.

Про це кореспондентам Суспільного розповів керівник гончарної студії "Магія кераміки" Сергій Глушко.

За словами майстра, до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну він у Лупаревській школі заснував гончарну студію, в якій народному ремеслу навчались діти та дорослі.

Війну разом з дружиною зустрів вдома у селі Лупареве. Російські обстріли змусили шукати більш безпечного місця. Виїхали до села Барилів Львівської області. У листопаді 2022 року, після звільнення правобережної Херсонщини, повернулись у рідне село.

"Дома рідні холодні стіни більше гріють, ніж чужі теплі печі. Хоча в Барилеві й був цегельний завод, і колись на ньому виготовляли барильця, але, на жаль, там мистецтвом не займаються, клуб давно закритий", — розповів Сергій Глушко.

Перед від'їздом на захід обладнання студії митець сховав у шкільний підвал. Вся техніка та готові вироби залишилися цілими, неушкодженими. Після повернення чоловік відновив роботу студії.

Магія кераміки. На Миколаївщині відновили навчання народному ремеслу
Під час зайнять в студії. Літо 2021 року. Фото: Сергій Глушко

"Приходять діти й продовжують працювати. Шкода, що дорослі не заходять, бо думають, що це позашкільна робота. І, правда, зараз трішки не до цього", — сказав майстер.

Адміністрація Галицинівської громади забезпечила студію, каже митець, усім необхідним для навчання: матеріалами, приладдями. Проте ситуація з електропостачанням не в компетенції місцевої влади.

"Не можемо включати піч, бо процес обпалу триває 8 — 10 годин, перерви неможливі. Але це все тимчасово: і електрика буде, і дітки з батьками повертаються. А поки ми працюємо. Зберігаємо вироби, деякі роздаровуємо, деякі зберігаємо у себе в шафах, а деякі з них громада бере на подарунки", — розповів Сергій Глушко.

Магія кераміки. На Миколаївщині відновили навчання народному ремеслу
Скульптурна композиція з глини. Фото: Сергій Глушко

Успіхи учнів, за словами митця, тішать і дозволяють розширювати асортимент виробів.

"Зберігаємо і культуру, і народні ремесла. Виготовляємо не тільки посуд, а й скульптурку, іграшки, звірятка — все це милує око. Різнобарв’я ансамблів і навіть картини з глини. Все це краса, естетика, яку треба берегти і примножувати, передавати поколінням", — сказав майстер.

Що відомо

  • Сергій Глушко — член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. До відкриття гончарної студії у Лупаревському сільському клубі навчав батеку — техніці розпису по тканині за допомогою воску та барвників.

Читайте також

"Залишилися без будинку" — подружжя з Миколаївщини розповіло про втрату майна та життя в окупованій Снігурівці

Скупчення військ РФ перебуває "в корені" Кінбурнського півострова

Понад сто цивільних об'єктів пошкодили російські військові на Миколаївщині за тиждень

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок