Куди подівся "будинок хоббіта": чому у школі на Хмельниччині нема обіцяного укриття

Куди подівся "будинок хоббіта": чому у школі на Хмельниччині нема обіцяного укриття

Куди подівся "будинок хоббіта": чому у школі на Хмельниччині нема обіцяного укриття
. Ілюстративне

У Коричинецькій гімназії Хмельниччини учні досі навчаються онлайн, бо в навчальному закладі немає укриття, розповідає вчителька молодших класів Валентина Якимовська. За її словами, вчителі й учні так і не дочекалися обіцяного будинку хоббіта, який мав слугувати укриттям в разі повітряної атаки ворога, хоча гроші на це селищна рада виділяла ще минулого року. Куди ж подівся будиночок хоббіта, намагалася з’ясувати кореспондентка Суспільного.

Третьокласниця Каріна Іваніцька вчиться в Коричинецькій гімназії онлайн, бо в школі немає укриття. Каже: "Краще ходити до школи, ніж сидіти в хаті, вдома, тому що в школі цікавіше".

Із її слів, інтернет в неї є, коли в селі є електрика. Її шестирічна сестра Ангеліна - першокласниця, і також онлайн вчиться писати, читати й рахувати. Дідусь Каріни й Ангеліни Олександр Іваніцький, який разом з жінкою наразі доглядають онуків, каже: це не навчання.

"Ну як може дитина в першому класі онлайн чогось навчитися? Це ж жах! Я ці питання ставив голові громади. Байдуже. "Це не моя провина, і все". Бомбосховища не зробили, школу не приготували", - обурюється Олександр Іваніцький.

Учителька Ангеліни, Валентина Якимовська, розповідає: їй не легше, ніж її учням-першокласникам.

"Я не можу навчити онлайн, взяти за руку і показати, як зробити з’єднання будь-якої букви, як навчити писати. Тим більше зараз нова українська школа, все повинно бути в грі", - каже вчителька.

66 учнів 1-9 класів та 20 дошкільнят не відвідують гімназію й дитячий садок в її приміщенні, і батьки обурюються тривалим онлайн-навчанням, розповідає батько трьох школярів Анатолій Собко. Каже: "Дружина працює, а я мушу за дітьми дивитися. А з тими гаджетами… Ну, не маю я змоги купити, самі розумієте, що вони немало коштують. А дітки хочуть до школи".

Мама двох учнів Олена Ткачук додає: "Є такі завдання в дитини в четвертому класі, що я сама заходжу в інтернет, сідаю на ганку тихенько, щоб він не бачив, і приходжу така розумна, розказую дитині".

Питання облаштування укриття порушували ще до початку навчального року, каже директор гімназії Руслан Римар: "Буквально із закінченням минулого навчального року. Це кінець травня - початок червня".

За його словами, пропонували кілька варіантів для облаштування укриття поблизу гімназії, та всі вони не відповідають вимогам. Розповідає: облаштували б укриття своїми силами в навчальному закладі, та в гімназії зовсім немає підвалу.

"Підвального приміщення в школі немає. Це льох, але він досить невеликих розмірів, досить старий, документально він в нас вважається введеним в експлуатацію в 1951 році. Він в аварійному стані, в ньому тільки можна зберігати овочі та фрукти для харчування учнів", - пояснює директор.

За його словами, для гімназистів та дошкільнят мали купити "Будинок хоббіта". На це в листопаді на сесії селищної ради виділили гроші з освітньої субвенції, розповідає завідувачка сектору публічних закупівель Галина Стецюк.

"Перша закупівля відбулася 21 листопада, торги не відбулися, оскільки жоден з учасників не заявився, 30 листопада, в нас є звіт, що торги не відбулися, - каже Галина Стецюк. - 16 грудня було укладено прямий договір. І я договір передала на проплату до бухгалтерії. Далі моя робота закінчилася".

Головний бухгалтер Тетяна Козак каже: за 590-ю постановою уряду купівля укриттів не входить до першочергових платежів, як їх облаштування.

"Воно було в якійсь там сьомій-дев'ятій черзі і не йшло першочергово по оплаті. Все занесли в казначейство, все зареєстрували. Але оплата не пройшла до 31 грудня 2022 року", - каже головний бухгалтер.

За її словами, договір на понад 663 тисячі гривень укладали з тернопільськими підрядниками, і коли проплата не пройшла, запропонували зачекати: "Мабуть, до середини 2023 року. Вони кажуть: "Ми так довго чекати не хочемо". Тому ми зробили накладну на повернення цього товару".

Депутатка селищної ради Вікторія Яременко розповідає: до неї звернулися батьки учнів Коричинецької гімназії, щоб з'ясувати, коли буде укриття і очне навчання. І вона натрапила на документ, який її здивував: "Постачальником був доставлений товар у встановлені терміни, але не було подано оригінали чи завірені копії документів, що засвідчують якість товару вимогам стандартів чи технічних вимог. Було прийнято рішення про повернення товару і рахунку без здійснення оплати. Тобто, де тут казначейства провина чи постанова? Я не бачу".

Із її слів, громади Хмельниччини, які купили укриття в Львівської компанії, вже їх отримали і заплатили за них, згідно з платіжними документами, дешевше: "Для чого було шукати Тернопіль з вищою ціною ще й неякісним товаром, я не розумію".

"Мене сконтактував голова з підрядниками. Я не шукала підрядників", - пояснює Галина Стецюк.

"Коментар голови я ще не чула, особисто його немає. Бухгалтера ви чули: якщо виділять, то це до кінця року", - каже Вікторія Яременко.

Голова Сергій Волковинський розповів: він на нараді в райраді, а що закупівля зірвалася, винне казначейство. Голову, каже мама учнів гімназії Олена Ткачук, звали на батьківські збори, і той пообіцяв, що укриття буде: "Нам пообіцяв голова громади, що з березня. Надіємось, що до кінця цього року. Якщо ні, значить, будем іти кудись далі, щось просити, бо навчання вдома - це не навчання".

"Там був скандал, і він їм на тих зборах пообіцяв, що гроші будуть виділені сесією на укриття", - каже депутатка Вікторія Яременко.

Головний бухгалтер Тетяна Козак пояснює: "Будемо наново купувати, наново виділяти гроші. Знов в кошторис закладати гроші на проведення цієї закупівлі. І так ми плануємо десь вкінці лютого - на початку березня сесію провести і закласти гроші на нові закупівлі".

Читайте також

  • Міну знайшли в дитячій кімнаті. Історія сапера з Хмельницького
  • Пересувні поштові відділення на Хмельниччині: чому задоволені не усі

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок