Стрілянина на "Південмаші" у Дніпрі: командування частини може постати перед судом

Стрілянина на "Південмаші" у Дніпрі: командування частини може постати перед судом

Ексклюзивно
Стрілянина на "Південмаші" у Дніпрі: командування частини може постати перед судом
. Фото: Суспільне Дніпро

Керівництво частини, де служив обвинувачений у стрілянині на "Південмаші" у Дніпрі Артемій Рябчук, може постати перед судом, наразі триває досудове розслідування. Наступне судове засідання відбудеться 10 лютого, прокурор планує оголосити обвинувальний акт.

Про це Суспільному розповів прокурор Дніпровської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Олег Копилов.

В кінці січня було зареєстроване кримінальне провадження щодо військових посадових осіб військової частини. Досудове розслідування триває. В липні 2022 року це кримінальне провадження було виділене в окреме кримінальне провадження, в якому є обвинувачена особа. Там слідчим ДБР призначено експертизи, які наразі тривають, зокрема статутна. Вона тривала і довга, призначається і проводиться щодо дій окремих військових і посадових осіб, говорить прокурор.

Що відомо про справу Артемія Рябчука

Про Артемія Рябчука суспільство почуло 27 січня 2022 року. Цього дня у Дніпрі вранці солдат строкової служби Національної гвардії під час караулу розстріляв військовослужбовців НГУ. П'ятеро людей загинули, ще п'ятеро дістали поранення. У жовтні 2022 року досудове розслідування закінчили. 27 січня на роковини трагедії — суд у Дніпрі провів підготовче судове засідання

“Статті, в яких обвинувачується Артемій Рябчук, знайшли під час досудового розслідування свої підтвердження, це все потрібно буде доказувати в суді. Згідно обвинувального акту, Рябчук обвинувачується в умисному вбивстві 5 людей та незакінченому вбивстві ще 5. Судовий розгляд лише на початку, кримінальним кодексом, а саме статтею 64, якщо буде доведено його винуватість, суд може прийняте рішення про довічне", — сказав Копилов.

Прокурор зауважив, що прогнозів щодо часу, коли буде вирок, не робить.

“Великий об'єм доказів, близько 70 свідків, 15 томів матеріалів кримінального провадження. Один том — 250 аркушів, велика кількість речових доказів. Якщо всі будуть виконувати свої обов'язки, довгий час не буде займати”, — говорить він.

Сторона захисту Артемія Рябчука подали заяви до суду щодо злочинів, які відбувались у військовій частині, розповіла Суспільному адвокатка Таміла Ульянова.

“Ці заяви були прийняті, але ніяк не рухаються, не розслідуються. Я декілька разів подавала заяви, але відповідей не отримувала. Коли це сталось, загиблий міністр МВС Денис Монастирський організував перевірку, тоді виявили багато порушень з боку керівництва та співробітників військової частини. Потім, це виявили в окреме провадження, проводилась експертиза, висновків поки не маємо. Нестатутні відносини, недбале поводження зброєю, з боку керівництва були знущання. Це не єдиний випадок з Артемієм Рябчуком, я ще захисник в іншій справі, там було самогубство, зараз перекваліфікували в доведення до самогубства. Це сталось 6 місяців після нашого випадку. Дуже багато матерів побоюються за своїх дітей, які служать в цій частині”, —говорить Таміла Ульянова.

Зараз обвинувачений Рябчук, за словами адвокатки, утримується в нормальних умовах, фізичний його стан також нормальний. Не задовольняє лише те, що під час суду Артемія не випускають зі скляної клітки.

Коли можна побачити крапку в цій справі, адвоката говорить: “Якщо такими темпами будуть розглядати, то не менше року”.

Затриманому Артемію Рябчуку повідомили про підозру за трьома статтями: умисне вбивство, дезертирство, викрадення та привласнення військовослужбовцем зброї і боєприпасів.

Читайте також

Стрілянина у Дніпрі: що відомо про нападника та про мотиви злочину

"Жанна вже усміхається" — лікарі про стан пораненої військовослужбовиці на "Південмаші"

На початок