Військовослужбовець Нацгвардії влаштував стрілянину у Дніпрі: п'ятеро людей загинули. Що відомо

Військовослужбовець Нацгвардії влаштував стрілянину у Дніпрі: п'ятеро людей загинули. Що відомо

Доповнено
Військовослужбовець Нацгвардії влаштував стрілянину у Дніпрі: п'ятеро людей загинули. Що відомо
. Нацполіція області

27 січня, у Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу військовослужбовець Нацгвардії відкрив вогонь із автоматичної зброї, п'ятеро чоловік загинули, ще п'ятьох шпиталізували. Про це йдеться на офіційній сторінці Нацполіції області.

Суспільне збирає все, що відомо про стрілянину.

18.10

Державне бюро розслідувань повідомили Артемію Рябчуку про підозру за п.1 та п.4 ч.2 ст.115 ККУУмисне вбивство, ч.3 ст.408Дезертирство, ч.3 ст.410Викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасівКримігального кодексу України.

Військовослужбовець Нацгвардії влаштував стрілянину у Дніпрі: п'ятеро людей загинули. Що відомо
Артемію Рябчуку повідомили про підозру за трьома статтями. Державне бюро розслідувань

15.35

Нацгвардійці та поліцейські масово здають кров для постраждалих колег, про це йдеться на офіційній сторінці МВС України.

Ще до обіду на станцію переливання крові прибуло понад 40 гвардійців та співробітників поліції Дніпропетровщини. Дехто з волонтерів прийшов, навіть перебуваючи у відпустці. Планується, що завтра до станції переливання крові приїдуть ще 50 гвардійців. Таким чином військові та правоохоронці вирішили допомогти товаришам, які мали значні втрати крові від вогнепальних поранень на Південному машинобудівному заводі.

15.20

"Сьогодні вирішується питання про вручення підозри. Суд, скоріш за все, буде завтра", - повідомив речник ДБР, розташованого у місті Полтава, Олександр Білка.

14.45

Затриманий патрульними за стрілянину на території "Південмашу" Артемій Рябчук описав хронологію дій після пострілів у двох товаришів по службі у зброярні.

"Начальник караулу потім прийшов. Там був один строковик і один контрактник, ще один строковик зі старшого призову втік. Я знав, що “ітзо”, оператор зв'язується з частиною кожні 30 хв для доповіді", – розповів підозрюваний.

Після цього Артемій Рябчук здійснив постріл та пішов до адмінбудівлі.

14.30

Сусідка Артемія Рябчука, який розстріляв п'ятьох людей в Дніпрі, Надія Веліксар розповіла: хлопець був спокійним, тихим, не вживав алкоголю та не палив і сам дуже хотів піти у армію. Артем ріс у повній релігійній "нормальній" сім'ї, має сестру. Батько помер приблизно п'ять років тому.

14.25

Поліцейські виявили частини автомату, залишені підозрюваним у розстрілі в місті Дніпро. Про це йдеться на офіційній сторінці Facebook Нацполіції України.

14 пустих магазинів до автомата Калашникова та інші речові докази вилучили в покинутій будівлі у Підгородньому.

Після затримання озброєного військовослужбовця поліцейські почали відпрацювання прилеглої території. На відстані близько 500 метрів від місця затримання було виявлено покинуту будівлю. Саме там правоохоронці виявили та вилучили пусті магазини, розгрузку та інші речі затриманого.

Військовослужбовець Нацгвардії влаштував стрілянину у Дніпрі: п'ятеро чоловік загинули. Що відомо
Частини автомату залишені підозрюваним. Нацполіція області

Всі речові докази були скеровані до ДБР.

13.45

Керівник Патрульної поліції Євгеній Жуков на своїй сторінці у Facebook виклав відео затримання нацгвардійця Артемія Рябчука.

13.30

На сайті НГУ оприлюднені дані про загиблих, серед них є жінка:

Старший лейтенант Буганов Олександр Олександрович (НГУ);

Молодший сержант Драган Олександр Олександрович (НГУ);

Старший солдат Левківський Артем Володимирович (НГУ);

Солдат Чернік Леонід Леонідович (НГУ);

Контролер КПП Лебединець Віра Сергіївна (відомча воєнізована охорона).

13.20

На своїй сторінці у Facebook народна депутатка Юлія Яцик повідомляє: мотивом розстрілу Нацгвардійців могла бути помста.

"Два місяці тому він попередив бійку між солдатами. Повідомив керівництву. Останні не вжили жодних заходів, визнали його "стукачем" та почали з нього знущатися. Він спеціально чекав 2 місяці, щоб отримати автомат та помститись. Про вчинене не шкодує", – написала Юлія Яцик.

13.00

"Будуть вивчатися обставини проходження Артемом Рябчуком військово медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї. Після вивчення умов та обставин, що призвели до трагедії, будуть зроблені висновки та надані результати. Наразі питання щодо цієї заяви належить до компетенції ДБР", – прокоментував Суспільному начальник пресслужби Нацгвардії Руслан Музичук.

Наразі триває слідство.

12.30

Генеральний директор лікарні імені Мечникова Сергій Риженко прокоментував стан постраждалих.

"Ігорю 25 років, вогнепальне проникаюче поранення живота розрив, контузія печінки, вогнепальне поранення правого стегна, крововтрата 1 літр. Владислав 22 роки, вогнепальний перелом правого стегна, стан важкий, провели операцію та вилучили кулю. Денис 19 років, старший солдат, вогнепальне наскрізне поранення лівої сідниці, стан середньої тяжкості, йому нічого не загрожує. І останньою поступила дівчина Жанна в 06:40 ранку, 22 роки, старший солдат, вкрай важка, майже критична. Проникаюче вогнепальне поранення черевної порожнини в області пупка з виходом в спину, з переломом хребця. Величезна внутрішня кровотеча, куля порізала тонкий і товстий кишківник, розбила хребець, в брюшній порожнині до 3 літрів крові", – розповів Сергій Риженко.

Військовослужбовець Нацгвардії влаштував стрілянину у Дніпрі: п'ятеро людей загинули. Що відомо
Куля, яку вилучили з 22-річного Владислава. Суспільне Дніпро

12.00

Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва Національної гвардії України, що призвела до трагедії на території Південного машинобудівного заводу у Дніпрі.

«ДБР проводить весь комплекс заходів щодо встановлення не лише обставин злочину, а й проведе ретельне розслідування умов через які він став можливим. Потрібно виявити всі деталі, які могли призвести до трагедії, щоб унеможливити її повторення у майбутньому», – заявив директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов.

Він наголосив, що службові особи Головного управління Національної гвардії України в умовах особливого періоду недбало ставилися до військової служби під час організації заходів охорони важливих державних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, органів держвлади. А також забезпечення несення служби на цих об’єктах військовослужбовцями підпорядкованих частин оперативно-територіальних управлінь Національної гвардії України.

Попередня кваліфікація: недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 425 КК України).

Санкція - позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

11.30

"Він на службі з жовтня місяця минулого року. Задачі які виконує військова частина і підрозділ в якому він служить, це відповідно до закону, охорона важливих об’єктів, яким є підприємство “Південмаш”. Військовослужбовець перебував у складі варти, яка забезпечувала охорону цього заводу. За інформацією яка є наразі, якихось зауважень щодо поведінки чи інших факторів яка мали місце і показували передумов до подібних ситуацій не було", – розповів начальник пресслужби Національної Гвардії України Музичук Руслан.

Посадовець додає: триває з'ясування всіх обставин події і відповідно у військовій частині розпочато службове розслідування. Постраждалі отримали поранення і зараз їм надається медична допомога в лікувальних закладах у Дніпрі. Серед загиблих одна жінка воєнізованої охорони, яка несла службу на КПП, і чотири військовослужбовця національної гвардії, жінка була контролером на підприємстві “Південмаш”.

11.00

"Вбивцю вже затримано. Очікую від правоохоронців повного інформування суспільства про всі обставини злочину. Мотиви вбивці, те, як таке стало можливим, – усе має бути проаналізоване максимально детально. Обов’язкові кадрові висновки повинні бути зроблені в найближчий час", – написав на своїй сторінці у Facebook Президент України Володимир Зеленський.

10.45

Загородили вхід до центральної прохідної Південного машинобудівного заводу, бо в дверях видно чотири дірки від пострілів.

9.30

Підозрюваного затримали на вулиці Крайній у місті Підгороднє.

До поліції надійшло більше десяти викликів від людей, які повідомили про підозрілих осіб. Під час відпрацювання одного з таких викликів поліцейські затримали підозрюваного військовослужбовця.

3.40

Як повідомляє ексзаступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на своїй сторінці у Facebook, 20-річний військовослужбовець Нацгвардії України Артемій Рябчук з міста Ізмаїл, Одеської області, під час видачі зброї з невстановлених причин, пострілами з автомата Калашникова розстріляв караул військовослужбовців, після чого втік зі зброєю.

Військовослужбовець Нацгвардії влаштував стрілянину у Дніпрі: п'ятеро чоловік загинули
На пошуки підозрюваного задіяні всі служби поліції. Суспільне Дніпро

Серед загиблих є жінка, співробітниця заводу "Південмаш". Друга жінка, військовослужбовець - поранена.

Військовослужбовець Нацгвардії влаштував стрілянину у Дніпрі: п'ятеро чоловік загинули
На місце злочину виїхали керівництво ГУНП в Дніпропетровській області, слідчо-оперативна група та експерти-криміналісти. Суспільне Дніпро

У Дніпропетровській та сусідніх областях введена поліцейська спецоперація "Сирена".  На пошуки підозрюваного задіяні всі служби поліції. 

Військовослужбовець Нацгвардії влаштував стрілянину у Дніпрі: п'ятеро чоловік загинули
Профільні служби біля заводу "Південмаш". Суспільне Дніпро

На місце події терміново виїхав командуючий Національної Гвардії генерал полковник Микола Балан.

Читайте також

  • У Дніпрі влаштували стрілянину біля школи, двоє поранених
  • Пораненому внаслідок стрілянини біля ресторану зробили переливання крові

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок