48 автомобілів гуманітарної допомоги. Як працює Миколаївська транспортно-логістична компанія

48 автомобілів гуманітарної допомоги. Як працює Миколаївська транспортно-логістична компанія

48 автомобілів гуманітарної допомоги. Як працює Миколаївська транспортно-логістична компанія
Працівники Миколаївської транспортно-логістичної компанії в робочому кабінеті. Лютий 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Через вторгнення російських військ на територію України Миколаївська транспортно-логістична компанія зазнала втрат на суму близько 15 мільйонів гривень, проте не припиняє займатися волонтерською діяльністю.

Про це кореспондентам Суспільного розповів керівник підприємства Сергій Коваленко.

Сидячи в офісі або вдома, працівники компанії супроводжують вантажоперевезення Україною — ця робота складає 75 відсотків діяльності. Ще чверть — експортно-імпортні операції вітчизняних підприємств з країнами Євросоюзу та Великої Британії, з Азербайджаном, Грузією, Казахстаном і Туреччиною.

Зараз, за словами Сергія Коваленка, активно шукають партнера на європейському логістичному ринку. Компанія працює у сфері транспорту і логістики 26 років. Сьогодні забезпечує експедирування автомобільних перевезень, до повномасштабної війни також займалися контейнерними вантажами.

Через російське вторгнення у Херсоні та в Олешках компанія втратила вісім автомобілів з товарами на суму близько 15 мільйонів гривень.

Після 24 лютого 2022 року, каже директор, одразу виникла проблема отримання оплати за вже зроблену роботу — компанія працює з відстрочкою платежу, а частина клієнтів, посилаючись на форс-мажор, не поспішала платити. Ці гроші поверталися протягом пів року. У березні 2022 року замовлень практично не було.

"З кінця березня ми перевезли близько 48 автомобілів гуманітарної допомоги. Ми працювали разом з обласною адміністрацією нашою військовою, а також разом працювали з "МрійДій", — каже Сергій Коваленко.

Волонтерством колектив займався і до повномасштабної війни. А після 24 лютого така робота стала ще більш потрібною. Активно допомагають військовим, доставляють гуманітарні вантажі, допомогли "Миколаївводоканалу" перевезти труби для ремонту пошкодженого водогону.

"Кожна людина може щось зробити корисного для цієї перемоги. І якщо Бог дав кожному з нас трошки більше, то ми можемо трошки більше і віддати для того, щоб це були швидше. Це моя особиста думка і моє гасло, яким я користуюсь", — каже Сергій Коваленко.

Частина співробітників компанії одразу після 24 лютого виїхала з міста. Близько третини і зараз працюють віддалено. Відкрили новий офіс в Одесі. До повномасштабної війни у штаті компанії було 48 працівників. У квітні 2022 залишилося 28, станом на шосте лютого — 37, навчають нових фахівців.

Основні клієнти компанії — українські та світові виробники харчових продуктів та деяких промислових товарів, наприклад, металопрокату. Деякі з них почали активізувати перевезення у травні 2022 року, але побоювання тривали до осені.

"Ми до вас не приїдемо, у вас постійно розведені мости. Ми до вас не привеземо, у вас там стріляють. До вересня 2022 року перевізники боялися їхати до Миколаєва, тому що тут кожен день були обстріли. Ти вже орієнтувався, куди воно прилетіло, з якої гармати вони сюди щось відправили. То вже ми казали: "Це С-300, це "Гради", це вже наші відповідають", — згадує Сергій Коваленко.

За 2022 рік фахівці Миколаївської транспортно-логістичної компанії забезпечили перевезення внутрішньо українськими та зарубіжними маршрутами майже 147 тисяч тонн, тобто 6678 рейсів автомобілів середньою вантажністю 22 тонни. Показники воєнного року нижчі за попередні.

Читайте також

Інформаційна гігієна під час війни. Як миколаївцям вберегтися від фейків

Сили оборони зруйнували російські опорні пункти на Кінбурнській косі — Гуменюк

На Миколаївщині попрощалися із загиблим військовослужбовцем

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок