Кого зараз мобілізують до лав ЗСУ. Пояснює Міноборони

Кого зараз мобілізують до лав ЗСУ. Пояснює Міноборони

Важливо
Кого зараз мобілізують до лав ЗСУ. Пояснює Міноборони
. Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач. Скріншот з відео

Мобілізація в Україні трохи знизилася за темпами, порівняно з початком повномасштабного вторгнення. При цьому її посилення після Нового року не планують. Кого зараз призивають у першу чергу на брифінгу повідомив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

"На першому етапі більше людей було призвано, потім темпи мобілізації постійно знижувалися, зараз вони на набагато нижчому рівні, ніж на початку", — сказав він.

За словами офіцера, з 24 лютого в Україні триває мобілізація і з самого початку війни не було жодних хвиль мобілізації.

Горбач пояснив, що кількість мобілізованих залежить від ситуації на фронті, проте всі показники планові. Він додав, що Генштаб розраховує показники за кількістю особового складу і проводить планову мобілізацію.

"Говорити, що після Нового року буде чергова хвиля не можна. Всі фактори, які на це впливають, давно враховані. І той фактор, що в РФ пройшла мобілізація і за заявками призвано від 200 до 300 тисяч громадян, все давно враховано. Зараз ми працюємо за планом і ніяких хвиль не передбачається", — пояснив він.

Кого мобілізують у ЗСУ у першу чергу

Горбач зазначив, що призивають у першу чергу тих, які вже мають досвід проходження військової служби, а краще — досвід участі у антитерористичній операції або операції Об’єднаних сил.

"Також призов іде і громадян, які не проходили військової служби. Але ця категорія в обов’язковому порядку направляться для навчання у навчальні центри або у вищі військові навчальні заклади. Мінімальний термін — один місяць індивідуальної підготовки. А далі, в залежності від складності спеціальності, термін може бути набагато більшим", — пояснив він.

За словами Горбача, практично всі спеціальності потрібні для комплектування ЗСУ та інших формувань.

"У процентному відношенні ми більше призиваємо загальновійськових спеціальностей: стрільців, танкістів, але не можна сказати, що нам не потрібні зв'язківці, шифрувальники і так далі. Потрібні всі, але деяких ми призиваємо більше, деяких — менше", — пояснив офіцер.

Раніше Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наразі немає потреби у проведенні додаткової хвилі мобілізації в Україні.

Що відомо про призов під час війни

1 жовтня Президент Володимир Зеленський підписав указ, який скасовує осінній призов в Україні і відтерміновує звільнення строковиків у запас.

Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводитиметься, бо 18 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення зміни до Закону України "Про військовий обовʼязок і військову службу" щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану".

Читайте також

Військовий облік для жінок: юристка відповідає на головні запитання

На початок