"Сподіваюсь на діалог": колаборантка Поклонська пропонує Зеленському перемовини

"Сподіваюсь на діалог": колаборантка Поклонська пропонує Зеленському перемовини

"Сподіваюсь на діалог": колаборантка Поклонська пропонує Зеленському перемовини
. Світлина: unian.ua

Колаборантка та депутатка російської Держдуми, "експрокурорка" тимчасово окупованого Криму Наталя Поклонська звернулась до Президента України Володимира Зеленського із пропозицією провести перемовини щодо відновлення водопостачання до анексованого півострова.

Відповідне повідомлення Поклонська розмістила у своєму Telegram-каналі.

"Держава-член ООН Україна позбавила мільйони людей базового та невід'ємного права на питну воду, створюючи реальну загрозу життю та здоров'ю людей, а також екології частини Південно-Східної Європи", - йдеться у повідомленні колаборантки.

На думку Наталі Поклонської, непостачання Україною води в анексований Росією Крим - це відповідь на "позицію та відповідь кримчан на державний переворот 2014 року". Під "державним переворотом" колишня українська юристка, а нині депутатка російського парламенту називає, швидше за все, Революцію Гідності, в ході якої українське суспільство відстояло свої базові права, які обмежив режим президента-втікача Віктора Януковича.

У своєму посланні до Володимира Зеленського Поклонська також нагадала, що Дніпро бере свої витоки на російській території, "де формується основний об'єм води Дніпровського басейну". Насправді це твердження не відповідає дійсності, адже повноводним й придатним до судноплавства Дніпро стає саме на території України, де в нього й впадає більшість приток, які й формують водне наповнення річки.

В кінці свого повідомлення Наталя Поклонська додає, що "сподівається на конструктивний діалог" із Президентом України. Також депутатка Держдуми повідомила, що відповідне звернення вона подала й до комісара з прав людини ООН Мішель Бачелет.

Експредставник Президента України в Автоновній Республіці Крим Борис Бабін у розмові з кореспондентами Суспільного наголосив, що такі заяви Поклонської – це лише зайвий піар, який не має жодного обґрунтування.

"Ми не маємо жодних зобов’язань постачати воду на окуповані території. Це не випливає ані з міжнародного гуманітарного права, ані з міжнародного екологічного права. Це суто питання деокупації півострова. Єдина реальна умова поновлення водопостачання до Криму – це деокупація тих територій, на які буде постачатись вода", - сказав Борис Бабін.

Що відомо:

  • Після незаконної анексії Криму 14 травня 2014 року Україна припинила подавати воду на півострів через Північно-Кримський канал. До його окупації Україна забезпечувала до 85% потреби Криму в прісній воді.
  • Перед повним припиненням подачі на півострів води Північно-Кримський канал було перекрито кількома тимчасовими дамбами.
  • З 2014 року більшість об’єктів Північно-Кримського каналу стали непридатними до експлуатації.

Ілля Контішев.

На початок