Ілюзія мови. Як викладають в окупованих школах Луганщини і навіщо у шкільній програмі лишили українську

Ілюзія мови. Як викладають в окупованих школах Луганщини і навіщо у шкільній програмі лишили українську

Ілюзія мови. Як викладають в окупованих школах Луганщини і навіщо у шкільній програмі лишили українську
. Футболка з написом: "Обережно, українська мова". Фото: УНІАН

В школах на окупованих територіях Луганщини "освітній процес" з 1 вересня триває за "російськими стандартами" та підручниками, викладають у закладах переважно місцеві вчителі російською мовою. Однак серед навчальних дисциплін окупаційна влада залишила дві години на тиждень української мови та літератури.

Суспільне поговорило із жителями прифронтових Сватового та Старобільська, які, виїхавши звідти, підтримують телефонний зв'язок із знайомими та друзями, котрі залишаються в окупації.

"До сватівських шкіл російські підручники завезли за кілька днів до початку навчального року. Нові видання 2022 року, переважно у м’яких обкладинках", — розповідає Олександр. Він — батько школяра, який нині перебуває за кордоном і навчається за українською програмою онлайн.

"Ми тоді ще були вдома. Отримали книжки, я почитав кілька сторінок їх "Історії" і зрозумів, що вливати у вуха нашим дітям будуть суцільну пропаганду. Бо там відомі історичні факти про походження України, Київської Русі були, м’яко кажучи, викривленими".

"Пізніше пішов контрнаступ на Харківщині і нам, на щастя, вдалось звідти виїхати. Але ми періодично телефонуємо до батьків однокласників сина, які залишаються там".

Ілюзія мови. Як викладають в окупованих школах Луганщини і навіщо у шкільній програмі лишили українську
Російські підручники в окупованих школах Сватового. Фото: Telegram/Сватово.NEWS

Олександр розповів, що до шкільних програм у всіх класах окупанти внесли по одній годині української мови та літератури, а під час їх викладання використовують старі підручники.

"Гадаю, що це вони зробили задля створення ілюзії того, що наче не забороняють викладання української мови. Хоча кількість навчальних годин там, як мінімум, утричі менша аніж в українській школі. Для порівняння, у мого сина на тиждень 2 уроки української літератури і 4 зайняття з мови. Більшу частину українських філологів, які залишились в окупації, перевчили на викладачів російської філології. Уроки російської мови чи літератури у їх школах чи не кожного дня. А навчання там переважно "оптово-дистанційне": батьки беруть завдання на початку тижня і приносять зошити на перевірку у п’ятницю", – розповів Олександр.

А у сусідньому Старобільську, як повідомила місцева жителька Вікторія, попри періодичні обстріли населеного пункту, від батьків вимагають аби їх діти ходили до школи:

"Вже було кілька випадків, коли до батьків, які не відпускали дітей до школи, боячись за їх життя, для проведення "виховної бесіди" приїздили адміністрація школи разом із військовими. Напевно комендатурою. Так само були візити і до тих, хто повідомляв, що дитина буде навчатись онлайн за українською програмою. Деякі із родин після таких "розмов" вже виїхали із Старобільська за кордон. На щастя, тоді люди не потрапили на підвал, бо зараз за будь-яке нагадування про українське увозять до Луганська".

Також Вікторія розповіла про те, що окупанти намагаються максимально вилучити будь-які нагадування про українське із назв вулиць, замальовують патріотичні мурали, натомість відновлюючи пам’ятники Леніну. Однак не встигають за місцевими партизанами, які періодично пишуть жовтою та блакитною фарбами патріотичні гасла у людних місцях.

Ілюзія мови. Як викладають в окупованих школах Луганщини і навіщо у шкільній програмі лишили українську
Написи в окупованому Старобільську Луганської області. Фото: Telegram/Старобільськ.life

"У місті замалювали всі патріотичні графіті із віршами нашого земляка Сергія Жадана, які малювали волонтери разом із місцевими дітьми, з бібліотек вилучили за списком українські книжки. Це переважно ті, які були написані сучасними авторами після 2014 року, про російсько-українську війну та про Голодомор. Правда: в школах залишили мінімум годин української, — розповіла Юлія. — Кажуть, з наступного року і цих годин не буде. Сподіваємось до того часу скоріше цих "освітян" тут не буде і все стане на свої місця: колаборанти підуть до в’язниці, а український прапор займе своє місце – біля адміністрації Старобільська".

Що відомо про ситуацію в окупованих регіонах Луганської області

У населених пунктах окупованої Луганщини з січня почались проблеми з мобільним зв'язком та інтернетом. Жителі міст, що виїхали звідки, розповідали, що із великими труднощами могли зв'язатися з рідними. Інтернет

За даними Луганської ОВА, за розпорядженням окупаційної влади в населених пунктах відключили мобільний інтернет, аби боротись з рухом опору. Крім того, у школах Старобільського району Луганської області вчителі перевіряють гаджети дітей. У такий спосіб дізнаються, чи не має дитина проукраїнську позицію.

Читайте також: Забужко, Сенцов, Ірванець: у так званій "ЛНР" вимагають вилучити з фондів бібліотек книги українських письменників

Фото: 01, 02 – російські підручники в окупованих школах Сватового, Телеграм/ Сватово.NEWS

03,04 – «роботи» Старобільських партизанів в окупованому місті, Телеграм/ Старобільськ.life

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок