Активісти анонсували публічні обговорення про створення військового кладовища на Лисій горі

Активісти анонсували публічні обговорення про створення військового кладовища на Лисій горі

Активісти анонсували публічні обговорення про створення військового кладовища на Лисій горі
. Фото: Вікіпедія

Обʼєднання міських ініціатив "Марш за Київ" проведе публічні обговорення щодо створення Національного військового меморіального кладовища в Києві на Лисій Горі. Про це представники спільноти повідомили у Facebook.

Раніше "Марш за Київ" виступав за зведення такого кладовища на Лисій Горі. Проте у Київраді відмовили, а премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив Віталію Кличку знайти інше місце для будівництва.

"Ми бачимо, що звернення "Маршу" почуте лише частково: ті, хто ухвалюють рішення, заходять на третє коло обговорень лише локації, без жодних оприлюднених експертних думок і рішень, без врахування думки громадськості й, головне, без прозорої конкретики", — відзначають у спільноті.

До участі в обговореннях запрошують експертів, рідних загиблих, військових, представників держадміністрацій і місцевого самоврядування, а також громадськість.

Щоб узяти участь в обговореннях, потрібно заповнити форму за цим посиланням.

Що відомо про створення Національного військово-меморіального кладовища в Києві

27 жовтня Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора". У КМДА нагадали, що проєкт створення військового цвинтаря у столиці втілюють за дорученням прем’єра Дениса Шмигаля і на виконання вимог статті 23 Закону України "Про поховання та похоронну справу".

У липні минулого року Київрада проголосувала за розробку проєкту землеустрою для військового кладовища вздовж вулиці Олени Теліги в Шевченківському районі столиці. Як повідомив міський голова Віталій Кличко, йдеться про символічне в нашій історії місце — поруч з урочищем Бабин Яр.

Тогоріч у листопаді на сайті Київради було зареєстровано петицію проти створення військового кладовища на "Лисій Горі". Автор петиції Павло Рациборський зауважує, що урочище "Лиса Гора" є пам’яткою архітектури і належить до об'єктів природно-заповідного фонду.

На початку січня 2023 року стало відомо, що Київська міська рада не підтримала петицію проти будівництва військово-меморіального комплексу на Лисій горі.

Читайте також

Екологи та активісти проти розташування меморіалу на Лисій Горі

На початок