Дітей з центру соціально-психологічної реабілітації не можуть повернути до Миколаєва: в чому причина

Дітей з центру соціально-психологічної реабілітації не можуть повернути до Миколаєва: в чому причина

Дітей з центру соціально-психологічної реабілітації не можуть повернути до Миколаєва: в чому причина
. Ілюстративне фото: pexels.com

Вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей (ЦСПРД) у грудні 2022 року повернулись з евакуації до Миколаївської області. Проте розмістити їх у будівлі центру в Миколаєві станом на 31 січня не дозволяє безпекова ситуація та пошкодження даху після обстрілів.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка ЦСПРД Світлана Клюйко.

За словами Світлани Клюйко, вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та дитячого будинку евакуювали до Чернівецької, Львівської та Закарпатської областей.

"Дітей евакуювали з перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Спочатку перевезли до більш безпечного закладу на півночі області, а потім була організована масштабна евакуація на захід країни", — сказала Світлана Клюйко.

За словами директорки закладу, згідно з наказом Мінрегеонів, у грудні 2022 року дітям і персоналу дозволи повернутися до Миколаївської області, але в інший заклад.

"Через те, що Миколаїв залишається у зоні ураження російських військ, то керівництво не дозволяє повернути дітей саме до будівлі обласного центру", — розповіла Світлана Клюйко.

Під час одного з ракетних обстрілів Миколаєва будівля ЦСПРД була пошкоджена.

"Наш заклад був обстріляний. Він не був зруйнований, але дуже пошкоджений. Зараз (станом на 31 грудня — ред.) у нас в закладі є вода, світло, опалення. Діти можуть зайти і перебувати в закладі, але ще триває ремонт даху", — сказала Світлана Клюйко.

За одинадцять місяців війни дітей в закладі стало менше.

"У нас було більше ста дітей. Діти йшли й в прийомні сім'ї, і поверталися додому. Був випадок, коли дитину забрав тато, який воює на передовій. У будь-якому випадку діти поверталися в сім'ї — і в рідні, і в прийомні. Навіть усиновлення було, хоча це довга процедура", — розповіла Світлана Клюйко.

За словами директорки центру, станом на 31 січня у закладі залишились діти, чиїх батьків можуть позбавити батьківських прав — тривають судові справи. Станом на 31 січня діти перебувають в одному із закладів Миколаївщини. Через безпекову ситуацію точне місце не повідомляють. Зі слів Клюйко, аби повернути дітей до Миколаєва, потрібен відповідний наказ Мінрегіонів.

Що відомо

  • Протягом 2022 року на Миколаївщині 260 дітей залишились без батьківського піклування. У 2021 — їх було 270.
  • Через наслідки російського вторгнення без батьківського піклування залишилася 21 дитина, з них 11 дітей отримали статус сироти.

Читайте також

Миколаївці обмінюють лампи розжарювання на світлодіодні

"Життя налагоджується, аби мирне небо було". Миколаївські волонтери доставили допомогу жителям постраждалих сіл

Вдарили з реактивних систем залпового вогню. Російських обстрілів зазнали дві громади Миколаївщини

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок