Миколаївці обмінюють лампи розжарювання на світлодіодні

Миколаївці обмінюють лампи розжарювання на світлодіодні

Миколаївці обмінюють лампи розжарювання на світлодіодні
LED-лампа. Фото: Суспільне Миколаїв

З 30 січня миколаївці можуть обміняти п'ять старих ламп розжарювання на стільки ж LED-ламп. Зробити це можна в будь-якому відділенні "Укрпошти".

Про це кореспондентам Суспільного розповів керівник Миколаївської дирекції АТ "Укрпошта" Єгор Косоруков.

Здійснити обмін лампочок зможуть люди віком від 18 років. При собі треба мати паспорт, ідентифікаційний код та справні лампи розжарювання для обміну.

"Упаковка нас не цікавить, нас цікавить не більше ніж п'ять ламп, який у них цоколь — для нас це неважливо. Ми маємо на меті обміняти лампочки з тим цоколем, який нам надали на точно такий же. Але ми допускаємо, що, можливо, комусь доведеться запропонувати те, що є в наявності", — розповідає директор миколаївської філії "Укрпошти".

Миколаївці обмінюють лампи розжарювання на світлодіодні
Лампи розжарювання, які принесли на обмін до відділення "Укрпошти". Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Обміняти лампочки можна в будь-якому відділенні "Укрпошти", а також попередньо зробити замовлення через застосунок "Дія".

"Це більш надійний спосіб. Тому що можна однозначно зафіксувати ту кількість ламп, яку можна обміняти нагадаю, що це не більше ніж п'ять ламп. Можна також зафіксувати бажання в конкретному відділенні в такий-то день прийти та здійснити обмін. Після реєстрації в "Дії" є п'ять днів на здійснення цього обміну", — говорить Єгор Косоруков.

За словами, начальниці одного з поштових відділень Миколаєва Олени Казанцевої, не всі люди знають про таку програму, тому спочатку приходять за консультацією, потім повертаються і вже обмінюють розжарювальні на світлодіодні лампи. На її відділення привезли три тисячі LED-ламп. Якщо виявляється, що обміняна лампа не працює, людина може повернутися і поміняти її.

Обміняла десять розжарюваних лампочок на стільки ж світлодіодних 31 січня сім’я Григоренків. П'ять зареєстрували на чоловіка, п'ять на Ірину.

"Це для того, щоб економити світло в теперішній нелегкий час. Почула, здається, по телевізору в якихось новинах про те, що Євросоюз закупив і надіслав 50 млн лампочок для того, щоб люди економили. Вони і краще світять ніж лампочки розжарювання", — розповіла Ірина Григоренко.

Миколаївці обмінюють лампи розжарювання на світлодіодні
Такі LED-лампи миколаївці отримують в обмін на лапми розжарювання. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

За словами енергетика Сергія Кінащука, LED-лампи споживають орієнтовно в сім разів менше електроенергії у порівнянні з розжарювальними.

"Лампи розжарювання будуть брати 75 ватів за годину. Із такою ж світловіддачею лампа світлодіодна витрачатиме набагато менше, приблизно 10 ватів за годину", — пояснює енергетик.

За словами директора миколаївської філії "Укрпошти" Єгора Косорукова, про конкретні терміни програми поки не йдеться. Лампочки, які обмінюють, підуть на утилізацію. Станом на 31 січня до Миколаєва привезли 400 тисяч LED-ламп.

Що відомо

  • Уряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи за підтримки ЄС. Про це йдеться в постанові "Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням". Її ухвалили на засіданні Кабміну 10 січня 2023 року.

Читайте також

"Росіяни намагалися забрати автівку, погрожували через іграшковий пістолет" – чоловік пережив окупацію на Херсонщині

"Життя налагоджується, аби мирне небо було". Миколаївські волонтери доставили допомогу жителям постраждалих сіл

Вдарили з реактивних систем залпового вогню. Російських обстрілів зазнали дві громади Миколаївщини

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок