В Україні звільнили низку державних службовців, РНБО запровадила санкції проти релігійних діячів. 335 день війни. Онлайн

В Україні звільнили низку державних службовців, РНБО запровадила санкції проти релігійних діячів. 335 день війни. Онлайн

В Україні звільнили низку державних службовців, РНБО запровадила санкції проти релігійних діячів. 335 день війни. Онлайн
. Жінка бере участь в акції протесту проти російських страйків у містах України, Афіни, Греція, 22 січня 2023 року. AP Photo / Yorgos Karahalis

24 січня — 335 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

САП звернулися до прокуратури з проханням відкрити справу на депутата Халімона

У САП Суспільному підтвердили, що попросили генпрокурора порушити кримінальну справу стосовно народного депутата від партії “Слуга народу” Павла Халімона за фактом незаконного збагачення.

"Ми звернулися з рапортом до Офісу генерального прокурора", — повідомила прессекретарка САП Ольга Постолюк.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 335 дня війни. Нову текстову хроніку 25 січня — читайте тут.

Зеленський підписав закон про посилення відповідальності військовослужбовців

Про це йдеться у картці до проєкту закону на сайті парламенту.

13 грудня Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт щодо посилення відповідальності для військових за вживання наркотиків та алкоголю. Також документ посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва.

Зокрема, закон забороняє пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за окремі види злочинів: непокора, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою.

Зеленський відзначив нагородами працівників розвідки та бійців ЗСУ

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час відеозвернення.

Сьогодні відзначається День зовнішньої розвідки України. Тож сьогодні я спеціально відзначив нагородами працівників розвідки. Звичайно, прізвища й конкретні підстави для цього нагородження називати публічно не можу, але це за те, що дає змогу нашій державі бачити й розуміти більше", — зазначив президент.

Він також підписав укази про відзначення державними нагородами бійців нашої армії, зокрема 93-ї окремої механізованої бригади за особисту особливу хоробрість та героїзм. А також бійців Національної гвардії, зокрема 3-ї та 4-ї бригад оперативного призначення Нацгвардії.

Зеленський надав Вільнюсу почесну відзнаку "Місто-рятівник"

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час вечірнього звернення за підсумками 335 дня війни.

"Україна завжди буде вдячною Литві, пану Президенту Наусєді, усім литовським лідерам, всім литовським родинам, які сприйняли російську агресію проти України як напад і на їхню свободу. Які допомагають нам захищати наше спільне майбутнє у вільній та мирній Європі. Сьогодні я підписав указ про присвоєння Вільнюсу почесної відзнаки "Місто-рятівник" за все, що було зроблено і містом, і Литвою загалом для допомоги нам у боротьбі проти російського терору", — заявив президент України.

Залужний пожертвував з власної спадщини 1 мільйон доларів на ЗСУ

Про це пише видання The New York Times.

За даними НБУ, за минулий рік 22,3 мільярда гривень, або близько 500 мільйонів доларів, були пожертвувані безпосередньо на потреби армії підприємствами та приватними особами. Ця сума значно перевищила благодійні внески всередині України на гуманітарну допомогу, які склали 920 мільйонів гривень, або 20 мільйонів доларів, пише видання.

Одна з найбільших благодійних організацій, фонд "Повернись живим", зібрав на потреби армії 5,3 мільярда гривень, або 132 мільйони доларів. Благодійний фонд Сергія Притули, зібрала 3,5 мільярда гривень, або 87 мільйонів доларів. Такі фонди, як цей, часто збирають гроші на конкретні закупівлі, наприклад, на ударний безпілотник Bayraktar TB2 для військово-повітряних сил.

"Що стосується пожертв від приватних осіб, то цього місяця головнокомандувач української армії генерал Валерій Залужний пожертвував 1 мільйон доларів на потреби армії зі спадщини, яку він отримав від американця українського походження Григорія Степанця, згідно з повідомленням родини Степанця. Прес-служба Збройних сил підтвердила факт пожертви", — йдеться у матеріалі NYT.

США анонсували допомогу у 125 млн доларів на підтримку систем енергетики України

Про це йдеться у повідомленні на сайті Держдепратаменту.

"Держсекретар США наголосив на новому пакеті допомоги від США на суму 125 млн. доларів для підтримки стійкості енергетичної інфраструктури України, включаючи закупівлю високовольтних автотрансформаторів, мобільних газових турбін для підтримки життєво важливих комунальних послуг та обладнання для ремонту розподільчих підстанцій. Секретар та його колеги повторили свій заклик до Росії припинити напади на народ України та її енергетичну і теплову системи", — зазначили у Держдепі.

МАГАТЕ не виявило військової техніки на українських АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) під час перевірки українських атомних електростанцій не виявило військового обладнання, спростувавши таким чином відповідні звинувачення з боку Росії.

Про це заявив Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, звертаючись до Європарламенту, передає SkyNews.

Він зазначив, що МАГАТЕ встановило постійну присутність на всіх українських ядерних об’єктах і сьогодні він наказав провести інспекції, щоб з’ясувати, чи включають якісь із них військове обладнання.

"Результат цих перевірок був негативним", — підсумував Гроссі.

Голова ОП заявив, що в Україні невдовзі будуть задоволені і пілоти і танкісти

Про це голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив у Telegram.

"Все в нас буде. Все для повернення наших територій та контрнаступу. І танкісти будуть задоволені, і артилеристи, а згодом і пілоти. Вся команда Президента працює над цим з нашими партнерами", — запевнив Єрмак.

Міжнародні партнери почали працювати над постачанням Україні винищувачів F-16

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він написав, що отримав запитання від одного європейського колеги щодо винищувачів F-16 і відповів йому ствердно.

F-16 Fighting Falcon (бойовий сокіл - ред). американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління. Був названий на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс.

Літак був розроблений 1974 року компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році. F-16, завдяки своїй універсальності та відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління (станом на червень 2018 року побудовано понад 4604 літаки) і має успіх на міжнародному ринку озброєнь (перебуває на озброєнні 25 країн, на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі).

В Ізюмі перейменували вулицю, в будинку на якій загинули близько 50 людей

В Ізюмі перейменували вулицю Першотравневу — в будинку №2 у березні 2022 року під завалами загинули близько 50 людей після влучання армії РФ у будинок. Нову назву обрали, щоб вшанувати пам'ять загиблих.

Першотравнева стала вулицею Пам'яті, повідомив заступник міського голови Ізюма Володимир Мацокін. Він розповідав Суспільне Харків, що назву вулиці хотіли зробити такою, щоб вона поєднувала три ідеї — смуток, пам'ять і майбутнє.

На війні в Україні було вбито двох британських волонтерів — ЗМІ

В Україні зникли безвісти двоє британських волонтерів. Родина одного з них заявила, що чоловіків вбили під час спроби здійснити гуманітарну евакуацію, пише The Guadian.

"28-річний Кріс Паррі та його колега 48-річний Ендрю Бегшоу мали подвійне громадянство Великої Британії та Нової Зеландії. Вони намагалися евакуюватися з Соледара на сході України, повідомила родина Паррі. Чоловіки працювали волонтерами, допомагаючи людям покинути лінію фронту війни, розпочатої Росією в лютому 2022 року", — пише видання.

"З великим сумом ми змушені повідомити, що наш коханий Кріссі загинув разом зі своїм колегою Ендрю Бегшоу під час спроби гуманітарної евакуації з Соледара, — йдеться у заяві родини Кріса Паррі. — Його самовіддана рішучість у допомозі старим, молодим і знедоленим там змусила нас надзвичайно пишатися ним. Ми ніколи не думали, що будемо прощатися з Крісом, коли у нього було таке повне життя попереду. Він був турботливим сином, фантастичним братом, найкращим другом для багатьох і люблячим партнером".

У заяві також йдеться, що Кріс Паррі поїхав до України у березні 2022 року і "допоміг тим, хто найбільше цього потребував, врятувавши понад 400 життів, а також багато покинутих тварин".

Суспільне звернулося за коментарем до Міністерства закордонних справ України.

ПАРЄ визнала, що Росія веде війну проти України з 2014 року — резолюція

Парламентська Асамблея Ради Європи підтримала резолюцію, де визнається, що РФ веде війну проти України з лютого 2014 року. "З лютого 2014 року Росія веде агресивну війну проти України, яку вона відновила 24 лютого 2022 року масованим вторгненням в Україну", — йдеться у документі.

У документі зазначається, що агресія РФ призвела до масового сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, з боку російських збройних сил проти цивільного населення України та українських військовополонених. У ній вказується на те, що, за даними Офісу генерального прокурора України, за 11 місяців від початку вторгнення РФ в Україну зафіксовано 155 випадків сексуального насильства.

Також зазначається, що офіційно заявлена кількість випадків "не відображає масштабів злочинів РФ які є набагато більшими".

Зеленський підписав укази про звільнення п’ятьох голів ОВА

Відповідні укази опубліковані на сайті президента.

Кабмін на своєму засіданні 24 січня погодив звільнення п'ятьох голів ОВА: Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Сумської та Херсонської.

Олексія Кулебу призначили заступником керівника Офісу президента

Відповідний указ опубліковано на сайті президента.

"Призначити Кулебу Олексія Володимировича Заступником Керівника Офісу Президента України", — йдеться в документі.

Нідерланди можуть надати Україні 18 танків Leopard 2

"Ми взяли їх в оренду, а це означає, що ми можемо їх купити, а це означає, що ми можемо їх подарувати", — сказав прем'єр-міністр Марк Рютте в інтерв'ю F.A.Z.

Водночас він зазначив, що рішення ще не ухвалено, але передача може відбутися одночасно з іншими країнами, такими як Фінляндія та Португалія.

"Я з великим розумінням ставлюся до українського запиту", — сказав Рютте.

Він додав, що тепер рішення про постачання Leopard має ухвалити німецький уряд. Якщо Німеччина відмовить, то Польща, Фінляндія, Португалія "і ми самі" повинні будемо розглянути питання про те, чи запитувати експортну ліцензію і постачати танки на двосторонній основі.

"Але ми ще не на тому етапі, і я не хочу чинити тиск на Німеччину", — продовжив Рютте.

25 січня Бундестаг розгляне питання поставки танків Leopard в Україну

Про це йдеться на сайті Бундестагу.

"У середу, 25 січня 2023 року, Бундестаг розгляне питання про можливі поставки танків Leopard з Німеччини в Україну. Обговорення було ініційовано парламентською групою ХДС/ХСС, яка хоче "покласти край леопардовій блокаді федерального уряду" і побоюється втрати довіри до федерального уряду серед союзників", — йдеться у повідомленні.

Німеччина вирішила відправити Україні танки Leopard 2

Як повідомляє видання Spiegel, йдеться щонайменше про одну роту Leopard 2A6. Берлін також збирається дозволити іншим країнам передати німецькі танки Києву.

Spiegel стверджує, що Німеччина відправить Україні танки зі складів бундесверу, а в майбутньому може передати нові Leopard 2. Рішенню влади ФРН передували інтенсивні консультації з союзниками, особливо у Вашингтоні, вважають журналісти. Канцлер Німеччини Олаф Шольц раніше заявляв, що ФРН хотіла б постачати бойові танки тільки спільно з іншими країнами, зокрема зі США.

"Сильна ударна хвиля була". Місцеві жителі розповіли про обстріл Костянтинівки

У Костянтинівці цілий день ліквідують наслідки обстрілу. Росіяни вдарили по місту до полудня: поранили двох дітей та двох дорослих. Російська ракета влучила поблизу багатоповерхівки.

На подвір’ї поблизу будинку у Костянтинівці вирва від ракети. Дах, вікна та двері у квартирах пошкоджені. Жителі будинку затуляють вікна та розгрібають завали у квартирах.

Повідомлення про обстріл житлового району надійшло об 11:00 24 січня. Внаслідок обстрілів пошкоджені чотири багатоповерхівки. За даними Донецької обласної прокуратури, війська РФ вдарили по Костянтинівці з реактивної системи залпового вогню "Торнадо-С".

Подоляк прокоментував звільнення у виконавчій владі

"Я вважаю, що це тільки початок. Ми маємо перебудувати систему. Суспільство платить певну ціну за війну – багато людей втратили доходи, кар'єри, домівки, але вони продовжують допомагати і державі, і армії, і волонтерять додатково. Низка чиновники чомусь вважають, що вони поза цією війною, що вони можуть скористатися війною, в тому числі в своїх особистих цілях, отримати щось додатково. Це дивно", – сказав радник Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі національного телемарафону.

НКРЕКП оштрафувала ДТЕК Київські та Одеські електромережі

Національна комісія з регулювання енергоринку та комунальних послуг (НКРЕКП) під час засідання у вівторок, 24 січня оштрафувала компанії "ДТЕК Київські електромережі" та "ДТЕК Одеські електромережі" за недотримання графіків відключення електроенергії.

Утім у ДТЕК Київські електромережі заявили, що незгодні з цим рішенням та будуть оскаржувати його в суді.

Протидесантну міну прибило до узбережжя Миколаївщини

Про це в Телеграм-каналі повідомив начальник Нацполіції в Миколаївській області Сергій Шайхет.

В Україні звільнили низку державних службовців, РНБО запровадила санкції проти релігійних діячів. 335 день війни. Онлайн
Фото: Сергій Шайхет/Telegram

"Якщо ви виявили подібну знахідку, ні в якому разі не підходьте, а одразу телефонуйте 102", — написав Шайхет.

Цей боєприпас призначений для виведення з ладу плавзасобів противника при подоланні ними водних перешкод.

У Бердянську вибухнув автомобіль колаборантки Валентини Мамай

24 січня, у тимчасово окупованому Бердянську вибухнув автомобіль Валентини Мамай, яка добровільно пішла на співпрацю з росіянами. Про це Суспільному телефоном повідомила голова Бердянської військової адміністрації Вікторія Галіціна.

В Україні звільнили низку державних службовців, РНБО запровадила санкції проти релігійних діячів. 335 день війни. Онлайн
Фото: Telegram / Іван Федоров

За словами посадовиці, автомобіль вибухнув на вулиці Руденка:"Це район 5 школи. Машина дійсно Валентини Мамай, вона — очільниця притулку для тварин у Бердянську. Можна сказати, що вона одна з перших радісно зустрічала окупантів, приймала участь в організації псевдореферендума".

Сама Руденко наразі перебуває в лікарні

Міноборони: Мобілізація почалася 24 лютого і постійно триває. Ніяких "хвиль" немає

Про це повідомив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач.

"Мобілізація почалася 24 лютого минулого року і постійно триває. Ніяких хвиль мобілізації немає. У більшості випадків громадяни сьогодні викликаються до територіальних центрів комплектування з метою уточнення військово-облікових даних. Рішення про мобілізацію громадянина приймається після висновку медичної комісії про придатність до військової служби", — пояснив Горбач.

Він додав, що громадяни, які мобілізуються з досвідом військової служби можуть відправлятися одразу до бойових військових частин: "Нам сьогодні потрібні фахівці як на нові зразки озброєння, надані партнерами, так і для поповнення втрат. У першу чергу мобілізують особовий склад за визначеними обліково-військовими спеціальностями".

Німеччина може надати Польщі дозвіл на передачу танків Leopard в Україну 25 січня

Канцлер Німеччини Олаф Шольц уже в середу, 25 січня, може надати Польщі дозвіл на реекспорт німецьких танків Leopard в Україну. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на інформовані джерела.

За словами співрозмовників агентства, Берлін хоче швидко ухвалити рішення з цього питання, щоб вгамувати розчарування серед союзників.

Шольц відмовився від коментарів, коли його запитали, чи буде прийняте рішення в середу

Іспанія готова відремонтувати свої танки Leopard 2 для України за місяць

Про це пише El Mundo з посиланням на міністерку оборони Маргариту Роблес. За її словами, танки зберігалися за усіма правилами консервації, тож не потребують значного ремонту. Однак країна не постачатиме їх Україні без координації із союзниками.

"Іспанія завжди діятиме так, як вона робить зараз, – у координації з іншими союзними країнами", – зауважила Роблес.

Як пише газета, десятки танків вже близько 11 років перебувають на складському зберіганні у Сарагосі. План переобладнати їх у машини для інженерного підрозділу армії не було реалізовано через брак бюджету, але зберігають їх за правилами консервації бронетехніки.

У районі Бахмута українські захисники збили російський Су-25

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів РФ, передає Генеральний штаб ЗСУ.

Протягом поточної доби підрозділами зенітно-ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України за 30 хвилин було знищено 3 російські ударні вертольоти Ка-52, які виконували завдання в районі населеного пункту Євгенівка Волноваського району Донецької області.

Також, у районі Бахмута, українські захисники збили російський Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 8 районів зосередження російських військових.

"Росіяни продовжують зазнавати втрат в боях Силами оборони України. Понад 450 поранених окупантів лікують в міській лікарні окупованого міста Дніпрорудне Запорізької області. Також переповнена пораненими російськими окупантами Василівська районна лікарня Запорізької області", — йдеться у повідомленні.

На Лиманському та Авдіївському напрямках ЗСУ відбили атаки росіян — Генштаб

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"Протягом доби противник завдав 5 ракетних ударів по цивільних об’єктах міста Костянтинівка Донецької області та 13 авіаційних ударів. Також, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі заявили, що росіяни продовжують вести наступальні дії на Бахмутському напрямку, зазнаючи численних втрат. На Лиманському та Авдіївському напрямках вів безуспішні наступальні дії, усі атаки військових РФ відбиті.

На Куп’янському, Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках російські війська ведуть оборону. На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань РФ не виявлено.

"Танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад 30 населених пунктів. Серед них Гута-Студенецька, Бучки та Михальчина Слобода Чернігівської області; Нововасилівка, Сопич, Кучерівка, Студенок, Козаче, Бояро-Лежачі, Стукалівка, Ворожба, Волфине, Юнаківка Сумської області, а також Басове, Гур’їв Козачок, Ветеринарне, Веселе, Вовчанськ, Варварівка та Григорівка Харківської області", — додали у Генштабі.

На Куп’янському напрямку росіяни обстріляли райони населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Кислівка, Берестове Харківської області, а також Новоселівське, Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку — обстріляли райони населених пунктів Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Терни та Ямполівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження від танків та всього спектру артилерій, зазнали райони понад 20 населених пунктів. Зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Веселе, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Майорськ, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під вогонь РФ потрапили райони населених пунктів Новобахмутівка, Орлівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Михайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку росіяни здійснили обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Новоукраїнка, Вугледар, Пречистівка, Нескучне та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від танкового та артилерійського вогню постраждали райони понад 20 населених пунктів, а саме: Времівка, Вільне Поле, Новосілка, Новопіль на Донеччині, а також Ольгівське, Малинівка, Гуляйпільське, Білогір’я, Новоданилівка та Веселе Запорізької області.

На Херсонському напрямкуросіяни продовжують обстрілювати цивільне населення. Обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони населених пунктів Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Зміївка, Веселе, Бургунка, Антонівка, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Фінляндія обговорює створення підрозділу танків Leopard для України

Фінляндія обговорює можливість утворити потужний підрозділ танків Leopard у Європі для України, заявив президент Фінляндії Саулі Нііністьо на брифінгу з Володимиром Зеленським в Києві.

“Нам треба мати на увазі, що взяти один танк тут, інший там — недостатньо. Має бути потужний підрозділ у Європі. Ми обговорюємо можливість створити такий підрозділ, розглядаємо варіанти”, — сказав Нііністьо.

Також він зазначив, що танки Leopard мають понад 10 країн у Європі: “У Фінляндії унікальне становище, тому що ми єдина країна-член ЄС, але не член НАТО та має найдовший кордон в Європі з РФ, після вас”.

Читайте також: Рішення Німеччини щодо Leopard буде скоро — Столтенберг

Німецька армія має на озброєнні 320 танків Leopard 2

Про це представник Міністерства оборони Німеччини заявив у інтерв'ю CNN. За словами посадовця, мова йде про Leopard 2 серії A5, A6 і A7, які знаходяться на різних стадіях стану, ремонту і готовності до розгортання.

За його словами, німецька армія більше не має на озброєнні Leopard 1, які є старою серією основних бойових танків. Так само немає на озброєнні і старіших моделей Leopard 2, таких як A4.

Окремо виробник озброєнь Rheinmetall заявив минулого тижня, що має на складі 139 Leopard, але з них лише 29 Leopard 2 будуть боєздатними до поставки навесні цього року. Ці 29 вже теоретично були передані третім країнам в рамках обміну танками. За словами представників компанії, решту танків необхідно підготувати протягом більш тривалого періоду часу.

У Білорусі почали знімати військову техніку зі зберігання

Військові однієї з механізованих бригад збройних сил Білорусі розпочали розконсервацію техніки з тривалого зберігання. Про це повідомляє Міноборони Білорусі.

"У рамках проведення спільних заходів бойового злагодження регіонального угруповання військ (сил) Білорусі та Росії підрозділи 11-ї окремої механізованої бригади розпочали зняття техніки з тривалого зберігання", — йдеться у повідомленні.

У Білорусі також продемонстрували фото зі складів.

США схиляються до передачі Україні танків Abrams — The Wall Streat Journal

Адміністрація президента США Джо Байдена вже цього тижня може оголосити про передачу Україні "значної кількості" танків Abrams M1. Про це повідомляє The Wall Streat Journal із посиланням на американських чиновників.

Як пише видання, це оголошення стане частиною ширшої дипломатичної домовленості з Німеччиною, в рамках якої Берлін погодиться відправити меншу кількість своїх танків Leopard 2, а також схвалить поставку більшої кількості танків німецького виробництва Польщею та іншими країнами.

За даними WSJ, Зміна позиції США відбулася після телефонної розмови 17 січня між президентом Байденом і канцлером Німеччини Олафом Шольцом, під час якої Байден погодився розглянути питання про надання танків "Абрамс" всупереч рішенню Пентагону. У Білому домі від коментарів наразі відмовилися.

Польща проситиме в ЄС компенсації за відправку танків Україні

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на пресконференції заявив, що Польща проситиме в ЄС компенсацію вартості танків Leopard 2, які вона хоче відправити Україні, пише The Guardian.

“Ми подамо заявку на відшкодування до Європейського Союзу”, — сказав прем'єр-міністр.

Моравецький висловив надію на швидку відповідь Німеччини щодо того, чи може Варшава реекспортувати танки.

Лубінець: Методів порятунку цивільних із російського полону нині не існує

24 січня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що методів порятунку цивільних громадян із російського полону станом на сьогодні не існує.

Питання повернення цивільних омбудсмен підіймав під час перемовин з уповноваженою з прав людини в РФ Тетяною Москальковою, що відбулися в Туреччині.

“Нам потрібно, аби Москва надала усю наявну інформацію про заручників та повернула наших людей. У нас практично немає інформації про те, де вони перебувають, в якому місці, в якому стані, де їх тримають. Якщо РФ не висунула їм жодних звинувачень, то, відповідно до міжнародного гуманітарного права, Росія повинна їх повернути”, – зазначив Лубінець.

За словами омбудсмена, допомогти повернути українців хоче Туреччина, а президент Реджеп Тайїп Ердоган взяв на себе переговорну місію.

Фінляндія обговорює створення підрозділу танків Leopard для України

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо на брифінгу з Володимиром Зеленським в Києві заявив, що Фінляндія обговорює можливість утворити потужний підрозділ танків Leopard у Європі для України.

“Нам треба мати на увазі, що взяти один танк тут, інший там — недостатньо. Має бути потужний підрозділ у Європі. Ми обговорюємо можливість створити такий підрозділ, розглядаємо варіанти”, — сказав президент.

Також він зазначив, що танки Leopard мають понад 10 країн у Європі: “У Фінляндії унікальне становище, тому що ми єдина країна-член ЄС, але не член НАТО та має найдовший кордон в Європі з РФ, після вас”.

За словами Саулі Нііністьо, його країна постійно підтримує Україну й надала допомогу майже на 600 млн євро. Крім того, Фінляндія передає генератори та іншу гуманітарну допомогу, а також прихистила близько 50 тисяч українців.

Володимир Зеленський акцентував, що Україну та Фінляндію поєднують уже 12 пакетів оборонної допомоги та взаємодія у відновленні української енергетики після російських ударів

5,3 мільйона дітей в Україні обмежені в доступі до освіти — ЮНІСЕФ

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії близько 5,3 мільйона дітей в Україні стикаються з перешкодами в отриманні освіти, зокрема приблизно 3,6 мільйона безпосередньо постраждали від закриття шкіл.

Про це йдеться у звіті Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), що є у розпорядженні Суспільного.

"Діти в Україні ризикують втратити критичні для навчання та соціального розвитку роки", — наголошують в організації.

Зазначається, що з початку війни понад 2600 шкіл в Україні було пошкоджено, а понад 400 — зруйновано. Лише близько 25% українських шкіл розпочали очний навчальний процес у вересні.

Крім того, за результатами дослідження ЮНІСЕФ, менше половини сімей із дітьми віком до п’яти років змогли повернутися до дитячих садочків і долучитися до освітніх заходів.

"Кожна дитина повинна мати доступ до якісної та безпечної освіти, навіть в умовах війни. Освіта має вирішальне значення для добробуту та розвитку дітей. Її не можна поставити на паузу, не ризикуючи майбутнім цілого покоління. Життя мільйонів дітей буде значно важчим, якщо ми не допоможемо їм продовжити освіту зараз", — прокоментував відповідні дані голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

На Хмельницькій АЕС працює місія МАГАТЕ

23 січня 2023 року на майданчику ХАЕС розпочала роботу постійна місія Міжнародного агентства з атомної енергії. Минулого тижня такі ж місії прибули на інші АЕС України.

Міжнародні експерти здійснюватимуть безперервний контроль та моніторинг ядерної та радіаційної безпеки ХАЕС. Члени місії доповідатимуть про будь-які загрози, які можуть нести військові дії, а також триматимуть зв’язок з Агентством щодо потреб станції.

Загалом на всіх українських АЕС працюватиме до 12 експертів Агентства, що має стати важливим кроком у роботі з надання допомоги Україні в умовах російської агресії.

Документальний фільм "Будинок зі скалок" номінований на "Оскар-2023"

24 січня оголосили номінантів на премію "Оскар". У категорії "Документальний повнометражний фільм" опинився фільм "Будинок зі скалок" (A House Made of Splinters) виробництва Данії, України, Швеції та Фінляндії.

"Будинок зі скалок" — дансько-українсько-шведський документальний фільм 2022 року данського кінорежисера Сімона Леренга Вільмонта.

У стрічці йдеться про те, як на тлі війни на сході Україні невелика група вольових соціальних працівників та працівниць невтомно працює в особливому дитбудинку поблизу лінії фронту та створює такий необхідний безпечний простір для життя дітей, поки державні органи та суди вирішують подальшу долю дитини та її сім'ї.

Київ передав РФ список поранених військовополонених для верифікації — Лубінець

Україна передала Росії список із 748 тяжкохворих та тяжкопоранених військовополонених для верифікації стану здоров'я та місця перебування. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Результати перевірки цього списку, як і списку поранених російських військовополонених, наданого українській стороні, будуть предметом подальших перемовин з цього питання", — зазначив він.

За словами Лубінця, список сформовано на підставі даних, облікованих у відповідних реєстрах Національного інформаційного бюро та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

"Секретаріат омбудсмена, з урахуванням своїх повноважень і компетенції, окремих обліків не веде. Тому прошу подавати всю необхідну інформацію до НІБ і КШППВ", — наголосив він.

Колишній телеведучій, за підтримку вторгнення РФ, загрожує до восьми років в'язниці

Колишня телеведуча Діана Панченко, яка підтримувала повномасштабне вторгнення РФ, розповсюджувала російську пропаганду та виправдовувала злочини росіян у Маріуполі, може провести до восьми років за ґратами, повідомляє Служба безпеки України.

"Раніше жінка працювала на підсанкційних телеканалах підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука, де поширювала антиукраїнські наративи. Після початку повномасштабного вторгнення вона підтримала російських загарбників та виїхала до тимчасово окупованого Донецька", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що в Донецьку жінка продовжила знімати сюжети з російською пропагандою: зокрема вона підтримує захоплення східних регіонів України.

СБУ зазначила, що підозрювана створила псевдодокументальний фільм, в якому виправдовувала злочини росіян у Маріуполі.

Провадження розпочате за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування збройної агресії РФ), жінці загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Президент Володимир Зеленський прокоментував заяву Лукашенка про "пакт про ненапад"

Президент України Володимир Зеленський на спільному брифінгу з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо у Києві заявив, що Україна нападати на Білорусь не збирається, а всі офіційні пропозиції української влади Білорусь та світ чують.

"Я бачу, що більшість населення Білорусі, я впевнений, що більшість військових незалежної Білорусі, які є військовими саме Білорусі, вони не хочуть нападати й іти силою зі зброєю на українське суспільство", — зазначив Зеленський, коментуючи вже загрозу з білоруського напрямку.

РФ обстріляла Липці на Харківщині 24 січня, поранені двоє волонтерів

59-річний чоловік та 46-річна жінка дістали поранень внаслідок ранкового обстрілу Липців Харківської області. Вони — волонтери, які везли до Липців гуманітарну допомогу. Про це Суспільне Харків розповів начальник Липецької сільської військової адміністрації Олексій Слабченко.

Лукашенко заявив, що Україна пропонує йому укласти "пакт про ненапад"

Невизнаний низкою країн президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що українська влада начебто пропонує йому укласти “пакт про ненапад”. Про це пише провладний білоруський канал Белта.

Лукашенко також сказав, що Захід не відмовився від своїх намірів стосовно їхньої країни, а Київ нібито готує бойовиків та екстремістів для повалення режиму.

“Нам треба згуртуватися зараз, щоби тут не літали ракети і на Білорусь не кидали бомби”, — зазначив Олександр Лукашенко

Окрім цього він звинуватив Литву та Польщу у створенні додаткових проблем по периметру спільних кордонів з Білоруссю. І додав, що реакція на розхитування ситуації всередині країни буде жорсткою.

“Нам по периметру вистачає питань — і в повітряному просторі, і на землі, зелений кордон. У нас вистачає проблем. Дай боже втримати все це. А ще всередині нам хтось творитиме? Тому реакція на цю внутрішню не опозицію, а екстремістів – вилізли з-під плінтуса, не вилізли – буде жорстка. І нехай не ображаються: ми попереджаємо”, — заявив Лукашенко.

СNN: у чому небезпека "вагнерівців" на полі бою

ПВК "Вагнер" становить унікальну загрозу на близькій відстані, навіть якщо зазнає надзвичайних втрат. Про це пише CNN з посиланням на документ української військової розвідки, отриманий журналістами. За даними CNN, бійці ПВК "Вагнер" стали одноразовою піхотою російського наступу на сході України.

"Смерть тисяч солдатів "Вагнера" не має значення для російського суспільства", — йдеться у звіті.

Штурмові групи не відходять без команди. Несанкціонований відхід команди або без поранення карається розстрілом на місці, пише CNN з посиланням на документ. Перехоплення телефонних розмов, отримані українським розвідувальним джерелом і передані CNN, також свідчать про безжальне ставлення до власних бійців на полі бою. В одному з них чути, як солдат розповідає про іншого, який намагався здатися українцям.

Поранені бійці "Вагнера" часто залишаються на полі бою годинами, згідно з даними української розвідки.

"Штурмовій піхоті не дозволяється самостійно виносити поранених з поля бою, оскільки їхнє головне завдання — продовжувати штурм до досягнення мети. У разі невдалого штурму відступати також дозволяється лише вночі", — йдеться у публікації.

Також відзначається продемонстрована власником ПВК “Вагнер” Пригожиним жорстока байдужість до втрат. Згідно з аналізом, отриманим CNN, така тактика групи “Вагнера” "є єдиною ефективною для погано навчених мобілізованих військ, які складають більшість російських сухопутних сил".

У Київ прибув президент Фінляндії Саулі Нііністьо

"Вітаю в Україні Президента Фінляндії Саулі Нііністьо. Україна цінує підтримку Фінляндії та фінського народу", — написав президент Володимир Зеленський.

Нііністьо написав, що він "підтвердив тверду та непохитну підтримку Фінляндією України стільки, скільки буде потрібно".

Київ — відбій повітряної тривоги.

Прикордонники поблизу Бахмута відбили атаку армії РФ

Українські прикордонники на Бахмутському напрямку відбили штурмову атаку російських військових. Про це повідомили у Державній прикордонній службі.

За даними ДПСУ, 23 січня російсько-окупаційні війська намагались атакувати опорний пункт українських прикордонників поблизу Бахмута. Зокрема, декілька разів направляли на цей напрямок підкріплення, а спроба штурму тривала до сутінків.

"По штурмовиках, під час їх розгортання в атаку, здійснювали вогневе ураження артилерія ЗСУ та прикордонники-мінометники. На ближній дистанції бійці Держприкордонслужби вели стрілецький бій та закидували загарбників гранатами", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили прикордонники, прорвати лінію оборони російській армії не вдалося. У бою загинули вісім військових РФ, ще 13 поранені.

Командир авіаполку РФ, за чиїм наказом нанесли ракетний удар по Дніпру, отримав підозру — СБУ

Командиру 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку РФ Олегу Тимошину оголосили підозру в порушенні законів та звичаїв війни, повідомили в СБУ. За даними правоохоронців, унаслідок ракетних обстрілів України за його наказами загинули 88 людей, 240 — отримали поранення.

Розслідування встановило, що Тимошин причетний зокрема до удару по житловому будинку в Дніпрі, ТЦ в Кременчуці, базі відпочинку в Сергіївці на Одещині, ТЦ "Рів'єра" в Одесі та міському будинку культури в Лозовій на Харківщині.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

ЗСУ щодня завдають 10-20 групових авіаударів по позиціях РФ по всій лінії фронту — Ігнат

Українська військова авіація щодня завдає до десяти, а то й по 20 групових авіаударів по позиціях військ РФ по всій лінії фронту. Про це в етері телемарафону заявив речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, українські військові, 23 січня збили шість повітряних цілей.

"Це два СУ-25 штурмовики, вертоліт Мі-8, БПЛА часто потрапляють розвідувальні, Орлан-10, зокрема, найпоширеніший БПЛА, який найчастіше збивається протягом цієї війни. Також керовані авіаційні ракети Х-59, які запускаються з винищувачів, зокрема, СУ-35", — сказав речник ПС ЗСУ.

Ігнат зазначив, що літаки СУ-35 запускають ракети з великої відстані і не входять в зону дії української ППО.

"Цього не скажеш про свіжі три вертольоти КА-52: сьогодні з 12-ї до 0.30 ночі було знищено ці гелікоптери. Цілі, які збиваються, і штурмова авіація СУ-25, і гелікоптери. Вони притискаються якомога нижче до землі. Це дозволяє авіації, яка працює на передній лінії, вберегтися від ураження", — зазначив він.

І тут, за словами Ігната, все залежить від майстерності пілотів, які здійснюють такі рейди і завдають ракетно-бомбових ударів по позиціях.

"Наша авіація щодня завдає до 10-ти, а то й по 20 групових авіаударів по позиціях по всій лінії фронту. Летять під прикриттям винищувачів. Винищувачі і прикривають, і б’ють по засобах ППО противника, таким чином, щоб полегшити роботу бомбардувальників та штурмовиків", — сказав речник ПС ЗСУ.

Він зазначив, що українські пілоти працюють дуже інтенсивно, маючи меншу кількість авіатехніки, ніж російські війська.

"Зрозуміло, що ворог переважає, те авіаційне угруповання, яке зосереджено для атак України приблизно в 5 разів — за кількістю лише, вже не кажу про технології — перевищує наше авіаційне угруповання. Але наші працюють інтенсивно і вправно. Повітряні сили в основному знищують цілі, але часто ми бачимо в зведеннях десантно-штурмових військ та інших Сил оборони, які знищують теж авіацію ворога", — сказав Ігнат.

САП звернулися до прокуратури з проханням відкрити справу на депутата Халімона

У САП Суспільному підтвердили, що попросили генпрокурора порушити кримінальну справу стосовно народного депутата від партії “Слуга народу” Павла Халімона за фактом незаконного збагачення.

"Ми звернулися з рапортом до Офісу генерального прокурора", — повідомила прессекретарка САП Ольга Постолюк.

Кабмін погодив звільнення п'ятьох голів ОВА

Кабмін погодив звільнення п'ятьох голів ОВА: Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Сумської та Херсонської, повідомив міністр кабінету міністрів Олег Немчінов.

Іран і Росія поглиблюють економічні та військові зв’язки для обходу санкцій — ISW

Тегеран і Москва продовжують поглиблювати економічні та військові відносини. Мета співпраці взаємовигідний обхід санкцій, йдеться у звіті Американського інституту війни (ISW).

Повідомляється, що напередодні, 23 січня в Тегерані відбулася зустріч спікера російської Думи В’ячеслава Володіна із головою парламенту Ірану Мохаммадом Багером Галібафом і президентом Ірану Ебрагімом Раїсі для розширення двостороннього співробітництва.

Галібаф зазначив, що Росія та Іран мають прагнути зміцнення зв'язків у банківському, енергетичному й товарно-торговельному секторах перед американськими санкціями, які, на думку Володіна, зблизили дві країни.

Окрім цього аналітики зазначають, що джерела в Корпусі вартових ісламської революції (КВІР) Ірану також висловили припущення про подальшу військову співпрацю між Тегераном та Москвою.

В той же час видання Tasnim News, що пов'язане з КВІР, оприлюднило редакційну статтю, в якій стверджувалося, що російсько–іранська угода про спільне виробництво може дозволити Ірану отримати російські ударні гелікоптери Мі-28 і Ка-52. Експерти ISW вважають, що Тегеран і Москва, ймовірно, розраховують на ці угоди, щоб пом'якшити тиск санкцій, запроваджених проти них Сполученими Штатами Америки.

Заступник очільника Мінрегіону звільнився

Заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода подав у відставку, написав нардеп Олексій Гончаренко. Згодом сам Негода опублікував допис у Facebook.

Герасимов звільнив одного з ключових російських командирів в Україні — британська розвідка

Командувач російськими військами в Україні генерал Валерій Герасимов, ймовірно, звільнив генерал-полковника Михайла Теплинського з посади одного з ключових російських оперативних командирів в Україні. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

“Звільнення Теплинського, ймовірно, є ще одним симптомом триваючих розбіжностей у вищому керівництві російської “операції”, оскільки Герасимов намагається нав'язати кампанії свій особистий авторитет”, — йдеться у повідомленні британських розвідників.

За даними розвідки Великої Британії, Теплинський був офіцером на місцях, який відповідав за відносно успішне відведення російських військ із західного берега Дніпра в листопаді 2022 року. Він отримав схвалення в Росії як здібний і прагматичний командир, відзначили британські розвідники.

Залишається незрозумілим, чи зберігає Теплинський свої додаткові повноваження керівника ВДВ — повітряно-десантних військ Росії.

“Існує реальна ймовірність того, що дискусії щодо завдань, які були поставлені перед ВДВ, сприяли його звільненню: ВДВ часто використовували для утримання наземних позицій, які традиційно покладалися на механізовану піхоту”, — йдеться у повідомленні британської розвідки.

Польща направила Німеччині запит про згоду на передачу Україні танків Leopard

"Німці вже отримали наш запит про згоду на передачу Україні танків Leopard 2. Також звертаюся до німецької сторони з проханням приєднатися до коаліції країн, які підтримують Україну танками Leopard 2. Це наша спільна справа, адже йдеться про безпеку всієї Європи!", — написав міністр оборони Польщі Маріус Блащак.

Рішення Німеччини щодо Leopard буде згодом – Столтенберг

Рішення Німеччини щодо дозволу на передачу Україні танків Leopard буде скоро, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг після зустрічі з міністром оборони Німеччини Пісторіусом.

Він додав, що всі союзники НАТО, які мають німецькі танки Leopard, можуть визначити, які з них хочуть відправити Україні, оскільки їхня підготовка та навчання військових займе час.

"Ми мали чудове обговорення сьогодні на тему німецьких бойових танків. Я впевнений, що скоро буде прийняте рішення. Всі союзники НАТО, які мають танки Леопарди, звісно можуть визначити, які танки можна надіслати Україні, щоб підготувати їх. Після того як рішення буде готове, це забере час – підготовка танків, навчання людей. Я вітаю повідомлення від міністра Пісторіуса, що всіх союзників, що мають леопарди, закликають почати цю роботу", – сказав Столтенберг.

Заступник очільника Мінрегіонів написав заяву про звільнення

Заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря написав заяву про звільнення за власним бажанням.

Космічна розвідка Росії колапсує під тиском міжнародних санкцій — ГУР

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну акціонерне товариство “Информационные спутниковые системы имени академика М.Ф.Решетнёва” потрапило під міжнародні санкції. Підприємство розташоване у місті закритого типу Желєзногорск у Красноярскому краї Росії. Про це повідомляється на сайті Головного управління розвідки.

За інформацією розвідників, на об’єктах стратегічно важливого для росіян підприємства оборонпрому конструктори та науковці серед іншого розробляють так звані “великі очі” — засоби ведення космічної розвідки. Зокрема йдеться про:

  • “Рєпєй” — проєкт перспективної високоорбітальної системи ведення радіоелектронної розвідки
  • “Ґєракл-КВ” — проєкт комплексу глобальної космічної командно-ретрансляційної системи
  • “Сфєра” — проєкт єдиної системи супутникового зв’язку третього етапу

Основні елементи перелічених проєкт — космічні апарати, виробництво яких де-факто зупинене через гострий брак компонентів електроніки як іноземного, так і російського виробництва. Через санкції підприємству не вистачає сотень тисяч елементів апаратури для космічних модулів. Через це планові строки завершення науково-дослідних робіт вказаних комплексів космічної розвідки зірвані та перенесені на кілька років. А саме:

  • проєкт “Рєпєй” — з 2022 на 2024 рік
  • проєкт “Ґєракл-КВ” — з 2023 на 2025
  • проєкт “Сфєра” — з 2025 на 2027 рік

У ГУР МО також зазначають, що через санкції та мобілізацію, під загрозою припинення існування невдовзі опиняться ще декілька галузей російської економіки.

Російські окупанти знову обстрілюють Херсонщину, загинула людина

Російські війська протягом доби 23 січня 29 разів обстріляли Херсонщину. Про це у Telegram повідомляє керівник Херсонської ОВА Янушевич.

Окупанти гатили з артилерії, РСЗВ та мінометів по населених пунктах Бериславського та Херсонського районів. Загинула людина, йдеться у повідомленні.

В Україні збільшилось виробництво електроенергії — Укренерго

В "Укренерго" повідомили, що виробництво електроенергії в Україні незначно збільшилось. Дефіцит потужності залишається суттєвий.

До всіх областей доведені ліміти споживання, у разі їх перевищення — застосовуватимуть аварійні відключення.

Олексія Симоненка звільнили з посади заступника Генерального прокурора

Генеральний прокурор Андрій Костін підписав наказ про звільнення за власним бажанням з адміністративної посади заступника Генерального прокурора Олексія Симоненка.

Заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку

Міністр оборони України Олексій Резніков підтримав прохання В’ячеслава Шаповалова щодо його звільнення з посади заступника міністра оборони України та звернувся з відповідним поданням до Кабінету міністрів.

"В’ячеслав Шаповалов відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Він попросив звільнити його, щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення Збройних Сил України внаслідок кампанії звинувачень, пов’язаних з закупкою послуг харчування", — йдеться в повідомленні.

У Міністерстві оборони зазначили, що хоч "озвучені звинувачення є необґрунтованими та безпідставними", заява В’ячеслава Шаповалова про звільнення є "достойним вчинком в традиціях європейської та демократичної політики, демонстрація того, що інтереси оборони є вищими, ніж будь-які кабінети чи крісла".

Військові РФ обстріляли Куп'янськ: спалахнули пожежі

Зранку 24 січня російські окупанти обстріляли Куп'янськ. Є влучання у житлові будинки, внаслідок чого спалахнули пожежі.

Інформація про руйнування та поранених уточнюється, йдеться у зведенні голови обладміністрації Олега Синєгубова 24 січня.

Протягом 23 січня війська РФ вели масовані обстріли прикордонних населених пунктів у Куп'янському, Чугуївському та Харківському районах.

"У Вовчанську внаслідок артобстрілів пошкоджені житлові будинки, об'єкти цивільної промисловості та інфраструктури. У селі Вовчанські Хутори ракетним обстрілом зруйнований заклад освіти та будинок культури", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Синєгубова, у селі Гатище Чугуївського району пошкоджені об'єкти цивільної промисловості, сталися пожежі.

У Вовчанську поранення зазнав 52-річний чоловік. Його госпіталізували в стані середньої тяжкості.

Російські військові збільшили кількість бойових кораблів у Чорному морі

Армія РФ збільшила кількість військових кораблів у Чорному морі до 11. Про це 24 січня повідомили в ОК "Південь".

Серед кораблів три надводних та один підводний ракетоносій. На їхньому борту може бути 28 "Калібрів".

Російські війська можуть вдатися до рішучих дій в Україні у найближчі місяці — ISW

Російські війська можуть вдатися до рішучих дій в Україні у найближчі місяці. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Оцінюючи ситуацію, аналітики, зокрема, посилаються на дані української розвідки, що російські війська готуються до наступу навесні або на початку літа 2023 року.

“Представник ГУР України Вадим Скібіцький 20 січня заявив, що весна і початок літа 2023 року стануть вирішальними у війні, і підтвердив, що ГУР зафіксувала ознаки перегрупування російських військ для підготовки до “великого наступу” на Донецьку та Луганську області”, — йдеться в аналітичному звіті.

Скібіцький також наголосив, що російські війська навряд чи атакуватимуть з Білорусі чи півдня України, зазначили в ISW.

Раніше в ISW повідомляли, що російські сили, можливо, готуються до вирішальних зусиль наступального або оборонного характеру у Луганській області. Аналітики відзначали передислокацію сил, таких як підрозділи ВДВ, на напрямок Сватове-Кремінна після відходу Росії з Херсонської області. В ISW також стверджували, що малоймовірно, що російські війська планують відновити новий наступ на північ України з напрямку Білорусі.

“Оцінки Скібіцького значною мірою підтверджують поточні прогнози ISW щодо намірів Росії в першій половині 2023 року та підкреслюють постійну потребу в підтримці західних партнерів, щоб гарантувати, що Україна не втратить ініціативу перед відновленням російської наступальної операції”, — йдеться в аналітичному звіті.

В окупованому Криму проходять нові обшуки

З четвертої години ранку одразу кілька обшуків одночасно проводять у будинках кримських татар співробітники російської ФСБ у Джанкойському районі окупованого Криму.

Про це повідомляє "Кримська солідарність".

Зазначається, що перші повідомлення надійшли від місцевих жителів о 4 ранку.

Станом на 08:30 ранку відомо, що окупанти проводять обшуки в будинках шістьох кримських татар:

  • Крош Екрем. Село Близькогородське, Садова, 17
  • Асанов Айдер. Село Тимофіївка, вулиця Абденнанова, 36
  • Сейдаметов Рефат. Село Тимофіївка, вулиця Едіє Топчі, 7
  • Абдуразаков Осман, село Дніпровка, вулиця Житомирська, 22
  • Зекір'яєв Леман Абдульмеджитович. Джанкой, вулиця Тополина 27 (лікарняне містечко)
  • Мамбетов Халіл Азізовіч. Джанкой, вулиця Крупська, 122

Екрем Крош – рідний брат активіста та політв'язня Енвера Кроша.

"О 3:57 дружина Екрема зателефонувала та повідомила, що у ворота стукають із вимогами відкрити. Після цього зв'язок зник", — повідомляють родичі Екрема Кроша.

Осман Абдуразаков – брат політв'язня Едема Бекірова з "Джанкойської групи". Про обшук у його будинку повідомив родич.

Екрем Крош займається ремонтом та встановленням побутової техніки. Леман Зекір'яєв та Осман Абдуразаков — будівельники.

За добу російське військо втратило 690 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 24 січня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 122 170 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 690 військових.

На Донеччині від обстрілів загинули троє жителів, ще троє людей отримали поранення

Протягом 23 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули троє мирних жителів — у Новопокровському, Парасковіївці та місті Часів Яр. Ще троє людей в області отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Він зазначив, що поранення отримали двоє жителів у місті Часів Яр та один — у Кураховому.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1319 людей, поранення отримали 2879 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Війська РФ обстріляли акваторію Очаківської громади на Миколаївщині

Війська Російської Федерації вдень 23 січня обстріляли акваторію Очаківської громади на Миколаївщині.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За інформацією ОВА, в Очаківській громаді вибухи пролунали орієнтовно о 14:10. Військові РФ завдавали артилерійських ударів по акваторії.

Загиблих та поранених внаслідок обстрілу немає.

У Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах доба минула відносно спокійно.

За пів години було знищено три вертольоти окупантів — Повітряні Сили

За пів години протиповітряного бою з 00.00 по 00.30 годин 24 січня підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України на східному напрямку знищено три російські ударні вертольоти Ка-52. Про це інформують у Повітряних Силах.

Тимошенко підтвердив, що написав заяву про відставку

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що написав заяву про звільнення з посади. Відповідне фото заяви Тимошенко оприлюднив у Телеграм.

Авіація Сил оборони завдала 9 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів, а також удар по позиції зенітно-ракетного комплексу. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 24 січня.

Протягом доби українські захисники збили 2 російські літаки Су-25; гелікоптер Ка-52; безпілотний літальний апарат "Орлан-10" та 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 3 райони зосередження окупантів та склад логістики.

Генштаб ЗСУ повідомляє про зменшення кількості особового складу окупантів на Луганщині

За даними Генштабу ЗСУ, протягом 10 днів у окремих населених пунктах Луганської області відзначається зменшення кількості особового складу окупантів. До того ж, стало практикою, що на передній край здебільшого відправляються мобілізовані російські військовослужбовці. В той час, коли професійні військові намагаються усіма способами залишатись в тилу.

За наявною інформацією, російська окупаційна адміністрація Луганська проводить евакуацію з міста на територію Росії сімей військовослужбовців 2 армійського корпусу збройних сил РФ.

У Генштабі ЗСУ повідомили про ситуацію на фронті

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Військо РФ не припиняє обстрілювати населені пункти вздовж лінії зіткнення. Обстрілів з усього спектру артилерії зазнали райони населених пунктів Бучки, Михальчина Слобода Чернігівської області; Нововасилівка, Козаче, Сопич, Кучерівка. Загинули цивільні мешканці. Студенок, Бояро-Лежачі, Стукалівка, Ворожба, Юнаківка, Волфине Сумської області; а також Гур’їв Козачок, Стрілеча, Слобожанське, Зелене, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Землянки, Новомлинськ, Кам’янка та Красне Перше Харківської області.

На Куп’янському напрямку окупанти здійснили обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ, Кучерівка, Кислівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Кругляківка Харківської області, а також Новоселівське, Стельмахівка, Андріївка Луганської області.

На Лиманському напрямку військо РФ обстріляло райони населених пунктів Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Кремінна, Діброва та Кузьмине Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження від російської артилерії, танків та мінометів зазнали райони населених пунктів Спірне, Виїмка, Берестове, Білогорівка, Веселе, Роздолівка, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Майорськ, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під вогонь окупантів потрапили райони населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку окупанти здійснили обстріли з танків, артилерії та мінометів в районах населених пунктів Парасковіївка, Микільське, Вугледар, Пречистівка, Нескучне та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали райони населених пунктів, зокрема: Комишуваха на Доннечині, а також Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти щодня обстрілюють цивільне населення. Черговий раз обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Генштаб ЗСУ: загроза ракетних ударів залишається по всій Україні

Російські окупанти протягом доби завдали 9 ракетних ударів по населених пунктах Харківської, Донецької та Запорізької областей, а також 27 авіаційних ударів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 24 січня. Також військо РФ здійснило 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій території Україні.

Росіяни наступають на Бахмутському та Авдіївському напрямках — Генштаб ЗСУ

Військо РФ продовжує наступати на Бахмутському та Авдіївському напрямках попри численні втрати зі свого боку. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 24 січня. На Куп’янському напрямку окупанти вели безуспішні наступальні дії, усі атаки російського війська були відбиті українськими Силами оборони.

На Лиманському, Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Червонопопівка Луганської області; Білогорівка, Роздолівка, Сіль, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Новобахмутівка, Красногорівка, Водяне, Мар’їнка Донецької області.

Сили РФ обстріляли дев'ять громад Сумщини: є загибла та поранені

Білопільську, Середино-Будську, Зноб-Новгородську, Юнаківську, Путивльську, Краснопільську, Миропільську, Ворожбянську та Есманьску громади Сумської обстрілювали армійці РФ 23 січня. У Есманській загинула жінка, ще троє членів родини травмовані, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

По селу Кучерівка Есманьської громади випустили 30 ракет із "Граду". Внаслідок обстрілу загинула жінка, ще троє мешканців будинку, куди було пряме влучання, травмувалися. "Без матері залишились двоє малюків", — повідомив Живицький.

З території Росії з артилерії обстріляли місто Ворожба. Там пошкоджений багатоквартирний будинок, одна з квартир зруйнована — туди влучив снаряд. Ще три помешкання мають значні пошкодження. Від вибухів зруйновані господарчі приміщення місцевих жителів: літня кухня, сарай, лазня, гараж. Пошкоджені газопровід, електричні лінії, приміщення залізниці та колії.

З мінометів обстрілювали Зноб-Новгородську та Юнаківську громади, із САУ — Краснопільську, а з мінометів і САУ — Білопільську. З РСЗВ вели вогонь по Путивльській громаді, з артилерії — по Миропільській. Середино-Будську громаду обстрілювали з кулеметів та автоматів.

Бойові машини піхоти Bradley мають прибути в Україну найближчим часом

Про це передає "Голос Америки" з посиланням на коментар високопосадовця Пентагону. Він уточнив, що йдеться про тижні.

"В останньому оголошеному пакеті озброєнь ми зосередились на наданні українцям спроможностей, які вони можуть використати негайно, аби змінити розстановку сил на полі бою", — заявив співрозмовник.

РНБО запровадила санкції проти релігійних діячів, РФ зазнала втрат при спробі наступу на півдні. 335 день війни. Онлайн
Бойова броньована машина M2 Bradley. Фото: Getty Images

У попередніх двох пакетах військової допомоги США оголосили про передачу Україні 109 бойових машин піхоти Bradley, яких називають "вбивцями танків".

На початок