Фінляндія обговорює створення підрозділу танків Leopard для України

Фінляндія обговорює створення підрозділу танків Leopard для України

Фінляндія обговорює створення підрозділу танків Leopard для України
. Президент Фінляндії Саулі Нііністьо та президент України Володимир Зеленський у Києві 24 січня 2023 року, фото: Офіс президента

Фінляндія обговорює можливість утворити потужний підрозділ танків Leopard у Європі для України, заявив президент Фінляндії Саулі Нііністьо на брифінгу з Володимиром Зеленським в Києві.

“Нам треба мати на увазі, що взяти один танк тут, інший там — недостатньо. Має бути потужний підрозділ у Європі. Ми обговорюємо можливість створити такий підрозділ, розглядаємо варіанти”, — сказав Нііністьо.

Також він зазначив, що танки Leopard мають понад 10 країн у Європі: “У Фінляндії унікальне становище, тому що ми єдина країна-член ЄС, але не член НАТО та має найдовший кордон в Європі з РФ, після вас”.

Читайте також: Рішення Німеччини щодо Leopard буде скоро — Столтенберг

За словами Саулі Нііністьо, його країна постійно підтримує Україну й надала допомогу майже на 600 млн євро. Крім того, Фінляндія передає генератори та іншу гуманітарну допомогу, а також прихистила близько 50 тисяч українців.

Володимир Зеленський своєю чергою акцентував, що Україну та Фінляндію поєднують уже 12 пакетів оборонної допомоги та взаємодія у відновленні української енергетики після російських ударів.

Читайте також: "Під глибоким враженням від мужності та рішучості українського народу". Президент Фінляндії прибув до Києва

Що відомо про передачу танків Leopard Україні

11 січня президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі президентів Люблінського трикутника у Львові повідомив, що Польща передасть Україні роту німецьких важких танків Leopard. Від початку повномасштабної збройної агресії Росії проти України Польща передала Україні озброєння і техніки приблизно на 10 млрд злотих (понад 2,2 млрд доларів).

На брифінгу після зустрічі президент Володимир Зеленський зазначив, що очікує на передачу танків й від інших союзників України.

Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону на Суспільному заявив, що українські захисники зможуть освоїти передані західними партнерами танки Leopard за лічені тижні.

Європейський парламент закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца без зволікань поставити основні бойові танки Leopard 2 в Україну.

Однак Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на зустрічі Консультативної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" 20 січня заявив, що "єдиного підходу до питання надання танків Leopard немає", і рішення ухвалено не було. Пісторіус також зазначив, що "враження, що є коаліція, де на заваді стоїть лише Німеччина, є оманливим".

22 січня міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок запевнила, що Німеччина не заперечуватиме проти можливої передачі Польщею Україні танків Leopard 2.

Leopard 2 — основний бойовий танк, створений німецьким підприємством Краус-Мафай. Leopard 2 став наступником успішної розробки тієї ж фірми — основного бойового танку Leopard 1. Виробництво Leopard 2 розпочалось у 1979 році. Взятий на озброєння збройних сил Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини.

Читайте також

Фінляндія виділить Україні дванадцятий пакет військової допомоги на понад 400 млн євро

Україна та Фінляндія підписали меморандум про співпрацю у сфері цифровізації

На початок