Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Ледь не пищала від радості". 18-річна Олександра Меркушина - про найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу

"Ледь не пищала від радості". 18-річна Олександра Меркушина - про найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу

Ексклюзивно
"Ледь не пищала від радості". 18-річна Олександра Меркушина - про найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу
. Andreas Meinicke

Ексклюзивний коментар української біатлоністки для Суспільне Спорт.

18-річна Олександра Меркушина - дебютантка змагань на рівні Кубка світу. Свій перший виклик до основної збірної вона отримала в грудні 2022 року, стартувала в спринті на етапі Кубка світу в Гохфільцені і фінішувала 72-ю. Тоді в ефірі біатлонної студії на Суспільному ще 17-річна біатлоністка описала свої емоції після старту як "щось нереальне".

Другий старт на рівні Кубка світу для Меркушиної-молодшої відбувся вже у віці 18 років, але буквально за місяць після дебюту: вона стартувала в спринті на етапі в італійському Антгольці. Це було її перше знайомство з трасою в Італії, водночас Олександрі вдалося оновити свій особистий рекорд: вона фінішувала на 44-му місці, буквально в кількох позиціях від залікової зони.

Читайте також: Юлія Джима - 20-та, чотири українки потрапили у переслідування: результати спринту на Кубку світу в Антгольці

Показати такий результат Олександра змогла завдяки ідеальній роботі на вогневих рубежах: у неї найкраща швидкострільність у гонці та нуль промахів. Як зізналася біатлоністка у коментарі Суспільне Спорт, це всього її другий "нуль" у кар'єрі. А сам результат описує Олександра як "крутий".

"Я не можу бути засмучена [тим, що не потрапила до топ-40]. Для мене це крутий результат, і насправді я ледь не пищала від радості, коли побачила, що обійшла Інгрід Тандреволл. Я поставила собі ціль: робити зі своїх кумирів своїх суперників. І навіть якщо вона з чотирма промахами, але все ж таки позаду - для мене це велика честь. Я дуже цьому рада", - розповіла Меркушина-молодша.

Розкласти сили по гонці Олександрі допомогали партнерки по команді ще до старту, а сам факт участі на рівні Кубка світу не становить для неї додаткового хвилювання.

"Настрій був чудовий, у мене не сходила посмішка з обличчя, це Кубок світу. Змагатися поруч із зірками, бачити своїх кумирів, як вони біжать і бігти з ними - для мене це завжди свято. У мене був святковий настрій, сповнений очікуванням до цієї гонки. Насправді дуже сподобалося, я бігла і користувалася рекомендаціями старших по команді: як правильно тут бігти, як підходити до стрільби, як стріляти. Я склала це для себе у картину, як треба пробігти, зробити могла якнайкраще", - пояснила біатлоністка.

"Тиск у гонці? Не має хвилювання, бо я не очікую від себе вау-результатів чи медалі, лише було трохи хвилювання перед роботою, що треба викластися, без цього ніяк. Але хвилювання за результат взагалі не було, це поки що для мене дуже високий рівень, змагаюся як можу і просто насолоджуюся гонками на Кубку світу".

Щодо своєї роботи під час стрільби та показників за швидкістю у цьому компоненті, то 18-річна українка пояснює, що частково їй допомогла "удача".

"Це другий «нуль» в моєму житті у гонці. Не можу сказати, що я той стрілець, який може постійно стріляти «нулі», який завжди стріляє лише «нулі». Я ще росту і розвиваюся в цьому напрямку, стараюся більше приділяти увагу стрільбі зараз. І загалом мені сьогодні щастило, я приходила на рубіж і стихав вітер. Зіграла роль трохи удача", - сказала Олександра.

Завдяки фінішу на 44-му місці Олександра Меркушина відібралася до гонки переслідування, яка відбудеться в суботу. Якщо 18-річна українка стартуватиме у цій гонці, вона стане її третьою на рівні Кубка світу.

Хто така Олександра Меркушина

  • 18-річна біатлоністка збірної України.
  • У грудні 2022 року дебютувала на рівні Кубка світу, пробігши спринт на етапі у Гохфільцені (72-е місце).
  • У сезоні 2021/22 Олександра посіла 37-ме місце в загальному заліку юніорського Кубка IBU. Її найкращим результатом в індивідуальних стартах стало 14-те місце в спринті етапу в Поклюці.
На початок