У НАЗК пояснили, чи мають претензії до Портнова

У НАЗК пояснили, чи мають претензії до Портнова

У НАЗК пояснили, чи мають претензії до Портнова
. Андрій Портнов. Фото: УНІАН

У ЗМІ повідомили про те, що поліція закрила кримінальне провадження щодо заступника голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова "у зв'язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення". У НАЗК пояснили чи мають претензії до Портнова.

У НАЗК зазначили, що дійсно майже рік тому отримали запит від слідчих Нацполіції. Він стосувався прохання надати копії декларацій про майновий стан і доходи Андрія Портнова в період з 1 січня 2019 по 14 лютого 2022 рр.

"Досить дивне прохання, якщо брати до уваги те, що у цей період Портнов не займав жодних посад в Україні, на які б поширювався обов'язок декларування. Він не був ані держслужбовцем, ані нардепом", — йдеться у повідомленні.

У НАЗК наголосили, що Портнов востаннє обіймав державну посаду, коли агентство ще не було створене, а електронного декларування в Україні тоді не існувало

"Сподіваємось, що Головному слідчому управлінню дійсно дуже знадобилася інформація про відсутність декларацій Портнова у їхній роботі. НАЗК завжди було відкритим до співпраці з усіма органами держвлади в питаннях, які стосуються його компетенції. Так само, агентство готове поділитися усіма матеріалами щодо цього питання із громадськістю", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про Андрія Портнова

Андрій Портнов працював у адміністрації колишнього президента України Віктора Януковича, а в січні 2014-го став першим заступником голови АП. Після втечі Януковича Портнов також залишив Україну і п’ять років перебував за кордоном.

19 травня 2019 року Портнов повідомив, що повернувся в Україну після більш ніж 5 років життя за кордоном. Попри це, в січні 2020-го Печерський районний суд Києва ухвалив рішення, згідно з яким Портнов нібито проживав в Україні попередні п'ять років.

Портнов раніше перебував у санкційному списку Європейського Союзу, запровадженому у березні 2014 року проти колишніх українських високопосадовців за підозрою в порушенні прав громадян України й незаконному привласненні коштів. Але вже у 2015 році ЄС виключив Портнова з цього списку.

Портнов також перебуває під санкціями США з грудня 2021 року. Його внесли до переліку осіб за так званим "актом Магнітського". До цього списку вносять високопосадовців, причетних до порушення прав людини та масштабної корупції. У Міністерстві фінансів США пояснили, що станом на 2019 рік Портнов "ужив заходів для встановлення контролю над українськими судами, зміни відповідного законодавства, призначення наближених до себе осіб на високі судові посади і "придбання" судових рішень".

Читайте також

Чиновник часів Януковича Портнов виїхав з України у червні — "Схеми"

Син Портнова в березні виїхав за гуманітаркою в Польщу й досі не повернувся — Схеми

На початок