Чому діти тікають з дому та як цьому запобігти — розповіла миколаївська психологиня

Чому діти тікають з дому та як цьому запобігти — розповіла миколаївська психологиня

Чому діти тікають з дому та як цьому запобігти — розповіла миколаївська психологиня
Поліцейський разом із знайденим хлопчиком. Ілюстративне фото: Unsplash

За інформацією Нацполіції, протягом 2022 року на Миколаївщині зникли 268 дітей, з них — 267 розшукали. Однією з найбільш поширених причин втечі з дому, за даними психологів, є конфлікти з батьками. Таким чином діти намагаються привернути увагу до себе та своїх потреб.

Чому діти тікають з дому та як цьому можна запобігти, кореспондентам Суспільного розповіла практична психологиня Тетяна Іванова.

"Якщо дитина втікає з дому значить там щось не так. На емоційному рівні, на фізичному, дитина може зазнавати якихось знущань, перебувати без відповідної опіки або навпаки над дитиною чинять гіперопіку", — говорить Тетяна Іванова.

За словами психологині, надважливу роль для психоемоційного стану дитини відграє її зв'язок з батьками. Проводити час з дитиною потрібно якісно, говорить Тетяна Іванова, тобто так, щоб дитина отримувала від цього задоволення.

"Потрібно намагатися приділяти дитині час відповідно до того, що цікаво саме їй, як би вона хотіла провести цей час, у що хотіла б погратись. Важливо не скільки часу ми проведемо з дитиною, а наскільки якісним він буде. Якщо батьки самі не можуть впоратися, то потрібно звернутися до фахівця, до сімейного, дитячого психолога. ", — говорить Тетяна Іванова.

Доволі часто причиною конфліктів між дітьми та батьками можуть стати певні заборони або обмеження, говорить психологиня. Наприклад, заборона або обмеження в часі ігор на комп'ютері або в телефоні.

За словами Тетяни Іванової, заборона користуватися гаджетами без пояснень, коли все навколо диджиталізовано, може спричинити емоційний "вибух" у дитини.

"Для того, щоб "витягнути" дитину з гаджета якогось, умовно кажучи, віртуального світу — необхідно зацікавити її тим, що є в реальному. Коли востаннє батьки проводили з дитиною спільний час? Коли пропонували в щось пограти? Коли робили якийсь сімейний відпочинок?", — говорить Тетяна Іванова.

За словами Тетяни Іванової, якщо дитина колись вже тікала з дому, батьки в жодному разі не мають перекладати відповідальність за цей вчинок на неї та сварити її.

"Діти не розуміють рівень небезпеки ситуації, не розуміють що стоїть за їхнім вчинком. Сваритися на дитину не можна, це провокуватиме дитину вчинити таке ще раз. Втеча — це крик про потребу бути почутою і поміченою", — розповіла психологиня.

"Стосунки самі по собі не формуються. Якщо ми хочемо сформувати їх якісно — має бути робота над цими стосунками"

Якщо ж дитина втекла з дому, у поліції радять застосовувати наступний алгоритм дій:

  • Зателефонувати родичам, найближчим друзям та знайомим вашої дитини;
  • Якщо не вдалося самотужки встановити місцеперебування дитини, негайно телефонувати на 102;
  • Поліцейським надати актуальне фото дитини з чітким зображенням обличчя, опис, у чому була одягнена та речі, на яких можуть бути її відбитки, запах чи волосся;
  • Надати поліції якомога більше інформації про звички дитини, її вподобання, якими соцмережами користується, чи були конфліктні ситуації вдома або з однолітками раніше, чи вже залишала домівку і де в цей час перебувала.

Читайте також

Співали колядки: діти з Миколаївщини зібрали в Польщі понад вісім тисяч гривень для ЗСУ

Повертайся живим: у Миколаєві відбувся захід на підтримку військовополонених, зниклих безвісти та їхніх сімей

З колядками та піснями. На Миколаївщині жителі двох сіл отримали гуманітарну допомогу

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок