Юридична допомога для ВПО: з якими питаннями звертаються на Миколаївщині найчастіше

Юридична допомога для ВПО: з якими питаннями звертаються на Миколаївщині найчастіше

Юридична допомога для ВПО: з якими питаннями звертаються на Миколаївщині найчастіше
. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Протягом 2022 року до Миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулися 389 внутрішньо переміщених осіб. Здебільшого звернення стосувались проблем з оформленням документів, що стосуються встановлення юридичних фактів про народження, смерть чи загибель родичів.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла завідувачка сектору Миколаївського бюро правової допомоги №2 Тетяна Брюханова.

За словами Тетяни Брюханової, встановлення юридичних фактів важливе для подальшого вирішення певних питань, наприклад, для оформлення спадщини, пенсії або компенсаційних виплат, для набуття статусу внутрішньо переміщеної особи тощо. Зі слів юристки, питання, які стосуються встановлення юридичних фактів, вирішуються виключно в судовому порядку, і фахівці системи безоплатної правової допомоги безпосередньо забезпечують захист інтересів ВПО в суді.

"Найчастіше звертаються для встановлення фактів смерті або загибелі родичів на тимчасово окупованих територіях, належності особі правовстановлюючих документів, а також встановлення фактів спільного проживання подружжя, які не зареєстрували шлюб офіційно", — говорить Тетяна Брюханова.

Фахівчиня розповіла, що до неї особисто звернулася жителька Снігурівської громади, коли територія ще була в окупації, з приводу встановлення факту загибелі матері та бабусі.

"Тоді допомогли і староста села, і представники правоохоронних органів, які офіційно підтвердили факт загибелі родичів. В суді такі справи розглядаються дуже швидко, протягом п’яти днів. Після отримання рішення суду органи Державного реєстру актів цивільного стану видали свідоцтво про смерть родичів. Це дає клієнтці право на отримання певних компенсацій та допомог", — каже Тетяна Брюханова.

За словами юристки, бувають випадки, коли органи соціального захисту відмовляють переселенцям з тимчасово окупованих територій в оформленні статусу внутрішньо переміщених осіб через відсутність у них реєстрації місця проживання.

"Ми збираємо будь-які докази, які підтверджують проживання такої особи на тимчасово окупованій території. Це можуть бути договір купівлі-продажу будинку, відповідні записи в трудовій книжці, результати медичних обстежень і таке інше", — розповідає Тетяна Брюханова.

Основне, що ускладнює встановлення тих чи інших юридичних фактів, каже фахівчиня, це відновлення документів, які були загублені або залишені людьми на тимчасово окупованій території. В таких ситуаціях допомагають дані, що зберігаються в електронних реєстрах, пояснила Брюханова.

Читайте також

"Люди хочуть до хати, хочуть додому". До села Партизанське, що на Миколаївщині, повертаються місцеві жителі

Миколаївський глиноземний завод працюватиме на інтереси України — начальник ОВА

Робимо все для зручності людей. У Миколаєві цілодобово працює пункт видачі очищеної води

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок